Prenatal

6 maanden oud

Samen kruipen

Probeert je kleintje verwoed vooruit te komen in het leven? Het kan er een beetje uitzien als een zeehondje dat voortploegt op het zand: je baby wil wel kruipen, maar weet nog niet hoe! Hoe help je hem ‘op weg’?

Lees alles over maand 6

Stel: je wilt dolgraag het DUPLO-blokje pakken dat op een paar centimeter afstand ligt. Maar hóe kom je daar? Je weet ergens wel dat je met handen en voeten vooruit zou moeten komen, toch lijk je geen meter op te schieten. Het leven van een baby gaat niet over rozen… Je kleintje kun je helpen door het voor te doen – jaja, tijd om over de grond te kruipen – en hem veel positieve aanmoedigingen te geven. De eerste tijd wil hij vooral leren tijgeren en is hij nog niet sterk genoeg om echt te kruipen.

Als je nog niet begonnen bent met het geven van vast voedsel, is dit een goed moment. En wordt je sociale baby opeens wat eenkennig? Stel nieuwe mensen voor terwijl je hem vasthoudt en laat zien dat het goed is. ‘Dit is mijn beste vriendin: goed volk!’ Je baby krijgt zo meer vertrouwen in deze ‘vreemde’.

Baby-pret: leuk om te doen met je baby
Moedig je baby aan om zich voort te bewegen door speelgoed een stukje van hem vandaan te leggen. Probeer de verleiding te weerstaan het meteen aan hem te geven als hij er zelf niet bij komt. Oefening baart kunst!

Inmiddels begrijpt je baby ook ‘oorzaak en gevolg’. Hij vindt het leuk om spullen op de grond te gooien, of iets in een doos te stoppen en er weer uit te halen. Blokken, doosjes, speeltjes die geluid maken als je erop slaat, allemaal spannend. Daarnaast houdt hij er nog steeds van als je hem voorleest of liedjes met hem zingt. Zorg voor boekjes met veel verschillende kleuren. Je baby ziet nu het verschil tussen felle (primaire) kleuren en pasteltinten.

Tips 6 maanden oud:

  • Gaat je kleintje nergens heen zonder speen? Deze valt niet constant op de grond met behulp van een speciaal speenkoord.
  • Met aan tafel eten kun je niet vroeg mogelijk beginnen. Heb je al een kinderstoel? Door een stoelverkleiner kan je kleine al vroeg stabiel aan tafel zitten.
  • Het is tijd om je kleintje vast voedsel te geven. Soms is het best lastig om te bedenken wat je jouw baby gaat geven. Een baby en peuter kookboek helpt je daar een handje bij. Samen aan tafel is nog nooit zo leuk en lekker geweest!

Loading