Prenatal

4 maanden oud

Hallo, wereld!

Als je nu kijkt naar foto’s van de eerste week met je kleine, dan herken je je baby’tje bijna niet meer. Als een rups uit een cocon is je baby verandert in een persoontje dat nieuwsgierig de wereld inkijkt. Wat gaat het snel, hè? Wat gebeurt er deze maand allemaal in zijn wereld?

Lees alles over maand 4

Lijkt je baby non-stop nieuwsgierig te zijn naar zijn omgeving? Zodra je hem vasthebt, kijkt hij rond en willen zijn grijpgrage handjes álles aanraken. Vooral lichtjes en andere mensen zijn erg in trek. Ook tijdens het voeden is je baby soms druk met andere dingen. ‘Joehoe, even focussen nu, kleine’, denk je misschien wel eens. Tja, er valt nou eenmaal zoveel te ontdekken.

Sommige baby’s zullen rond deze tijd hun slaapritme veranderen en minder goed overdag slapen of ’s nachts onrustig zijn. Bedenk: dit heeft meestal te maken met een belangrijke ontwikkeling en je baby heeft je nodig. Een baby’tje op deze leeftijd laten huilen heeft weinig zin, je kunt hem nog niet verwennen. Hoe eerder je je baby troost, des te sneller zal hij weer stil zijn.

Soms zijn baby’s iets meer in zichzelf gekeerd tijdens een ‘sprongetje’ en minder beweeglijk. Niks om je zorgen over te maken. Ga áltijd langs het consultatiebureau als je wel denkt dat er iets aan de hand is. Maar waarschijnlijk is je kleine druk met zijn nieuwe ontdekkingen een plekje te geven. ‘Oké, ik heb dus handjes, en daarmee kan ik iets pakken. Awesome!’

Baby-pret: leuk om te doen met je baby
Elke baby is anders: de ene baby houdt misschien veel van babbelen, de ander zweeft het liefst als een ‘vliegtuig’ door de lucht. Kijk goed naar je kleintje en probeer te ontdekken wat jouw baby leuk vindt. Je baby voelt zich superzelfstandig als hij zelf iets kan vasthouden, helemaal als dit geluid maakt zodra hij het door elkaar schudt. ‘Wow, doe ík dat?’ Voel je ook niet schuldig als je kleine zich prima zelf vermaakt op het speelkleed of in de box; af en toe zelf spelen is goed voor de zelfstandigheid. Probeer ook eens het spelletje kiekeboe. Leuk én leerzaam: spelenderwijs begrijpt je baby zo dat iemand die even ‘weg’ is, ook weer terugkomt. Dit kan nog wel eens héél goed van pas komen als eenkennigheid haar intrede doet.

Tips 4 maanden oud:

  • Er komt een moment waarop je kleintje zijn favoriete knuffel heeft bepaald. Happy Horse heeft superzachte vriendjes die vast snel tot favoriet bestempeld worden. (Tip: koop altijd twee dezelfde, zodat je er eentje in de was kunt doen zonder dat dit voor slapeloze nachten zorgt.)
  • Herkenbaar: altijd nét niet genoeg ruimte onder de kinderwagen om al je boodschappen kwijt te kunnen. Schaf een boodschappennet aan voor je kinderwagen en je kunt wat meer kwijt!
  • Baby’s zijn gek op speelgoed wat geluid maakt en licht geeft. Zelf ben je er misschien iets minder blij mee, maar één ding is zeker: je kleintje zal zich hiermee uren vermaken!

Loading