Prenatal

13 weken oud

Grijpgrage handjes

Wist je dat een orka-baby wel bijna een jaar borstvoeding krijgt? Als jij borstvoeding geeft, verlang je misschien af en toe naar meer vrijheid. Hoe pak je dat aan?

Lees alles over week 13

Rond de zes maanden zal je baby ook vast voedsel gaan eten en dit vervangt op den duur steeds meer de borst- of flesvoeding. Voor nu is moeder- of poedermelk nog de enige vorm van voedsel. Als je borstvoeding geeft kan dit best wel eens zwaar zijn. Tegelijkertijd gaat je baby steeds sneller en effectiever drinken: de voedingen duren geen halfuur meer, zoals tijdens de eerste weken. Verder zijn er geen regels voor hoe lang je borstvoeding ‘moet’ geven: je stopt op het moment dat jij vindt dat het goed is, of zodra je kleine dit aangeeft. Wil je niet stoppen maar tegelijkertijd af en toe meer vrijheid? Wees creatief: zorg voor afgekolfde melk in de vriezer of heb altijd wat poedermelk achter de hand. Wil je wél afbouwen, dan kun je het best een lactatiekundige in de buurt om advies vragen of iemand zoeken via een van de vrijwilligersorganisaties (LLL en VBN). Het consultatiebureau kan je ook helpen bij het vinden van een lactatiekundige. Stoppen met borstvoeding geven kán gepaard gaan met emoties, en dat is helemaal niet gek. Het blijft een belangrijke periode die je afsluit.

Baby-pret: leuk om te doen met je baby
Je hebt het hiervoor misschien al vaak geprobeerd: iets voor zijn gezichtje houden zodat hij het kan pakken. Tot nu toe wellicht met weinig succes, maar je zult de komende weken merken dat hij hier steeds beter in wordt. Misschien grijpt hij een speeltje al in één keer, zonder er eerst een paar keer naast te zitten. Mooi om te zien, toch, deze kleine mijlpalen in een babyleven? Geef daarnaast niet te veel speeltjes, want dan weet je kleine niet wat hij moet kiezen. Bied er telkens drie of vier aan, want keuzestress ligt op de loer. Je kunt zijn nekspieren ook trainen door hem op z’n buikje op jouw borst te leggen. Telkens als hij opkijkt ziet hij jouw gezicht. Bonus!

Vanaf week 14 is het verschil in de ontwikkeling per baby te groot om wekelijks updates te geven. Vanaf deze week gaat de babykalender dus over in maanden!

Tips 13 weken oud:

  •  Je durft rond deze tijd vast wat langere ‘expedities’ buiten de deur aan met je kleine. Als je flesvoeding geeft is een melkpoedercontainer extra handig om melkpoeder voor meerdere voedingen in te vervoeren.
  • Moet je steeds harder aan een rompertje trekken om de drukknoopjes dicht te krijgen? Ze groeien als kool: tijd voor een nieuwe garderobe!

Loading