Prenatal

10 situaties die elke zwangere herkent

We voelen ons als moeders in spé allemaal even uniek en bijzonder (en natuurlijk zíjn we dat ook). Maar na het uitwisselen van ervaringen merkte onze blogger Sanny toch dat er toch aardig wat overeenkomsten zijn. Daarom: tien situaties tijdens zwangerschap waar we ons allemaal wel eens in bevinden.

1. ‘Dit is zo’n mooie reclame’ – snotter en snif
Hormonen? Had ik geen last van hoor. Die Pampers-reclame vol schattige baby’s en prachtige muziek ís toch gewoon heel ontroerend? Dat kan zelfs een lantaarnpaal niet ontkennen. Net als die reclame van Merci trouwens, of die van Whiskas met allemaal jonge poesjes. Tranentrekkende meesterwerken. Maar hormonen? Pff, wat een onzin.

2. ‘Aah kijk, een mini-tomaatje’
Een merel had mijn tuin uitgekozen als broedplaats. Normaal heb ik een matige tot lauwwarme interesse in de dierenwereld, maar nú. Onlangs gingen de kleine vogeltjes op avontuur in de tuin, samen met mama. Ik ben er een halfuur op handen en knieën achteraan gekropen. ‘Toe maar jongens, já, JA.’ Overigens bleek mijn liefde voor alles wat klein is ook op te borrelen bij een bakje ‘snack tomaatjes’ van de supermarkt, in allemaal verschillende kleurtjes en vormpjes. Bíjna had ik zo op de foto gezet. Mini-tomaatjes! Zo schattig.

3. Zal ik de kleertjes op maat sorteren? Of kleur?
Nesteldrang: ook zoiets dat zwaar overdreven wordt. Kijk, die nieuwe babykleertjes moet je gewoon écht drie keer wassen, strijken, opvouwen, nog een keer opvouwen, sorteren op maat, daarna sorteren op kleur, om vervolgens alles te sorteren op setje – of toch misschien op lange en korte mouw? En had ik de sokjes eigenlijk al gestreken?

4. Testritjes met de kinderwagen
Ze pronken al weken in de woonkamer: de kinderwagen én het autostoeltje. Elke keer als ik er langs loop maak ik een kort testritje met de wagen, of ik pak het autostoeltje even op. Hup, kinderwagen op de rem, hup er weer af. Kapje naar beneden, weer omhoog. En misschien moet ik in de straat vast oefenen met stoepjes nemen en hondendrollen ontwijken?

5. ‘O, jij krijgt een jongen’
Zodra je buik naar voren begint te piepen veranderen de blikken op straat. Mensen beginnen of spontaan naar je te glimlachen (wat leuk is natuurlijk), jonge meiden kijken wat onderzoekend (‘dus zo ziet zwanger zijn eruit’) en mannen kijken vooral níet (aangezien er heel groot ‘BEZET’ op je voorhoofd staat). Het leukste zijn de opmerkingen. Als je een toetje neemt bijvoorbeeld. ‘Ja, jij eet voor twee!’ (nee hoor, ik had anders ook heus nog een toetje genomen). Of van de buikexperts: ‘Je krijgt een jongen, want je draagt ‘m heel erg naar voren. Bij een meisje word je aan alle kanten dik.’ Bedankt, mocht ik ooit een meisje krijgen dan weet ik hoe het eruit gaat zien.

6. Ontharen? Hoe. Dan.
Weleens geprobeerd in spiegelbeeld je bikinilijn te ontharen? Mijn tip: niet doen. Ga een keer naar een professional en laat de boel waxen. Of laat het lekker wild groeien: ieder z’n voorkeur. Voor benen geldt eigenlijk hetzelfde, maar misschien heb je een partner die het heel leuk vindt om te doen?

7. Flesjes, speentjes, luiers…
De babyverzorgingsspullen staan al weken klaar, maar toch dwaal je elke keer langs het schap met babyspullen in de drogisterij of supermarkt. Goh, hoe ruikt deze olie? En wat zijn er allemaal voor speentjes? Dus zó zien luiers voor peuters eruit (mentale voorbereiding!). En wat zijn BPA-vrije flessen eigenlijk?

8. Mama is moe.
Leuk een avondje op het terras! Ach, dat jij geen wijntje kan drinken mag de pret toch niet drukken? O wacht, je bent éven vergeten dat je ook een Compleet Mens aan het maken bent. Zo tussen tien uur en half elf begint die terrasstoel uiterst oncomfortabel aan te voelen. Dat maagzuur zit ook in de weg zeg, poeh. ‘Doen we nog een rondje?’ Mwah, zit ik echt te springen om nog zo’n waterig alcoholvrij biertje? Nee. De boodschap? Mama moet naar huis.

9. ‘Blijf jij maar lekker zitten’
‘Gaat dat wel met je dikke buik?’ Ja, hallo, ik ben niet opeens bejaard! Nou ja, dat zei ik éérst. Inmiddels ben ik dat stadium ver voorbij en blijf ik zo vaak mogelijk lekker zitten. Nee, dat gaat inderdaad niet, want ik ben hartstikke zwanger. Kun jij misschien de vaatwasser inruimen/dat voetenkrukje aangeven/even naar de supermarkt rennen voor M&M’s?

10. Oefenpop
‘Zeg mam, hebben wij nog ergens die pop liggen waar ik als kind mee speelde? Nee? O nee, nergens om.’ Natuurlijk wel ergens om! Om stiekem luiers op te oefenen bijvoorbeeld, en dat geharrewar met draagzak én baby onder de knie te krijgen. Ik moet toch een beetje beslagen ten ijs komen?

Loading

Meer artikelen over Alles over je zwangerschap

12 handige Vaderdagcadeaus voor papa’s (to be)

Vaderdag staat voor de deur! Tijd om alle papa's én papa's to be in het zonnetje te zetten en te verwennen met leuke cadeaus...

Lees meer

Kerstdagen + zwanger = snel deze tips lezen!

Misschien waggel je al rond als de Kerstman, of misschien kun je er juist nog niks van zien. Hoe dan ook: deze feestdagen wordt...

Lees meer

Nu al puffen: 5 verkoelende tips voor mom’s-to-be

Hitteplan! Het belooft komende week aardig warm te worden. Normaal duik je meteen een terras op of ga je richting strand, maar (hoog)zwanger is...

Lees meer