Prenatal

9 weken oud

Alle ballen hoog houden?

Vleermuizen hebben de beste oren van alle dieren, maar jouw baby krijgt ook steeds meer ‘oren’ naar zijn omgeving. Je zult zien dat hij probeert te ontdekken waar geluid vandaan komt en regelmatig gefascineerd naar je mond staart. Hoe help je hem zijn gehoor beter te ontwikkelen?

Lees alles over week 9
Het moet een gekke wereld voor je baby zijn: hij hoort geluiden, maar zijn hersenen zijn nog niet ontwikkeld genoeg om te weten waar het vandaan komt. Toch legt hij nu al de basis voor zijn taalontwikkeling. Blijf dus praten tegen je baby, zet af en toe vrolijke muziekjes op en het allerleukste: zing voor je kleine! Maak je geen zorgen als je niet bepaald ‘the voice of Holland’ bent: je kleine is niet kritisch. Of neem hem mee op een tour door het huis of de tuin en laat rustig verschillende dingen zien. Zo kan hij alles in zich opnemen.

Als je hem nu op z’n buikje legt, is er een goede kans dat hij al behoorlijk goed is in zijn hoofd omhoog houden. Wat een verschil met toen je baby net geboren was, vind je ook niet? Rond deze tijd ga je wellicht ook verschillende huiltjes van je baby herkennen. Zo is er vaak een typisch ‘hongerhuiltje’ en klinkt een huiltje tijdens darmkrampjes weer heel anders. Priscilla Dunstan ontwikkelde de Dunstan-babytaal en leert je verschillende huiltjes herkennen via een app of dvd. Vooruit, je zult nog steeds wel eens met je handen in het haar zitten, maar alle beetjes helpen om dit kleine persoontje te doorgronden.

Broodnodige mama-care
Het einde van je verlof is misschien in zicht, of wellicht kies je ervoor om thuis te blijven. Als je weer gaat werken kan dit pittig zijn: je collega’s verwachten dat je helemaal terug bent, terwijl je nog steeds kampt met gebroken nachten. Hoewel het tegelijkertijd wel lekker is om af en toe met iets anders bezig te zijn, en de dag zonder spuugvlekken door te komen. Wist je trouwens dat het wettelijk geregeld is dat je negen maanden lang tijdens werktijd mag kolven of je baby mag voeden? Je kunt nu al beginnen met een voorraadje melk aanleggen.

Ook als thuisblijfmoeder ervaar je druk: iedereen verwacht dat je álle tijd hebt om het huis pico bello in orde te maken, je baby te verzorgen en ook nog even een appeltaart te bakken tussendoor. Voor beide situaties geldt eigenlijk: probeer realistische verwachtingen te hebben en laat je niet te veel druk opleggen door anderen. Neem ook tijd voor jezelf om even afstand te nemen van alles.

Tips 9 weken oud:

  • Slaapt je kleine ’s nachts in een slaapzakje? Zorg dat je altijd een schoon slaapzakje achter de hand hebt om nachtelijke ‘ongelukjes’ – als je inmiddels moeder bent, weet je precíes wat we bedoelen – op te vangen.
  • We begrijpen maar al te goed dat thuisblijven met een kleintje best pittig kan zijn. Geniet toch zoveel mogelijk van deze periode! Hoe je dat doet? Wij verzamelden de beste tips om thuis te doen met jouw newborn.

Loading