Prenatal

5x: de grappigste, irritantste en meest verfrissende verschillen tussen vaders en moeders

Tijdens het kindvrije bestaan was het nog niet zó merkbaar dat jullie van twee verschillende planeten komen, maar met kind is dat een ander verhaal. Toen de spruit rimpelig en wel ter wereld kwam, werden deze verschillen opeens meteen duidelijk. Wij zetten – speciaal voor Vaderdag – 5 mooie verschillen tussen vaders en moeders op een rij.

5x: de grappigste, irritantste en meest verfrissende verschillen tussen vaders en moeders

1. Soms vraag je je af hoe vaak hij al een luiertas heeft ingepakt (antwoord: nooit)

Vader gaat een paar uurtjes alleen met kind op pad (adem in, adem uit) en staat trots klaar voor vertrek met de luiertas om z’n schouder. Jij probeert de impuls om de inhoud grondig te checken te onderdrukken, maar… je instinct wint het. Je graait naar de rits en ja hoor: waar zijn de billendoekjes? En hoe was hij van plan een flesje te maken zonder melktorentje? Vooruit, hij had dit vast creatief opgelost door in plaats van een flesje een paar hapjes softijs te geven (melk is melk toch?), of de billetjes af te vegen met jouw mooie, mintgroene hydrofiele doek (goed idee!), toch ben je blij dat je éven meekeek. Hoewel: zo leert hij het natuurlijk nooit.

2. Jodge me niet, jodge me niet

Heel eerlijk: hoe vaak vind jij iets van de opvoedstijl van andere moeders? Eerlijk?! Om je daarna meteen schuldig te voelen, want je had je nog zo voorgenomen níet over andere moeders te oordelen. Het mooie aan vaders is dat ze deze neiging van nature minder hebben. Dus als twee vaders op papadag samenkomen, gaat het gesprek over welke billendoekjeshouder het soepelst opengaat, of over voetbal, of andere belangrijke zaken (seks, werk, de leukste speeltuinen in de buurt). Dit alles gebeurt echter oordeelvrij. Verfrissend!

3. Joehoe, we hebben een BA-BY

Jullie zitten in de auto. Jij: “Zo, ik hoorde dat er echt een gave nieuwe film van Steven Spielberg uit is.” Hij: “Nice! Misschien kunnen we vanavond wel gaan met die-en-die. En daarna disco bowlen!” Jij: “Uh, oké, en wat doen we dan met Gijsje/Roos/Levi? Het is een beetje last-minute om een oppas te regelen.” Hij: “Uh, o ja.”

4. Kon een kind maar echt de was doen

Waar jij in vijf minuten de was sorteert, de vaatwasser aangooit en meteen een ei boven de koekenpan breekt voor de lunch (dit alles terwijl jouw kleintje vrolijk rondom je benen kruipt of ligt te kraaien in de wipstoel), kan De Man urenlang aan een blokkentoren werken met kindlief, zonder zich verder te bekommeren om het spoor van plasluiers, koffiekopjes en de berg was. “Huishouden? Ik was drúk hoor”, zegt hij liggend vanaf de grond, nog in badjas, samen met kind, nog in pyjama, te midden van hun bouwwerk. Stiekem ben je te vertederd om er iets van te zeggen.

5. Beren op de weg? Ik zie alleen maar zonnebloemen!

Voor ons moeders komt het dagritme van onze kinderen áltijd op één. Voor vaders ligt dat anders, en dat is soms eigenlijk wel fijn. Als je er normaal een behoorlijk strikt schema op nahoudt voor je kleintje (flesjes, slaapjes, bedtijd) dan is het weleens griezelig om een weekendje weg te gaan, of een dagje naar een festival. Toch zien vaders daar vaak sneller overheen en trekt hij jou over de streep. En dan blijkt het allemaal reuze mee te vallen. Hiep-hiep voor papa’s!

Meer artikelen over Voor de - toekomstige en kersverse – partner

5x: de grappigste, irritantste en meest verfrissende verschillen tussen vaders en moeders

Tijdens het kindvrije bestaan was het nog niet zó merkbaar dat jullie van twee verschillende planeten komen, maar met kind is dat een ander...

Lees meer

7 dingen die een nieuwe vader denkt

Het is geen geheim dat sommige nieuwe vaders (of: het merendeel) een béétje in hun rol moeten groeien. Onderling delen verse papa’s misschien minder...

Lees meer

5 dingen die je als partner moet weten over de bevalling

In de aanloop naar de bevalling komt er veel informatie op je af, maar die richt zich vooral op de draagster van het kind. Daarom...

Lees meer