Prenatal

8 maanden oud

Een echt rommelkontje

Als een klein varkentje in de modder baant je baby zich een weg door de kamer om alles te ontdekken. Resultaat? Rommel! En hoe maak je je 8 maanden oude baby duidelijk dat iets niet mag, zonder het woord ‘nee’ te gebruiken? 

Lees alles over maand 8

Een altijd opgeruimd huis kun je inmiddels wel vergeten; probeer dit los te laten en focus op spelen met je – inmiddels niet meer zo kleine – dreumes. (Het kan je kleine ook niet veel schelen of de vaatwasser wel of niet is uitgeruimd, dat helpt.)

Doet hij iets wat niet mag? Hoe vaker jij het woord ‘nee’ gebruikt, hoe eerder je baby dit gaat overnemen. Gaat je baby richting een verboden object? Zeg dan ‘dat mag niet’ in plaats van ‘nee’, anders is er een grote kans dat je kleine binnenkort zelf op alles ‘nee’ zegt. ‘Zullen we aankleden?’ ‘Nee.’ ‘Ga je mee naar de supermarkt?’ ‘Nee.’ Goed, je snapt het!

Je normaal zo vrolijke baby kan rond deze fase ook opeens een tikkie chagrijnig worden. Als je iets van hem afpakt, bijvoorbeeld. Stiekem is het best komisch: je kleine maakt een dramatische scène om, tja, niks eigenlijk. Probeer het luchtig te zien, het is een fase waar hij ook weer uit komt. Een eigen willetje ontwikkelen is onderdeel van groot worden. Wist je trouwens dat je kleine nu net zo goed kan zien als jij? Van een wazige vlek is de wereld veranderd in een loepzuivere omgeving met diepte en kleuren. Voor ons heel gewoon, voor baby’s een enorme ontwikkeling.

Baby-pret: leuk om te doen met je baby

Laat je baby oefenen met zelf eten. Geef af en toe grotere stukjes en kijk of hij het in zijn mond kan stoppen. Bereid je wel voor op een enorme kliederboel: netjes met bestek eten is er nog niet bij. En hoeveel tandjes heeft jouw kleine al? Maak je overigens geen zorgen als het nog niet bepaald een Prodent-smile is; scheve tandjes worden vaak vanzelf rechtgezet zodra het gebit compleet is.

Tips 8 maanden oude baby:

  •  Nét een hippe outfit aan en nu alweer helemaal onder de spinazievlekken? Een flinke voorraad slabbetjes houdt je vlekkenmonster – enigszins – schoon.
  • Waterpret: als je kleine stabiel kan zitten is hij toe aan een badring. Hiermee zit hij veilig in het grote bad. Pas wel op voor de hete kraan, zet de badring hier ver genoeg vandaan!
  • Gemiddeld kunnen kindjes, wanneer ze tussen de 9 en 12 maanden oud zijn, zelfstandig zitten. De spieren in de rug, nek en het bovenlichaam zijn dan voldoende ontwikkeld om rechtop te zitten. Kan jouw kleintje zelfstandig zitten? Trek er dan samen op uit op de fiets (met je kindje in een fietsstoel VOOROP de fiets).

Loading