Prenatal

4 stappen voor de eerste hapjes van je kleintje

Het is zo ver: je kleintje begint te wennen aan vast voedsel. Dit is natuurlijk leuk en spannend tegelijkertijd, maar er is een heuse handleiding bij nodig! Lees hieronder ons handige stappenplan.

Het wennen aan vast voedsel gaat het beste op het eigen tempo van je kindje; hapje voor hapje. Om je te helpen, hebben we een handig stappenplan gemaakt. En…vergeet niet je fototoestel binnen handbereik te houden. De eerste hapjes leveren vaak leuke foto’s op!

Eerste stap: Rijstebloem

Start met vaste voeding voor je kindje met rijstebloem, bijvoorbeeld van Bambix. Voeg bijvoorbeeld twee à drie eetlepels toe aan de laatste fles afgekolfde melk zodat je baby met een goed gevulde maag de nacht in gaat. Rijstebloem is de ideale eerste kennismaking met vastere voeding voor je kindje. Gebruik wel een papspeen of driestandenspeen, zodat de vlokjes van de pap de speen niet verstoppen. Let wel: tot de leeftijd van zes maanden is borstvoeding de belangrijkste voeding en zijn de eerste hapjes uitsluitend bedoeld als extra moment tussen de borst- en/of flesvoeding.

Tweede stap: enkelvoudige smaken

Als je baby goed reageert op rijstebloem, kun je met groente- en daarna fruithapjes beginnen. Kies wel eerst voor enkelvoudige smaken zoals peer, banaan, worteltjes of bloemkool. Geef dezelfde smaak een aantal dagen achter elkaar en probeer daarna telkens weer een nieuwe smaak. Variatie is in deze fase heel belangrijk.

Derde stap: smaken combineren

Je kindje heeft nu een aantal pure groente- en fruitsmaken leren kennen. Gaat dit goed? Dan kun je gemengde smaken proberen en lekker gaan combineren. Geef bijvoorbeeld worteltjes met aardappel of bruine bonen met appel.

Vierde stap: op naar een echte maaltijd!

Vanaf 6 maanden mag je kindje ook vis, vlees, kip, ei en granen zoals tarwe. Als je een vegetarisch eetpatroon aanhoudt, dan zijn peulvruchten een goed alternatief. Met zijn eerste echte maaltijd krijgt je kindje ook goede bouwstoffen zoals ijzer binnen.

Meer artikelen over Eten en drinken

Getest! De Stokke® Clikk™ kinderstoel

Aan tafel! Ken jij de Stokke Clikk kinderstoel al? Een compact en licht ontwerp, die je in één minuut in- en uit elkaar haalt....

Lees meer

“Mag je sushi als je zwanger bent?”

Zomaar een vraag die ze bij Nutricia Kindervoeding Service regelmatig krijgen. Charlotte en Mariëlle werken er als voedingskundigen. Ze zijn 24/7 bereikbaar voor de...

Lees meer

De kinderstoel met stijl: maak kennis met de Bloom Fresco!

Een multifunctionele kinderstoel mét hoogwaardig design: dat is de Bloom Fresco kinderstoel. Deze kinderstoel is super praktisch en verstelbaar, waardoor hij te gebruiken is...

Lees meer