Prenatal

5 dingen die je als partner moet weten over de bevalling

In de aanloop naar de bevalling komt er veel informatie op je af, maar die richt zich vooral op de draagster van het kind. Daarom hierbij vijf dingen die je als partner moet weten over de bevalling!

1. Je bent niet nutteloos
Ja, zij doet al het zware werk (even een paar keer herhalen in haar bijzijn voor bonuspunten). Jouw bijdrage lag in het makkelijkere en leukere werk, maar dat ligt al zover achter jullie, dat je het je amper nog kan herinneren. Dit betekent echter niet dat jij tijdens de bevalling nutteloos bent. Ok, je kunt de pijn niet van haar overnemen, maar je kan wel iets verlichting geven. Dep haar hoofd met koude washandjes, geef haar een slokje water, laat haar in je hand knijpen tijdens het persen of tegen je aan hangen op de baarkruk. Wees haar steun en toeverlaat tijdens de bevalling en geef haar tussendoor complimentjes. Dan voelt het toch nog alsof jullie je kind samen op de wereld hebben gezet.

2. Je gaat je machteloos voelen
Zelfs al hebben jullie een stormachtige relatie, waarbij het servies elke maand aan vervanging toe is, dan nog zie je je vrouw niet graag in hevige pijn. Het gevoel in je wordt wakker en je wil haar redden van al deze ellende, maar in dit geval kan dat niet. En dat leidt tot een gevoel van ultieme machteloosheid. Probeer je emoties (nu nog) te bedwingen en haar te steunen door haar door de weeën heen te praten.

3. Alles wat je vrouw zegt is goed; ga er niet tegenin
Wat je ook doet; zeg ‘ja en amen’. Op elk ander moment in jullie relatie kun je je zin doordrukken en je gelijk halen, maar dit is niet dat moment. Geef je over aan haar (on)wil en doe simpelweg wat er van je gevraagd wordt. Geloof het maar, je bedankt ons later.

4. It’s okay to cry
Emoties horen bij een bevalling. Negen maanden lang groeide je kind in de buik van je vrouw. Nu komt al die opgebouwde spanning tot een climax en houd je voor het eerst je kind vast. Je kan in de ogen van je kindje kijken, vingers tellen en de kleine in slaap wiegen. Dat je ouder werd, was nog nooit zo confronterend realistisch als nu. Laat je gevoelens de vrije loop, niemand kijkt hier raar van op. Sterker nog, je vrouw wordt nog verliefder op je, dan ze al was. Score!

5. Zonder een autostoel mag je het ziekenhuis niet verlaten
Praktisch weetje, maar niet onbelangrijk: naast de eerste outfit en een dekentje, is het ook niet onverstandig om de autostoel mee te nemen. Zonder mag je het ziekenhuis namelijk niet verlaten. Leg hem vier weken van tevoren gewoon vast in de achterbak, dan kan dat nooit mis gaan.

Goed voorbereid? Go for it! Succes!

Meer artikelen over Voor de - toekomstige en kersverse – partner

5x: de grappigste, irritantste en meest verfrissende verschillen tussen vaders en moeders

Tijdens het kindvrije bestaan was het nog niet zó merkbaar dat jullie van twee verschillende planeten komen, maar met kind is dat een ander...

Lees meer

7 dingen die een nieuwe vader denkt

Het is geen geheim dat sommige nieuwe vaders (of: het merendeel) een béétje in hun rol moeten groeien. Onderling delen verse papa’s misschien minder...

Lees meer

5 dingen die je als partner moet weten over de bevalling

In de aanloop naar de bevalling komt er veel informatie op je af, maar die richt zich vooral op de draagster van het kind. Daarom...

Lees meer