Prenatal

12 maanden oud

Stap voor stap een beetje loslaten

Hiep, hoi: je baby is één jaar! En weer blijkt een cliché te kloppen: wat vlíegt de tijd. Je kleine kan misschien al wat stapjes zetten en steeds beter communiceren via woordjes en gebaren. Dit vergt opvoedings-skills. Want die kleine ondeugd weet inmiddels best wat wél en niet mag!

Lees alles over maand 12

Wist je dat een olifantenjong pas met zo’n 22 maanden ter wereld komt? Was dit bij ons ook het geval, dan had je baby je met een vrolijk ‘mama!’ kunnen begroeten. (Overigens zijn wij vrouwen fysiek niet in staat zo’n grote baby ter wereld te brengen; gelukkig maar.)

Je hebt er nu een jaartje op moeten wachten, maar waarschijnlijk brabbelt je baby een paar simpele woordjes óf werkt hij daar hard aan. En wist je dat je kleine in de eerste drie jaar van zijn leven meer leert dan hij ooit daarna zal doen? In zijn eerste jaar heeft hij al een enorme ontwikkeling gemaakt.
Misschien heb je rond deze tijd het gevoel dat de rust en routine enigszins is wedergekeerd in huis. Je hebt je draai als ouder steeds meer gevonden en voelt je niet meer de meest onervarene uit het team. Best een fijn gevoel, toch?

Er komt ook meer ruimte om zelf wat leuks te doen en hier hoef je je allesbehalve schuldig over te voelen. Ga een dagje naar de sauna, winkelen, uit eten met vriendinnen; dit is goed voor jou en daarom ook voor je kindje. Een ontspannen ouder betekent een ontspannen baby!

Baby-pret: leuk om te doen met je baby

Heb je een verjaardagsfeestje in de planning staan? Begin zijn nieuwe levensjaar gezond: op internet kun je veel recepten vinden voor een baby-verjaardagstaart, zónder suiker. Sommige baby’s beginnen rond deze leeftijd hun eerste stapjes te zetten. Het lijkt opeens al een hele meneer of mevrouw, vind je niet? Hij gaat waarschijnlijk zoeken naar een stoel, bank of loopkar voor meer houvast. Voor je het weet ren je achter hem aan zodra hij op avontuur gaat. Gek, hè; zo laat je als ouder je kleintje steeds een beetje meer los.

Tips baby 12 maanden oud:

  • Een wat minder spannende aankoop, maar wel essentieel in het kader van ‘veilig ontdekken’: een traphekje.
  • Tijd voor het eerste verjaardagsfeestje én taart eten. Zo’n feestje kan enorm overweldigend zijn, omdat een kinderwereld van een baby nog heel klein is. Veel jonge kinderen kunnen dat qua prikkels nog niet aan; het is al gauw te druk. Geef je kindje daarom na zijn verjaardagsfeestje de ruimte om alles te verwerken en uit te rusten.

Loading