Hoe begin je met de eerste hapjes?

Nutricia eerste hapje

Beginnen met de eerste hapjes van je kleintje, best spannend! Want waar begin je mee en vooral: wanneer? Om je een beetje op weg te helpen hebben wij samen met Nutricia een aantal handige tips voor je opgesteld. Pak die slabbetjes er maar alvast bij, want geloof ons: in het begin wordt het één groot knoeifestijn!

 

Als je kindje 4 maanden oud is kun je langzaam gaan oefenen met het geven van vaste voeding. Je kleintje staat vanaf deze leeftijd open voor nieuwe smaken, maar borst- en/of flesvoeding blijft de belangrijkste voeding tot je kindje 6 maanden oud is. Naast dat het geven van de eerste hapjes best spannend is, is het vaak ook een grappig en bijzonder moment. Belangrijk is om te onthouden dat je jouw kindje zelf het tempo moet laten bepalen en altijd eerst moet overleggen met het consultatiebureau voordat je met de eerste hapjes begint.

 

In het begin…
Begin met een paar theelepeltjes gepureerde vaste voeding. Als dit goed gaat kun je de volgende keer je kindje zelf laten bepalen hoeveel hij/zij eet. Maak je trouwens geen zorgen als je kindje niet alles opeet. De overgang van alleen borst- of flesvoeding naar een combinatie van borst- of flesvoeding en vaste voeding moet je in kleine stapjes doen. Zorg ervoor dat je kindje rustig kan wennen aan de nieuwe smaken en het eten van een lepeltje.

 

Wist je dat?
Kinderen die beginnen met groentehapjes een grotere kans hebben om later meer groente te eten dan kinderen die starten met fruit? Je mini heeft namelijk een aangeboren voorkeur voor zoete smaken. Wanneer je dan start met groentehapjes is de kans groter dat je kindje de minder zoete smaken ook leert waarderen. En laten we even eerlijk zijn, dat willen we toch allemaal?