Prenatal

Papa zoekt ’t uit – hoe kun jij als partner ondersteuning bieden in de kraamtijd?

Je schreeuwt het misschien nog net niet van de daken, maar jij wordt papa! Een spannende tijd waarin veel dingen veranderen en geregeld moeten worden. Want hoe kun je als partner nou goede ondersteuning bieden in de kraamtijd? Onze papa reporter Bjorn gaat op pad en zoekt het voor je uit! 

Papa zoekt 't uit - Welk item moet je sowieso in huis hebben na de geboorte?

Maak het je partner gemakkelijk

Je staat klaar als een soort militair. Sir, yes sir, wat kan ik voor je doen?

You got this!

Je bent er voor je partner geweest tijdens de zwangerschap, je hebt haar zo goed mogelijk bijgestaan tijdens de bevalling en nu, nu breekt de kraamtijd aan. Als partner kun je je soms best wel hulpeloos voelen en heb je het gevoel vanaf de zijlijn toe te kijken. Daarom helpen we je graag op weg met wat tips om je partner extra ondersteuning te bieden in deze tijd!

Een goede voorbereiding is het halve werk

Wanneer je vrouw of vriendin borst- of flesvoeding moet geven, kun jij als partner alvast je kindje uit de wieg halen om het vervolgens aan haar te geven. Maak het flesje vast klaar en zorg voor een nieuw gevulde kruik, zodat je kindje daarna weer in een warm bedje kan slapen. Zorg er daarnaast ook voor dat je vrouw voldoende drinkt op een dag of haast je naar de winkel voor tepelcrème bij pijnlijke of gebarsten tepels van je lief. Loopt het geven van borstvoeding net even wat anders dan jullie dachten? Schakel dan een lactatiekundige in voor hulp.

Troosten als de beste

Een huilende baby, tja dat hoort er nu eenmaal af en toe bij. Fijn voor mama als jij als partner dan ook af en toe dat krijsende hummeltje kan troosten zodat zij wat kan slapen of rust heeft. Leg je kindje bijvoorbeeld op je borst, dit geeft rust voor jou én je kindje en het huid op huid contact is meteen goed voor de band met je kleine. Andere troost opties? Wiegen, je baby bij je dragen in een draagzak of buiten een wandeling maken met de kinderwagen.

Regelneef

Regel veel praktische zaken zoals het aangeven van je kindje bij de gemeente, het aanvragen van kinderbijslag, een toeslag voor het geval je kindje naar de opvang gaat, bijschrijven van verzekeringen of bijvoorbeeld het openen van een spaarrekening voor je kleine.

Chef huishouden

Chef huishouden to the rescue! Van boodschappen doen tot schoonmaken en koken: hiermee ontzorg je je partner en blijft al haar aandacht én energie bij haar eigen herstel en bij jullie kleintje. Ook heel fijn: vries van tevoren wat maaltijden in. Zo hoef je zelf niet te koken, want dat kan ook best vermoeiend zijn. Zeker als je al de hele dag aan het rennen en vliegen bent!

Denk ook een beetje aan jezelf en geniet!

Naast het zorgen voor je kersverse gezinnetje is het belangrijk om jezelf hierbij niet voorbij te lopen. Pak het middagdutje samen met je vrouw en kindje bijvoorbeeld eens mee. Vooral in de eerste dagen mis je vaak een nacht door de bevalling en de nachten erna zijn ook niet hetzelfde als voorheen. Even je rust pakken mag dus best. En last but not least: geniet! Niks moet en niksen mag. In deze periode is het juist zo belangrijk om te doen wat goed voelt voor jou én je partner.

Loading

Meer artikelen over Voor de - toekomstige en kersverse – partner

5x: de grappigste, irritantste en meest verfrissende verschillen tussen vaders en moeders

Tijdens het kindvrije bestaan was het nog niet zó merkbaar dat jullie van twee verschillende planeten komen, maar met kind is dat een ander...

Lees meer

7 dingen die een nieuwe vader denkt

Het is geen geheim dat sommige nieuwe vaders (of: het merendeel) een béétje in hun rol moeten groeien. Onderling delen verse papa’s misschien minder...

Lees meer

5 dingen die je als partner moet weten over de bevalling

In de aanloop naar de bevalling komt er veel informatie op je af, maar die richt zich vooral op de draagster van het kind. Daarom...

Lees meer