Prenatal

5 weken oud

Gaap!

Als een nieuwsgierig stokstaartje kan je baby steeds langer zijn nekje omhoog houden en de wereld inkijken. Jij kruipt daarentegen misschien het liefst onder je dekens: de gebroken nachten kunnen vermoeiend zijn. Tegelijkertijd zie je je kleine steeds weer iets groter worden en dat maakt veel goed.

Lees alles over 5 weken

Heel misschien tovert je kleintje al een voorzichtige glimlach tevoorschijn als hij jou ziet. Het kan ook zijn dat hij dit probeert, maar nog niet helemaal weet hoe het werkt, met een soort scheve grijns als gevolg. Blijf vooral zelf veel lachen naar je baby. Dat helpt. Als je nu een object bij zijn gezichtje houdt, kan hij daarnaar kijken en het een beetje volgen met zijn ogen. Een behoorlijke mijlpaal! Gaat dit gepaard met flink scheel kijken? Dit doet hij om extra goed te kunnen focussen en het trekt vanzelf weer bij. (Gelukkig maar!)

Spelen met speeltjes doet je baby nog niet, hij kijkt wel graag naar een muziekmobiel, luistert naar (kinder)liedjes – helemaal als jijzelf de Mariah Carey in je loslaat en meezingt – en speelt het liefst met jou of je partner. Ook worden zijn nekspieren elke dag een beetje sterker en kan hij nu misschien zijn hoofdje al een paar seconden omhoog houden. Geef je kleine elke dag wat baby-fitness door hem op z’n buikje te leggen. Drie, twee, één… en lift!

Broodnodige mama-care

Vooruit, je hoofd staat waarschijnlijk nog niet naar een vrijpartij, maar het is wel goed om je te realiseren dat je al snel weer vruchtbaar kunt zijn na de bevalling, óók als je borstvoeding geeft. Voordat er dus enige activiteit tussen de lakens is: ga naar je huisarts om anticonceptie te bespreken. Als je borstvoeding geeft kun je niet alle middelen gebruiken. Een condoom kan natuurlijk wél altijd.

Ben je ’s nachts nog regelmatig in de weer met voedingen? Troost je met de gedachte dat je kindje binnenkort langer gaat doorslapen.

Tips 5 weken oud:

  • Zo’n plafond wordt toch wat saai op den duur: tijd voor een beetje entertainment in de box, met een vrolijke muziekmobiel.
  • Als je regelmatig een ommetje maakt, wil je voorbereid zijn op een onverwachte plensbui: schaf een regenhoes aan passend bij jouw kinderwagen!

Loading