ontwikkeling van je kindje babykalender

Hoera, je baby is geboren! Gefeliciteerd!

Wellicht heb je tijdens je zwangerschap van week tot week onze zwangerschapskalender bijgehouden. Na maandenlang aftellen kun je eindelijk je baby vasthouden, ruiken en knuffelen. De kraamweek is begonnen: een bijzondere, maar ook spannende en onzekere tijd. (Hallo, hormonen!) Je bent heus niet de enige ouder die af en toe wanhopig denkt: ‘Wáár is de babygebruiksaanwijzing?!’ Middels onze babykalender helpen we je nog een tijdje op weg met waardevolle tips & adviezen.

0-13 weken

0 weken oud – Je baby is geboren!
Hoera! Na maandenlang aftellen kun je eindelijk je baby vasthouden, ruiken en knuffelen. De kraamweek is begonnen: een bijzondere, maar ook spannende en onzekere tijd. (Hallo, hormonen!) Je bent heus niet de enige ouder die af en toe wanhopig denkt: ‘Wáár is de babygebruiksaanwijzing?!’

lees alles over 0 weken

Week 1 – Liever lui dan moe? Dacht het niet…

De eerste week zit erop! Hoewel de kraamverzorgster vertrokken is – dat was even slikken, hè? – en je misschien al behoorlijk wat bezoek hebt gehad, zal het nog even duren voordat de rust wederkeert en je een routine hebt gevonden.

lees alles over week 1

Week 2 – Spetteren in het water

Is jouw baby’tje ook zo gek op badderen? Net als vogeltjes vindt je kleintje spetteren in de emmer of het badje heerlijk. Naast badderen kun je zorgen voor meer waterpret met deze tips.

lees alles over week 2

Week 3 – Sabbelen maar…

Is je kleine een beetje chagrijnig? Een huilende baby kan behoorlijk vermoeiend zijn. Meestal heeft je kleine wél een goede reden voor een huilbui en dat zou deze week zomaar eens zijn eerste regeldag kunnen zijn.

lees alles over week 3

Week 4 – Klein papagaaitje…

Je kleine is al een maand oud! Als je terugkijkt op de eerste weken is er al een hoop gebeurd, vind je ook niet? Je bent een beetje in je rol als mama gegroeid en je kleintje is iets meer gewend op deze wereld. Wat zijn de mijlpalen die bij deze ‘verjaardag’ horen?

lees alles over week 4

Week 5 – Gaap!

Als een nieuwsgierig stokstaartje kan je baby steeds langer zijn nekje omhoog houden en de wereld inkijken. Jij kruipt daarentegen misschien het liefst onder je dekens: de gebroken nachten kunnen vermoeiend zijn. Tegelijkertijd zie je je kleine steeds weer iets groter worden en dat maakt veel goed.

lees alles over week 5

week06-nachtuiltje

Week 6 – Dag nachtuiltje…

Van een kleine nachtuil is je baby inmiddels misschien veranderd in een (iets) betere doorslaper ’s nachts. Rond deze tijd begrijpen de meeste baby’s wat dag en nacht is en dát helpt. En heb je al eens een babymassage gegeven?

lees alles over week 6

week07-dolfijntje

Week 7 – Say cheese!

Heb je zijn eerste glimlach al vastgelegd? Je zult zien, elke keer als je de camera pakt, houdt hij zijn glimlach voor zichzelf. En hoe zorg je dat je als mama af en toe een paar uurtjes ‘vrij’ bent?

lees alles over week 7

week08-luiaard

Week 8 – Verdiende verwennerij

Twee maanden geleden ben je bevallen: een mooi moment om je trots te voelen en jezelf lekker te verwennen. Je hebt een baby op de wereld gezet! Die arme baby kreeg deze week zijn eerste prikjes; heb je het drooggehouden?

lees alles over week 8

week09-vleermuis

Week 9 – Alle ballen hoog houden?

Vleermuizen hebben de beste oren van alle dieren, maar jouw baby krijgt ook steeds meer ‘oren’ naar zijn omgeving. Je zult zien dat hij probeert te ontdekken waar geluid vandaan komt en regelmatig gefascineerd naar je mond staart. Hoe help je hem zijn gehoor beter te ontwikkelen?

lees alles over week 9

10 WEKEN ZWANGER

Week 10 – Baby-fitness

Wist je dat een pasgeboren giraffe meteen op eigen beentjes staat? Voor jouw kleine geldt dat overduidelijk niet. Maar hier wordt hard aan gewerkt. Hoe onderzoekt hij al zijn bewegingsmogelijkheden?

lees alles over week 10

week11-kangoeroe

Week 11 – ‘Op kamers’?

