Prenatal

1 week oud

Liever lui dan moe? Dacht het niet…

De eerste week zit erop! Hoewel de kraamverzorgster vertrokken is – dat was even slikken, hè? – en je misschien al behoorlijk wat bezoek hebt gehad, zal het nog even duren voordat de rust wederkeert en je een routine hebt gevonden.

Lees alles over week 1

Deze week komen er vast nog veel mensen langs om je baby te bewonderen. Ben je tijdens de rustige uurtjes al een paar keer in huilen uitgebarsten? Bijvoorbeeld toen je bedacht dat je baby ooit het huis uitgaat? (Eh, over achttien jaar, inderdaad…) Welkom in de wereld van hormonen: ups, downs, de bekende baby blues – het hoort er allemaal bij. Elke week word je meer de oude, let maar op.

Je baby bestudeert tussen het slapen en voeden door – dit staat voorlopig nog even boven aan zijn to-do-lijstje – het liefst jouw gezicht of dat van je partner. Hij probeert je te volgen met zijn ogen en traint zo zijn oogspieren. Net als een molletje heeft je baby nog geen hele scherpe ogen: zijn zicht reikt tot tussen de 20 en 30 centimeter. Houd je baby lekker dichtbij en kijk elkaar diep in de ogen! (Ook probeert hij je gezichtsuitdrukking na te doen: steek je tong maar eens naar hem uit!)

Maak je trouwens geen zorgen als je baby nog niet bepaald een supermodel is. Van zo’n geboorte kan je baby een behoorlijk punthoofd krijgen. (Trekt weer bij!) En dat stukje navelstreng ziet er ook niet echt fris uit, hè? Gelukkig valt dat er binnenkort af. Je kleintje kan ook last krijgen van baby-acné. Niet aanzitten: het verdwijnt vanzelf. Het blijft hoe dan ook de mooiste baby ter wereld, vind je ook niet?

Broodnodige mama-care

Voel je je soms net een kreupel omaatje? Je strompelt wellicht vooral tussen de badkamer en slaapkamer heen en weer. Iedere bevalling is anders en herstellen doe je op je eigen tempo, maar dat je lijf een flinke prestatie heeft geleverd, staat buiten kijf. Af en toe kleine stukjes lopen kan geen kwaad, mits dit goed voelt, maar ga op tijd weer terug op de bank of in bed.

Daarnaast vraagt je baby waarschijnlijk om veel voedingen, ook ’s nachts, en dit is behoorlijk vermoeiend. (Zacht uitgedrukt…) Laat de Popeye in je los en eet veel ijzerrijk voedsel, zoals spinazie, en vul dit aan met speciale Mama-supplementen of Floradix (een ijzersupplement).

Tips 1 week oud:

  • Denk je dat de kinderstoel pas hoeft neer te zetten als je kleine zes maanden is? Niet waar! Tover ’m maar vast tevoorschijn, want met de newborn-set van Stokke kan je baby gezellig aanschuiven tijdens het eten.
  • Misschien ga je binnenkort voor het eerst een uurtje je kleintje showen bij opa en oma, of een vriendin. Zomaar even de deur uitpiepen is er niet meer bij: elk avontuur begint met een goedgevulde luiertas, en een compact verschoonmatje mag niet ontbreken.

Loading