Prenatal

7 dingen die een nieuwe vader denkt

Het is geen geheim dat sommige nieuwe vaders (of: het merendeel) een béétje in hun rol moeten groeien. Onderling delen verse papa’s misschien minder met elkaar dan wij vrouwen doen, maar dit zijn zeven gedachten die vast wel eens door zijn hoofd zijn gegaan in de eerste weken.

 

1. O nee, wat doe je met mijn favoriete hangout?!

Deze gedachte kan opkomen tijdens de bevalling; vooral op het moment dat de baby het hoofdje naar buiten wurmt. (Of nou ja, zodra mama het naar buiten pérst.) Hoewel vaders natuurlijk dolblij hun kleine spruit verwelkomen, vinden ze de manier waaróp dit gaat minder feestelijk. De Engelsen hebben een rake uitdrukking voor hoe vaders een bevalling deels ervaren: ‘Like watching my favorite pub burn down.’ Maar het komt weer goed vaders, heus.

2. Lig eens stil, draaikont!

Papa weet wel dat zijn baby er niks aan kan doen dat luiers verschonen of in rompertjes gewurmd worden niet zijn favoriete bezigheid is, maar man, man, wat zou het makkelijk zijn als de baby gewoon stil lag. Leuk hoor, dat de kraamverzorgster zoet vraagt of ‘papa het luiertje wil doen?’, jij wordt er doodzenuwachtig van. Al helemaal als de kraamverzorgster er náást blijft staan. Een beetje zoals het voelde toen je je strikdiploma moest halen op de basisschool, terwijl de juf toekeek. Gek dat jij toevallig nét naar de wc moet zodra het tijd is voor een verschoonbeurt.

3. Ons leven wordt nooit – nooit – meer normaal.

Ja, dit klinkt vrij dramatisch, maar daar zijn mannen dan ook erg goed in, een beetje dramatiseren. Reken maar dat je man dit een paar keer denkt tijdens de eerste weken. Terwijl jullie in het holst van de nacht een krijsende baby proberen te sussen door een föhn op z’n buikje te richten, bijvoorbeeld (je hebt ergens op een forum gelezen dat dit helpt tegen krampjes). Of als hij na een gebroken nacht op zijn werk moet doen alsof het allemaal ‘prima’ gaat. Terwijl jij, nog stijf van de hormonen, niet eens tíjd hebt voor dit soort gedachten, weten wij vrouwen diep van binnen toch dat het ooit wel weer normaal wordt. Ooit.

4. Mag het woord ‘genieten’ tijdelijk verboden worden?

‘Mijn’ borsten (nou ja, dat waren ze ooit) worden praktisch 24/7 bezet door een hongerige baby, ik heb vannacht min 2 uur slaap gehad, m’n schoonmoeder komt opeens elke dag over de vloer en dan moet ik ook nog ‘genieten’? Een avond met een biertje op de bank, dát is genieten.

5. Over dat biertje gesproken

Je kan in je nieuwe rol als verantwoordelijke vader niet al om 14.00 uur een biertje opentrekken, maar 16.00 uur moet kunnen toch? Of zodra de kraamverzorgster de deur achter zich dichttrekt. Je ligt per slot van rekening ook al om 20.00 uur weer in bed, dus begint de avond gewoon vroeger. Mooi staaltje mannenlogica.

6. Waarom worden rompers niet verboden?

Het liefst zou hij de baby de hele dag naakt laten liggen of gewoon in wat doeken wikkelen. Dat gedoe met die rompertjes. De romper zit standaard verkeerd om, en zodra je maar in de búúrt van het hoofdje komt krijst je baby het hele huis bij elkaar. Ook ben je bang dat het armpje breekt als je het in de mouwtjes probeert te krijgen… Wie heeft dit bedacht? Vast een vrouw.

7. Hij huilt, ik zet ‘m gewoon even voor een tekenfilm

Jullie hadden vooraf uitgebreid besproken dat ‘schermpjes’ tijdens het opgroeien alleen gedoseerd aangeboden zouden worden. Dat jij je hierover in de eerste weken met baby al zorgen om zou gaan maken had je niet verwacht maar tada, toen kwam je op een middag thuis en vond een baby met papa voor een tekenfilm. Je hyperactieve baby – die waarschijnlijk al veel te lang wakker is volgens het schema van Ria Blom – kijkt obsessief naar het scherm. En is inderdaad stil. ‘Hij gedraagt zich voorbeeldig’, zegt papa trots. Jammer alleen dat je ‘m nu de komende drie dagen niet meer in slaap krijgt.

Iets toe te voegen aan dit lijstje? Wij horen het graag!

Disclaimer van de redactie: diep van binnen gloeien we natuurlijk van geluk en trots als vader en baby samen heerlijk liggen te soezen op de bank. Of vliegtuigje spelen. Of als hij je voeten masseert na een nacht vol voedingen. Bovenstaande gedachtes zijn volledig toegestaan. Verrassing: nieuwe moeders hebben ze ook weleens!

Meer artikelen over Voor de - toekomstige en kersverse – partner

5x: de grappigste, irritantste en meest verfrissende verschillen tussen vaders en moeders

Tijdens het kindvrije bestaan was het nog niet zó merkbaar dat jullie van twee verschillende planeten komen, maar met kind is dat een ander...

Lees meer

7 dingen die een nieuwe vader denkt

Het is geen geheim dat sommige nieuwe vaders (of: het merendeel) een béétje in hun rol moeten groeien. Onderling delen verse papa’s misschien minder...

Lees meer

5 dingen die je als partner moet weten over de bevalling

In de aanloop naar de bevalling komt er veel informatie op je af, maar die richt zich vooral op de draagster van het kind. Daarom...

Lees meer