Prenatal

4 stappen voor de eerste hapjes van je kleintje

Het is zo ver: je kleintje begint te wennen aan vast voedsel. Dit is natuurlijk leuk en spannend tegelijkertijd, maar er is een heuse handleiding bij nodig! Lees hieronder ons handige stappenplan.

Het wennen aan vast voedsel gaat het beste op het eigen tempo van je kindje; hapje voor hapje. Om je te helpen, hebben we een handig stappenplan gemaakt. En…vergeet niet je fototoestel binnen handbereik te houden. De eerste hapjes leveren vaak leuke foto’s op!

Eerste stap: Rijstebloem

Start met vaste voeding voor je kindje met rijstebloem, bijvoorbeeld van Bambix. Voeg bijvoorbeeld twee à drie eetlepels toe aan de laatste fles afgekolfde melk zodat je baby met een goed gevulde maag de nacht in gaat. Rijstebloem is de ideale eerste kennismaking met vastere voeding voor je kindje. Gebruik wel een papspeen of driestandenspeen, zodat de vlokjes van de pap de speen niet verstoppen. Let wel: tot de leeftijd van zes maanden is borstvoeding de belangrijkste voeding en zijn de eerste hapjes uitsluitend bedoeld als extra moment tussen de borst- en/of flesvoeding.

Tweede stap: enkelvoudige smaken

Als je baby goed reageert op rijstebloem, kun je met groente- en daarna fruithapjes beginnen. Kies wel eerst voor enkelvoudige smaken zoals peer, banaan, worteltjes of bloemkool. Geef dezelfde smaak een aantal dagen achter elkaar en probeer daarna telkens weer een nieuwe smaak. Variatie is in deze fase heel belangrijk.

Derde stap: smaken combineren

Je kindje heeft nu een aantal pure groente- en fruitsmaken leren kennen. Gaat dit goed? Dan kun je gemengde smaken proberen en lekker gaan combineren. Geef bijvoorbeeld worteltjes met aardappel of bruine bonen met appel.

Vierde stap: op naar een echte maaltijd!

Vanaf 6 maanden mag je kindje ook vis, vlees, kip, ei en granen zoals tarwe. Als je een vegetarisch eetpatroon aanhoudt, dan zijn peulvruchten een goed alternatief. Met zijn eerste echte maaltijd krijgt je kindje ook goede bouwstoffen zoals ijzer binnen.

Meer artikelen over Eten en drinken

Ontdek het gemak van HelloFresh

Het is zo ver: je kleintje begint te wennen aan vast voedsel. Grote kans dat er veel vragen opborrelen bij jou als papa of...

Lees meer

Welkom in onze wereld

Als er een kleintje komt, gaat er een wereld voor je open. Gelukkig ben je niet de enige en zijn al vele ouders jou...

Lees meer

4 stappen voor de eerste hapjes van je kleintje

Het is zo ver: je kleintje begint te wennen aan vast voedsel. Dit is natuurlijk leuk en spannend tegelijkertijd, maar er is een heuse...

Lees meer