11 originele manieren om je zwangerschap bekend te maken

Zwangerschap bekend maken
Zodra je een positieve zwangerschapstest in je handen hebt gehad, wil je het liefst je hele telefoonboek opbellen. Maar wat is er mooier dan een originele aankondiging? Zeker voor de opa’s en oma’s, die een grote rol zullen gaan spelen, is het leuk om er tijd en aandacht in aan te besteden. Hierbij 11 leuke ideeën!

1. Message in a bottle
Geef opa en oma een ingepakte doorzichtige (lege) fles, met daarin de aankondiging van je zwangerschap. Dit kan de foto van de echo zijn, of als je deze nog niet hebt gehad, een briefje. Wanneer je het in een fles wijn doet kun je bijvoorbeeld op het briefje schrijven: ‘Helaas opa & oma, dit mag mijn mama over negen maanden pas weer!’. Geef je een baby fles, schrijf dan op het briefje: ‘Bewaren jullie deze goed voor me? Dan kom ik over negen maanden proosten!’

2. Sokkenboeket
Geef oma (en opa) een bloemetje, maar vervang (een deel van) de bloemen voor babysokjes. Het zal even duren voor ze het doorhebben, maar uiteindelijk zal het kwartje vallen!

3. Kijkdoos
Ben je creatief? Maak dan van een schoenendoos een kijkdoos. Dit kan bijvoorbeeld de indeling zijn van jullie huis, waarin je ook de babykamer laat zien. Om het nog duidelijker te maken, kun je op de grond in de babykamer je uitgerekende datum zetten. Het is wat werk, maar wel origineel!

4. De kers op de taart
Wat minder origineel, maar ook nog steeds een optie: de foto van de eerste echo op een taart laten maken. Een tekst à la ‘Hoi oma!’ kan natuurlijk ook.

5. Uit de kleren
Heb je al een kindje en wil je het hem of haar aan opa en oma laten vertellen? Een bekende manier is om een romper of T-shirt te laten bedrukken met een tekst erop. Bijvoorbeeld: Grote broer/zus vanaf…’. Om het spannend te houden kun je wachten tot het tijd is voor een schone luier. Doe ineens alsof je heel veel dingen te doen hebt en vraag aan opa en oma je het kind te verschonen.

6. Culinaire verrassing
Neem de oma(‘s) en opa(‘s) mee uit eten en laat de kok bij het voor- of hoofdgerecht met saus op de borden schrijven ‘Gefeliciteerd oma/opa!’. Bij het dessert kan natuurlijk ook, maar dat is wel erg lang wachten en daarnaast moet je dan een excuus verzinnen waarom je de wijn afslaat. Staat de kok niet zo open voor dit soort ideeën? Maak dan kleine vlaggetjes op stokjes die je in het gerecht kunt steken met je eigen tekst erop.

7. Speciaal cadeau
Misschien is één van de opa’s of oma’s jarig rond de periode dat je hen wilt verblijden met het nieuws. Kijk eens naar een manier waarop je het nieuws kunt verwerken in het cadeau. Geef je bijvoorbeeld een camera cadeau, dan kun je hier een briefje bij doen met de tekst: ‘Ga maar snel oefenen, want over negen maanden wil je kleinkind op de foto!’. En zo kun je aan de meeste cadeaus wel een draai geven!

8. Body art
Wanneer je in de zomer de aankondiging doet, kun je denken aan body art. Laat je beschilderen door een prof of laat je man zelf iets op je buik tekenen. Bijvoorbeeld een computerbalkje met de tekst ‘Loading’ erboven en het percentage erachter van de tijd die je erop hebt zitten. Doe de aankondiging op een mooie zomerse dag wanneer je bijvoorbeeld gezamenlijk naar het strand gaat of vraag aan opa en oma of zij even naar je buik willen kijken omdat je vindt dat er iets ‘raars’ op zit.

9. Ballonnen
Een ander leuk idee is om je huis (of dat van de opa’s en oma’s) vol te hangen met blauwe en roze heliumballonnen. Het laat niet veel aan de fantasie over, grote kans dat ze meteen weten hoe laat het is!

10. Verstoppen
Je kan ook je zwangerschapstest verstoppen in iets groots. Denk aan een koffertje, koekblik of een schoenendoos. Geef dit als cadeau en plak je zwangerschapstest vast op de bodem. Zeker weten dat ze verrast zijn!

