Prenatal

10 maanden oud

Klauteren en klimmen

Een eekhoorntje klimt zonder moeite de boom in, maar jouw avonturier klimt en klautert er ook op los. En wanneer heb je voor het laatst een avondje samen met je partner gehad? Bedenk je weleens dat je naast een ’team’ voor de kleine ook nog geliefden bent en een plan een date! 

Lees alles over maand 10

Je bent al bijna een jaar ouders; dat was me het jaartje wel, hè? Ouderschap kan een behoorlijke (emotionele) rollercoaster zijn. ‘Verschoon jij zijn luier?’ ‘Wie doet de boodschappen?’ Soms lijken jullie meer collega’s die de fabriek draaiende houden dan partners. Even samen ertussenuit doet wonderen. Grote kans dat jullie vooral over je kleintje zullen praten, want er valt genoeg te bespreken na bijna een jaar. Wat heeft je dreumes zich ontwikkeld!

Wist je dat je baby jouw gezicht nu in zijn geheugen heeft? Tot een paar maanden geleden kon hij nog niet begrijpen dat iets wat hij niet ziet, er wél kan zijn. Inmiddels weet hij dat je er voor hem bent. Daarnaast ben je steeds meer aan het opvoeden, wat weer nieuwe uitdagingen met zich meebrengt. Positief opvoeden doe je door je kleine regelmatig de volledige aandacht te geven als hij iets wil laten zien. Het is verleidelijk om je snel te laten afleiden door je telefoon of televisie, maar probeer regelmatig écht met je kleine te spelen. Hij heeft namelijk goed in de gaten dat hij een ‘half oog’ krijgt en zal alleen maar meer om aandacht vragen.

Baby-pret: leuk om te doen met je baby

‘Klap eens in je handjes, blij, blij, blij!’ Als je kleine íets leuk vindt, zijn het wel liedjes met herhaling en geluid. Dikke pret gegarandeerd. En zit je kindje al bij jullie aan tafel? Samen eten is leerzaam voor je dreumes en gezellig. Hij krijgt nu waarschijnlijk nog twee keer per dag een flesje of borstvoeding, en daarnaast stukjes brood, een fruithapje en zelfs een ‘warme maaltijd’. Vervang de borstvoeding of poedermelk nog niet voor koemelk, daarvoor zijn de darmpjes niet klaar. Ook honing, zout en specerijen blijven voorlopig in de kast.

Tips baby 10 maanden oud:

  • Je kleine kruiper gaat maar al te graag op avontuur en duikt het ene na het andere keukenkastje in. Geen goed idee! Met de juiste items zorg je ervoor dat je huis baby-proof is en shop hier veiligheidsartikelen voor in en om het huis.
  • Meer bewegen betekent helaas ook meer risico op ongelukjes (handje tussen de deur, hoofdje stoten): met speciale EHBO-crème kun je snel wat pijn verlichten (verkrijgbaar bij de drogist).
  • Vanaf deze leeftijd begint je baby het woord ‘nee’ of ‘dat mag niet’ te begrijpen. En dat is maar goed ook, want jouw kleintje zoekt steeds meer de grenzen op. Hoe moeilijk het ook is, probeer toch streng te zijn als dat nodig is en vertel waarom iets niet mag. En oh ja, probeer niet in de lach te schieten om de capriolen van jouw kleine doerak – denk aan het besmeuren van zichzelf en de muren met crème of lippenstift -, want dat moedigt hem of haar alleen maar aan om het nog een keer te doen.
  • Hoe gezellig is het dat jouw kleintje erbij aan tafel kan zitten? En daar hoort natuurlijk een eigen kinderservies bij!

Loading