Prenatal

Papa zoekt ’t uit – de eerste tekenen van de bevalling: wat kun je als partner al doen?

Je schreeuwt het misschien nog net niet van de daken, maar jij wordt papa! Een spannende tijd waarin veel dingen veranderen en geregeld moeten worden. En als de eerste tekenen van de bevalling zich eenmaal aandienen… wat kun je als partner dan al doen? Onze papa reporter Koen gaat op pad en zoekt het voor je uit! 

Papa zoekt 't uit - Welk item moet je sowieso in huis hebben na de geboorte?

Een goede voorbereiding is het halve werk

Probeer kalm en rustig te blijven

You got this!

Het is zover! Na maanden wachten lijkt het er nu toch echt op dat de bevalling gaat beginnen en jullie dat kleine hummeltje eindelijk in de armen kunnen sluiten. Keep calm, met deze tips heb jij dit helemaal onder controle.

Géén paniek

Blijf rustig en raak niet meteen in paniek. Nuchterheid in de beginfase kan helpen. Rommelingen in de buik van je partner kunnen namelijk ook echt weer afzakken.

Sta aan haar zijde

Als het moment daar is en de weeën beginnen… tja, dan kun je beter maar doen wat ze zegt en vooral niet in discussie gaan. Dus wil ze nu even geen nat washandje, dan hoeft dat ook niet. Vertegenwoordig de wensen van je vrouw. Jij weet namelijk hoe ze het wil en het is fijn dat je er als partner voor kunt zorgen dat dit gebeurt.

Contact met de verloskundige

In de beginfase van de bevalling kun jij als partner de weeën bijhouden. Omdat je lief, naarmate de weeën erger worden, steeds minder goed aanspreekbaar is is het handig als jij het initiatief neemt om de verloskundige te bellen. Ook als het midden in de nacht is. Zorg er dus voor dat je het nummer van de verloskundige in je telefoon hebt staan.

Pak alvast de belangrijkste spullen

Zorg ervoor dat je alle spullen hebt gepakt en klaar hebt liggen die je mee kunt nemen naar het ziekenhuis. Dit is niet alleen fijn voor wanneer je partner in het ziekenhuis wil bevallen, maar ook als het de bedoeling is om thuis te bevallen. Je weet immers nooit zeker of het nodig is dat jullie alsnog naar het ziekenhuis gaan. Weet je niet precies welke spullen je allemaal mee moet nemen? Lees hier wat er allemaal mee moet in de vluchtkoffer.

Meepuffen

Heb je samen een zwangerschapscursus gedaan? Ondersteun je partner met de dingen die je daar hebt geleerd, zoals meepuffen tijdens de weeën. Dit kan haar helpen om een goede ademtechniek te behouden. Ook kan het helpen als je haar ondersteunt met het wisselen van houdingen of de weeën helpt op te vangen door middel van een massage.

Meer artikelen over Voor de - toekomstige en kersverse – partner

5x: de grappigste, irritantste en meest verfrissende verschillen tussen vaders en moeders

Tijdens het kindvrije bestaan was het nog niet zó merkbaar dat jullie van twee verschillende planeten komen, maar met kind is dat een ander...

Lees meer

7 dingen die een nieuwe vader denkt

Het is geen geheim dat sommige nieuwe vaders (of: het merendeel) een béétje in hun rol moeten groeien. Onderling delen verse papa’s misschien minder...

Lees meer

5 dingen die je als partner moet weten over de bevalling

In de aanloop naar de bevalling komt er veel informatie op je af, maar die richt zich vooral op de draagster van het kind. Daarom...

Lees meer