Prenatal

12 weken oud

Allemansvriend

Je baby is drie maanden en net als schaapjes en andere groepsdieren enorm sociaal. Hij vindt zijn papa of mama het allerliefst, maar lacht ook veel naar anderen. Wat vindt hij, naast glimlachen, nog meer leuk om te doen?

Lees alles over week 12

Is je kleine een echt lachebekje? Rond deze tijd zijn de meeste baby’s minder huilerig en voelen ze zich steeds meer thuis op de wereld. Baby’s kunnen op latere leeftijd eenkennig worden, maar daar is nu nog niks van te merken. De bakker, buurvrouw, opa, oma, oppas, iedereen krijgt een gulle glimlach. En geen zorgen: jij bent nog steeds favoriet.

Daarnaast kan je baby al goed zijn hoofdje omhooghouden – ben je niet trots? – en wordt hij steeds beweeglijker. Let extra goed op tijdens het verschonen of als je baby bijvoorbeeld op de bank ligt; hoe beweeglijker, hoe meer kans op een valpartij! Hoewel je baby waarschijnlijk gretig alles in zich opneemt, is het ook goed om te zien wanneer hij een pauze nodig heeft. Baby’s van drie maanden zijn over het algemeen na anderhalf uur spelen – inclusief voeden – toe aan een slaapje. Draait hij zijn hoofdje weg of wordt hij plots minder actief? Zo geeft hij aan er genoeg van te hebben: bedtijd!

Baby-pret: leuk om te doen met je baby
Je baby vindt het leuk om verschillende texturen van stofjes te ontdekken. Pak eens een hydrofiele doek, of een zacht T-shirtje uit je kast en geef hem de tijd om de textuur te voelen. Leg je kleine ook regelmatig op een kleed of ergens waar hij lekker de ruimte heeft. Zo kan hij goed oefenen met omrollen. En heb je ergens een grote spiegel in huis? Laat je baby kennismaken met zijn spiegelbeeld. (‘Wie is die knapperd in de spiegel?!’) Hij weet nog niet dat dit zíjn spiegelbeeld is en denkt dat een andere baby naar hem kijkt. Door te spelen met zijn spiegelbeeld legt hij de basis voor goede communicatie-skills.

Tips 12 weken oud:

  • Speelkwartier: leg je kleine op een vrolijk speelkleed, ga er zelf naast liggen en laat hem maar eens zien hoe je moet omrollen. Daar leert hij van! (En het is reuze gezellig.)
  • In de eerste periode heeft je uk waarschijnlijk vooral in zijn gewone kleertjes geslapen. Extra leuk is het om nu een mini-pyjamaatje aan te schaffen. ’s Avonds na een badje, in pyjama, met natte haartjes… Smelt!

Loading