Prenatal

De 5 leukste mijlpalen van het eerste jaar

Na de geboorte van je baby is de grootste mijlpaal meteen binnen: je bent moeder! Opeens ben je verantwoordelijk voor dit kleine wezentje. Maar daarna stapelen de mijlpalen zich op gedurende het eerste jaar. We zetten de leukste voor je op een rij én een paar onverwachte mijlpalen voor de jaren daarna.

Het eerste lachje

Opeens kijkt je baby je aan, de mondhoekjes krullen op, de oogjes twinkelen… je kleintje lácht. Naar jou! De eerste lach voelt als de erkenning voor al die weken hard werken: oneindig veel luiers verschonen, nachtvoedingen, boertjes, bergen met was – al deze herinneringen verdwijnen als sneeuw voor de zon bij het zien van deze uiting van blijdschap. En dan begínt het pas. Voor je het weet schatert je kindje om al je gekke bekken, kiekeboe’s en kietelsessies. De eerste lach is dan ook een van de leukste mijlpalen van het eerste jaar.

Zelf vast voedsel eten

Dit is misschien persoonlijk, maar ik vond het stiekem een heerlijk idee dat mijn baby niet meer afhankelijk was van (mijn) melk alleen. Stukjes brood, een banaan, rijstwafels: prachtige producten die je gewoon zó uit de supermarkt kan halen, zonder dat er een fles of tepel aan te pas komt. Je hebt er wel een nieuwe dagtaak bij, want je eettafel verandert in een soort oorlogsgebied, vooral de eerste maanden. Als je even niet kijkt weet je kleintje het bordje met spinazie te grijpen en verandert je baby – en eettafel – in een groen monster. Leuk voor de foto’s, dat dan weer wel.

Zitten

De eerste maanden voelt alles fragiel en kwetsbaar bij je baby, maar zodra je kindje sterk genoeg is om zelf te zitten slaak je een zucht van verlichting. Deze mijlpaal vindt meestal zo rond de zes maanden plaats en het is een belangrijk moment voor baby én ouder: je baby wordt groter, sterker en zelfstandiger. Je kunt nu leukere spelletjes spelen met je kleine en je kindje kan in de kinderstoel aanschuiven tijdens het eten. Stukken gezelliger dan alsmaar staren naar dat plafond, toch? Je bent ook een stap dichterbij een kruipende baby, maar geniet vooral even van deze tijd waarin je baby wél kan zitten en tegelijkertijd op één plek blijft (je begrijpt al snel wat we bedoelen zodra je kleintje gaat kruipen en al het wc-papier van de rol trekt, om maar een voorbeeld te noemen).

Woordje

De weken vooraf brabbelende je kleintje er al op los en opeens klinkt daar iets dat verdacht veel op een woordje lijkt. We hopen allemaal dat het eerste woordje ‘mama’ of ‘papa’ is, maar de kans is groter dat het ‘bal’ wordt, of ‘hallo’. Het blijft een belangrijke mijlpaal: je baby kan iets verstaanbaars zeggen! Gek idee dat je kleintje er binnen een jaar vrolijk op los babbelt, toch is dat wel het geval. Blijf vooral gezellig tegen je kindje kletsen en voorlezen, dat helpt enorm met de taalontwikkeling.

De eerste fietstocht

Samen met je kindje op de fiets, haren en neus in de wind, een vingertje dat naar alles wijst onderweg: dat is echt genieten. De eerste fietstocht is niet alleen leuk voor je kindje, maar ook zeker voor jou: terwijl je geniet van je kleintje voorop de fiets heb je ook meer vrijheid en is je wereld weer een stukje groter.

Bonus mijlpalen ná het eerste jaar

Zoals gezegd staat het eerste jaar bol van de mijlpalen, maar deze blijven ook daarna komen. De eerste keer bijvoorbeeld dat je ‘echt’ een gesprek met je kind voert of voor het eerst samen lacht om een grap: opeens heb je er een nieuw maatje bij. De eerste keer dat je als gezin een bordspel speelt samen of een film kijkt – en je kind kan zijn of haar aandacht er bij kan houden – zijn ook mijlpalen die niet vaak in de boekjes staan maar daarom niet minder leuk zijn. Uiteraard is er ook nog de eerste keer uit logeren, de eerste keer op het potje, de eerste schooldag, de eerste woordjes zelf lezen, de eerste keer alleen op de fiets – ho, stop! Kunnen we de tijd niet af en toe stil zetten? Des te meer reden om van alle mijlpalen volop te genieten, (behalve dan die eerste keer dat je kleintje alle muren vol kladt of besluit pas om 10 uur naar bed te gaan, die vergeten we gewoon snel weer).

Meer artikelen over Zwanger

Negenmaandenbeurs: kom je ook naar hét baby-event van het jaar?

Van woensdag 15 t/m zaterdag 18 februari kun je op de Negenmaandenbeurs weer volop genieten, inspiratie opdoen, de nieuwste producten uitproberen en je laten...

Lees meer

12 handige Vaderdagcadeaus voor papa’s (to be)

Vaderdag staat voor de deur! Tijd om alle papa's én papa's to be in het zonnetje te zetten en te verwennen met leuke cadeaus...

Lees meer

Kerstdagen + zwanger = snel deze tips lezen!

Misschien waggel je al rond als de Kerstman, of misschien kun je er juist nog niks van zien. Hoe dan ook: deze feestdagen wordt...

Lees meer