11. Vakantie filmpje
Ga je nog op (zon)vakantie voor je het grote nieuws bekend maakt? Dan kun je tijdens je vakantie ook een filmpje maken om het bekend te maken. Laat door het hele filmpje op subtiele manier hints voorbij komen, zoals babyschoentjes, luiers, een rammelaar etc. Je kunt het filmpje afsluiten met een beschilderde buik, of je kunt gebruik maken van schaduw of zand om de boodschap over te brengen. Wanneer je terugkomt, kijken de opa’s en oma’s nietsvermoedend naar beelden van je vakantie en ineens komt het grote nieuws voorbij. Die zien ze vast niet aankomen!

Heb jij zelf nog originele ideeën? Laat het ons weten op onze Facebook pagina!

5 Comments

 • Reply
  Marij van Bun
  22 juli 2016 at 21:27

  Wij kregen met Kerstmis een lot van staatsloterij voor de Oudejaarstrekking cadeau met de mededeling dat als we niks hadden gewonnen we op Nieuwjaarsdag een troostprijs konden winnen. Mijn zoon startte op Nieuwjaarsdag de computer op om te kijken of we inderdaad een troostprijs hadden gewonnen. We kregen een scherm te zien met een boodschap, die van de Staatsloterij afkomstig bleek te zijn. Ze vonden het jammer dat we niets hadden gewonnen, maas desondanks wel een troostprijs. N.l. een 2e kleinkind over 9 maanden. Natuurlijk was dit voor ons geen troostprijs, maar de hoofdprijs. Inmiddels ls wordt Bas op 6 augustus a.s. 3 jaar.

 • Reply
  Marij van Bun
  22 juli 2016 at 21:28

  Wij kregen met Kerstmis een lot van staatsloterij voor de Oudejaarstrekking cadeau met de mededeling dat als we niks hadden gewonnen we op Nieuwjaarsdag een troostprijs konden winnen. Mijn zoon startte op Nieuwjaarsdag de computer op om te kijken of we inderdaad een troostprijs hadden gewonnen. We kregen een scherm te zien met een boodschap, die van de Staatsloterij afkomstig bleek te zijn. Ze vonden het jammer dat we niets hadden gewonnen, maas desondanks wel een troostprijs. N.l. een 2e kleinkind over 9 maanden. Natuurlijk was dit voor ons geen troostprijs, maar de hoofdprijs. Inmiddels wordt Bas op 6 augustus a.s. 3 jaar.

 • Reply
  Karin
  22 juli 2016 at 22:17

  Wij gingen een weekend weg met mijn schoonfamilie. In dat weekend was een bonte-avond gepland. Wij hebben een t-shirt laten bedrukken voor onze dochter en een romper voor een pop. Op de bonte-avond hebben wij een stukje gedaan op het liedje ” slaap maar ” van Marco Borsato. We hadden het poppenwiegje van onze dochter meegenomen en zijn daar rondom gaan zitten met zij drieën. Tijdens het liedje het vestje van onze dochter uitgetrokken zodat haar shirt zichtbaar werd. Ze mocht de pop met romper aan, aan oma geven. Eerste echo laten zien en een lei met de uitgerekende datum. De reacties waren geweldig❤️

 • Reply
  Minou
  23 juli 2016 at 05:41

  Wij hebben bij de eerste de ouders en schoonouders het boek van kluun – “help ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt” gegeven.
  Dit was na 2 weken klussen in het nieuwe huis. Een week voor mijn vaders verjaardag. Dus was in de mom van bedankt en hier vast een kleinigheidje voor je verjaardag. En ik was de dag voor mijn schoonmoeders verjaardag uitgerekend. Dus bij haar het verhaal bedankt en vast een kleinigheidje voor dan. Ze moesten wel even denken, maar het kwartje viel snel. Uiteindelijk op haar verjaardag bevallen.

  Bij de 2e een slap bedrukt met hiep hiep hoera ik wordt grote broer laten bedrukken. Die op zijn verjaardag aan gegeven en zo heel de familie tegelijk verteld dat ik weer zwanger was

 • Reply
  Antoinette
  28 augustus 2018 at 12:44

  Wij hebben bij de eerste een fotolijstje in de vorm van een hart gegeven ( op moederdag verteld) en met blauw en roze stift het gedichtje: je kan me nog niet horen, je kan me nog niet zien. Maar als ik wordt geboren mag ik dan in dit lijstje misschien? Geschreven.

  Viel heel erg in de smaak, sommige moesten even nadenken em andere begonnen gelijk te huilen van blijdschap.

  Bij onze tweede hadden we onze zoon een shirt aangedaan met daarop: grote broer loading en dan maand en jaar erbij. En dan maar afwachten wie het als eerste ziet.

 • laat hier je reactie achter!