Het is zo ver: je kleintje begint te wennen aan vast voedsel. Grote kans dat er veel vragen opborrelen bij jou als papa of mama. Wanneer is het tijd voor hapjes? En wat, of hoeveel, dan eigenlijk? Geen nood, samen met HelloFresh hebben wij de beste tips & tricks verzameld. Voor baby én peuter.
Baby
Proeven aan hapjes
Voor je het weet is het al tijd om je kindje langzaam aan hapjes te laten wennen. Wat gaat de tijd toch snel! Het algemene advies is om niet eerder dan 4 maanden en niet later dan 6 maanden te beginnen met hapjes. Geen zorgen als je kindje nog weinig interesse toont voor fruit- of groentehapjes. Dat komt vanzelf. Begin bijvoorbeeld met één tot twee keer per dag gepureerde groente of fruit, met een zachte smaak en zonder zout en 3 tot 4 lepels per keer.
De smaak te pakken
Vanaf zes maanden is het goed om regelmaat aan te brengen in het aanbieden van hapjes. Borst- of flesvoeding is nog steeds het belangrijkst, maar in deze fase ga je toewerken naar vaste maaltijden op een dag. Je kunt in deze maanden het groente- of fruithapje steeds iets minder glad pureren, zodat je kindje went aan kauwen. Ook al heeft je kleine nog geen tandjes, kauwen gaat al prima. Let maar op!
Hapjes vervangen langzaam borst- of flesvoeding
De tijd vanaf acht tot twaalf maanden is best een lastige fase: je gaat nu langzaam de borst- of flesvoeding vervangen door maaltijden. En dat lijkt in het begin heel eng. Maar geen zorgen, je kleintje geeft het echt aan als hij of zij honger heeft. En haasten is nergens voor nodig. Zodra je een melkvoeding volledig wil vervangen door een vaste voeding, kun je hier bijvoorbeeld een week de tijd voor nemen. Geef steeds meer van het hapje of de maaltijd en minder van de borst- of flesvoeding.
Peuter
Kook met kleur
Om je peuter voldoende groente en fruit te laten eten kun je kiezen voor verschillende kleuren in een maaltijd. Naast dat het er leuk uitziet, zorgt het ook voor een gezonde balans van vitaminen, mineralen en voedingsstoffen op het bord van je kleintje. Snijd groenten in leuke vormen of maak een regenboog met fruitspiesjes. Kinderen genieten door de verschillende kleuren en vormen meer van het eten en leren het belang van afwisseling.
Verborgen groente
Heb je thuis kieskeurige eters? Probeer dan eens onopvallend groente in gerechten te verwerken. Meng bijvoorbeeld wortels en broccoli door pastasauzen of draai spinazie en boontjes door de gehaktballen. Dit helpt je kindje om gezonder voedsel te leren waarderen.
Samen koken
Verdeel de taken en maak van het koken een leuke, gezamenlijke activiteit. Op deze manier leert je peuter wat voor soort ingrediënten er in zijn of haar maaltijd zit, terwijl je gezellig samen tijd doorbrengt. Door ze te laten experimenteren met het bereiden van verschillende groenten, ontdekken ze nieuwe texturen. Zo heb je extra handjes in de keuken én kun je na afloop samen trots zijn op wat jullie hebben gemaakt.
Gezonde snacks
Het is altijd goed om gezonde snacks in de buurt te hebben – voor de kinderen én voor jezelf. Kies bijvoorbeeld snacks als vers fruit, groente met zelfgemaakte dips of zelfgebakken mueslirepen, zodat jij en je kleintje(s) niet naar iets anders grijpen. Bekijk de lekkerste kindvriendelijke recepten hier.
Ontdek het gemak van HelloFresh
Kun jij de komende tijd wel wat hulp in huis gebruiken? HelloFresh helpt je graag een handje met het avondeten! Bij besteding vanaf 75 euro bij Prénatal ontvang je een kortingsvoucher waarmee je 2x 40% korting ontvangt op de eerste twee HelloFresh boxen. Zo heb jij meer tijd voor jezelf en je gezin en zorgen zij voor een goede maaltijd. Win-win!