Prenatal

5 maanden oud

Laat je tandje zien

Hap: binnenkort wordt je baby een klein knaagdiertje en komen zijn eerste tandjes door. Leuk, maar ook spannend: zal hij er veel last van krijgen? En heeft je baby al kennisgemaakt met een groente- of fruithapje?

Lees alles over maand 5

Ieuw… Aaawh… Prrrtt… Heb je al een paar keer verbaasd boven je baby gehangen omdat er weer een nieuwe klank uit zijn mond kwam? Soms (schater)lacht hij opeens op een andere manier, of stoot hij een nieuw geluid uit. En kijkt daar zelf ook heel verbaasd bij. (Té schattig!)

Ook breekt er binnenkort een nieuw hoofdstuk aan: je baby krijgt tandjes. Omdat geen baby hetzelfde is, komen ook de tandjes bij elke baby op een ander moment. Meestal begint dit met twee tandjes in de onderkaak. Of je baby hier veel of weinig last van krijgt, is moeilijk te voorspellen. Zorg dat je wat bijtringen klaar hebt liggen en eventueel een speciale verdovende crème, zoals Nuby tandvleesgel. Verder kun je je kleine natuurlijk niet genoeg liefde geven op dit moment! De eerste tand betekent ook tandenpoetsen. Echt? Ja, echt. Bacteriën kunnen zich nestelen rondom dit ene, mooie tandje en moeten weggepoetst worden. Maak hier een vrolijk spelletje van en gebruik speciale peutertandpasta en een babytandenborstel.

Baby-pret: leuk om te doen met je baby
Toont je kleine al een bovenmatige interesse in vast voedsel? Misschien is het tijd om te beginnen met kleine hapjes. Een leuke nieuwe fase. (Vooruit: eentje die ook een hoop nieuwe vlekkenuitdagingen met zich meebrengt…) Let op: dit is puur om te wennen aan smaken en vervangt nog niet de borst- of flesvoeding. Je kunt altijd met het consultatiebureau overleggen of dit een goed idee is. Over het algemeen geldt: begin tussen de vier en zes maanden, als je baby zijn hoofdje goed stabiel kan houden en nieuwsgierig lijkt naar eten. Overleg met de kinderarts of je begint met groente of fruit en hóe je dit aanbiedt. Zorg de eerste keer dat je – naast een slabbetje – ook een smartphone of fototoestel in de aanslag hebt. Deze kliederboel wil je vastleggen!

Tips 5 maanden oud:

  • Tandjes krijgen is geen feest: een bijtring is onmisbaar voor je kleine. Leg ’m vooraf even in de koelkast en hij werkt extra verdovend.
  • Scherven brengen geluk, maar het is wellicht toch een beter idee om een ‘stoot-proof’ serviessetje aan te schaffen. Dat maakt ook meteen de eerste beproevingen op hapjesgebied extra leuk.
  • Doorkomende tandjes kunnen ervoor zorgen dat jouw kleintje zich niet zo lekker voelt. Niet zo gek: het tandvlees staat onder druk en zwelt op en dit kan best wat pijn of jeuk veroorzaken. Een tandvleesgel kan verlichting brengen.

Loading