Een baby-kangoeroe blijft wel een jaar veilig in de buidel bij mama. Heb jij de afgelopen tijd ook flink gebuideld met je kleine? Misschien voel je nu dat het tijd is om dit een beetje af te bouwen.

lees alles over week 11

12 weken zwanger

Week 12 – Allemansvriend

Je baby is drie maanden en net als schaapjes en andere groepsdieren enorm sociaal. Hij vindt zijn papa of mama het allerliefst, maar lacht ook veel naar anderen. Wat vindt hij, naast glimlachen, nog meer leuk om te doen?

lees alles over week 12

Week 13 – Grijpgrage handjes

Wist je dat een orka-baby wel bijna een jaar borstvoeding krijgt? Als jij borstvoeding geeft, verlang je misschien af en toe naar meer vrijheid. Hoe pak je dat aan?

lees alles over week 13

4-12 maanden

Maand 4 – Hallo, wereld!

Als je nu kijkt naar foto’s van de eerste week met je kleine, dan herken je je baby’tje bijna niet meer. Als een rups uit een cocon is je baby verandert in een persoontje dat nieuwsgierig de wereld inkijkt. Wat gaat het snel, hè? Wat gebeurt er deze maand allemaal in zijn wereld?

lees alles over 4 maanden

Maand 5 – Laat je tandje zien

Hap: binnenkort wordt je baby een klein knaagdiertje en komen zijn eerste tandjes door. Leuk, maar ook spannend: zal hij er veel last van krijgen? En heeft je baby al kennisgemaakt met een groente- of fruithapje?

lees alles over 5 maanden

Maand 6 – Samen kruipen

Probeert je kleintje verwoed vooruit te komen in het leven? Het kan er een beetje uitzien als een zeehondje dat voortploegt op het zand: je baby wil wel kruipen, maar weet nog niet hoe! Hoe help je hem ‘op weg’?

lees alles over 6 maanden

Maand 7 – De wereld wordt steeds groter

Je kleine uk is inmiddels een flinke baby, die constant de wereld wil ontdekken. Kruipt hij er al op los? En probeert hij zelfstandig te zitten? Zo oefen je dit veilig…

lees alles over 7 maanden

Maand 8 – Een echt rommelkontje

Als een klein varkentje in de modder baant je baby zich een weg door de kamer om alles te ontdekken. Resultaat? Rommel! En hoe maak je je 8 maanden oude baby duidelijk dat iets niet mag, zonder het woord ‘nee’ te gebruiken?

lees alles over 8 maanden

9 maanden oude baby

Maand 9 – Laat me niet alleen!

Zoals een hond kan ‘huilen’ als het baasje weg is, zo kampt je kleine ook met verlatingsangst. Hoe ga je hiermee om? En hoeveel woordjes kent je dreumes al?

lees alles over 9 maanden

baby 10 maanden oud

Maand 10 – Klauteren en klimmen

Een eekhoorntje klimt zonder moeite de boom in, maar jouw avonturier klimt en klautert er ook op los. En wanneer heb je voor het laatst een avondje samen met je partner gehad? Bedenk je weleens dat je naast een ‘team’ voor de kleine ook nog geliefden bent en een plan een date!

lees alles over 10 maanden

baby 11 maanden oud

Maand 11 – Apenstreken

Je kleintje gaat misschien steeds meer apenstreken vertonen: dit kan komisch zijn, maar is soms ook een beetje frustrerend. Hoe ga je hiermee om? En hoe zorg je dat je op één lijn zit met je partner?

lees alles over 11 maanden

baby 12 maanden oud

Maand 12 – Stap voor stap een beetje loslaten

Hiep, hoi: je baby is één jaar! En weer blijkt een cliché te kloppen: wat vlíegt de tijd. Je kleine kan misschien al wat stapjes zetten en steeds beter communiceren via woordjes en gebaren. Dit vergt opvoedings-skills. Want die kleine ondeugd weet inmiddels best wat wél en niet mag.

lees alles over 12 maanden