Prenatal

11 maanden oud

Apenstreken

Je kleintje gaat misschien steeds meer apenstreken vertonen: dit kan komisch zijn, maar is soms ook een beetje frustrerend. Hoe ga je hiermee om? En hoe zorg je dat je op één lijn zit met je partner?

Lees alles over maand 11

Als je kleine weleens samen met andere kindjes speelt, merk je misschien dat hij speelgoed ‘afpakt’ van een ander. Maak je geen zorgen, je dreumes is geen gemenerik. Hij snapt simpelweg nog niet dat het andere kindje óók met dat speeltje wil spelen. Want, hé, hij was toch altijd alleen op de wereld? Samenspelen met andere kinderen is er dus nog niet echt bij, maar je kunt wel vriendelijk corrigeren. Zo leert hij langzaam met anderen omgaan. Je baby zal wel even moeten wennen aan corrigeergedrag. Maak er geen big deal van als er wat tranen vloeien; dat is hij zo weer vergeten. (Oh, nieuw speeltje, dág tranen!)

Dit is ook een goed moment om de fopspeen af te bouwen. Té lang speengebruik kan invloed hebben op het slikken, zijn gebit en hoe hij zijn mond gebruikt als hij ouder is. Begin hiermee overdag door de speen minder vaak te geven en werk zo langzaam toe naar de nacht. Als hij overdag kan slapen zonder speentje, dan is hij er ’s avonds ook sneller aan gewend. Extra fijn: jij hoeft er niet meer uit om het speentje terug te stoppen in het holst van de nacht

Baby-pret: leuk om te doen met je baby

Je kleine knuffeldier verandert steeds meer in een onafhankelijk persoontje dat wil spelen en ontdekken. Soms is dat even slikken; hij wilde eerst toch zo graag bij jou zijn? Geen zorgen, hij heeft je nog hard nodig. Maar ja, er valt nou eenmaal veel te leren in de Grote Wereld. Geef hem eens wat krijtjes en papier om de Van Gogh in hem los te laten.

Daarnaast wil hij ook nog veel met je kletsen, dus praat lekker terug. Doet hij iets wat niet mag? Corrigeer op een rustige toon en blijf dit herhalen. Ga niet schreeuwen; dat werkt averechts. Bespreek dit ook met je partner, zodat jullie hierin op één lijn zitten. Wees allebei realistisch in je verwachtingen. Je zult niet altijd de perfecte ouder zijn – ‘Echt niet?’ Nee, echt niet – en je kind is ook niet altijd zoet. Hoe minder gefrustreerd je hiervan raakt, hoe relaxter het opvoeden wordt.

Tips 11 maanden oude baby:

  • Het is bijna tijd voor de allereerste verjaardag van je kleine. Wat een mijlpaal! Heb je al een cadeau in gedachten? Een loopfietsje is op deze leeftijd groot feest: nog meer mogelijkheden om de wijde wereld in te gaan.
  • Samen spelen is nog steeds een feest! Op deze leeftijd leert jouw kindje oorzaak-gevolg te begrijpen. Bouw samen een toren van blokjes en laat ‘m door je kleintje omduwen. Alle blokken vallen en rollen over de grond en maken een indrukwekkend kabaal. Dit spelletje is niet alleen leuk, maar ook nog eens goed voor de hand- oogcoördinatie en de motoriek.

Loading