Prenatal

Voor het eerst alleen met je baby? Voel je niet schuldig over deze 5 dingen

Je bent voor het eerst alleen met je baby na de kraamweek. De kans bestaat dat je ’s avonds huilend op de bank zit en je een enorme #loedermoeder voelt. Niet doen. We gaan allemaal door deze fase, dus voel je vooral niet schuldig over de volgende 5 dingen.

Alleen met baby

En toen… was iedereen weg

De kraamverzorgster, je partner, opa’s en oma’s; de eerste week met een baby is je huis net een zoete inval. Maar dan gaat je partner werken, is de kraamverzorgster weg en… ben je opeens uren alleen met je kleintje. Uiteraard wíl je een enorm geaarde oermoeder zijn die hele dag met een gelukzalige glimlach rondloopt. In je fantasie gaat zo’n dag ongeveer zo: je voedt je kindje bij het krieken van de dag na een nachtje heerlijk doorslapen, je kindje kirt even vrolijk na de voeding en doet daarna een (lekker lang) slaapje, jij kleedt je ondertussen aan, draait een wasje, drinkt een kopje koffie, eet je havermoutpap met zelfgemaakte granola, je kindje wordt wakker, en ach wat fijn, de zon breekt door, dus tijd voor een wandelingetje. Als je je eigen blik vangt in de spiegel zie je een stralende nieuwe moeder met een tevreden baby op haar arm, allebei gekleed in wit linnen en… Oké, rrrewind!

Zo gaat het waarschijnlijk niet.

Ik was eerlijk gezegd bloednerveus de eerste dagen met mijn baby alleen. En uiteraard bracht ik die vooral moe door, in pyjama, met een slapend kind op me. En mijn levensgeluk die dag hing af van het feit of ik in deze positie net wél of net níet bij mijn telefoon kon. Geeft allemaal niks, je komt vanzelf in een (beter) ritme. Want de volgende 5 dingen gebeuren ons allemaal.

1. No way dat je voor 12 uur aangekleed bent

Na de eerste dagen vraag je waarschijnlijk af hoe je ooit op tijd de deur uit komt, let wel, beiden fatsoenlijk gekleed, om te gaan werken of gewoon om de dag op een acceptabel tijdstip te beginnen, je weet wel, wanneer de rest van het land ook op is. Hoe doen ouders met drie kinderen dit in vredesnaam? Geen nood, je wordt er vanzelf handiger in. Maar daar gaat wat tijd overheen. En laten we eerlijk zijn, zo’n kleintje doet ook eindeloos over een voeding, of dat nou een borst of een fles is. Vervolgens wordt er flink gespuugd (of dat andere), kunnen de kleertjes weer uit, wil je baby absoluut niet slapen in zijn wiegje maar óp jou – zie dan maar eens tijd te vinden om jezelf aan te kleden. Omarm dit ritme gewoon even, meestal wordt het rond week 5 beter.

2. Je belangrijkste uitje is naar de drogisterij en terug

En als je dan eindelijk de deur uit bent, bestaat er een vrij grote kans dat je uren door de drogist of de supermarkt draalt. Je kent het assortiment ‘Baby’ en ‘Moeder en Kind’ uit je hoofd (en je hebt het inmiddels allemaal in je badkamerkastje staan). Ach, over een paar maanden kun je weer meer epic uitjes doen, zoals naar de kinderboerderij of een fietstochtje. Voor nu is dit even spannend genoeg.

3. Je wil gewoon naar je moeder

Voel je halverwege de dag een enorme drang om naar je moeder te gaan? Of om de kraamverzorgster weer te bellen of ze niet toch nog even terug kan komen? Niks geks aan. Voor een baby zorgen is iets nieuws, en het is dan wel joúw baby, maar jullie moeten elkaar nog leren kennen. En was tot nu toe alles wat je voor het eerst deed in je leven niet lastig? Ook moeder zijn is een nieuwe rol waar je in moet groeien. En soms heb je dan behoefte aan mensen om je heen met ervaring. Gewoon aan toegeven!

4. De wereld lijkt opeens heel groot en luid

Zo’n scooter, wat een herriebak eigenlijk. En dan die sirenes van een ambulance, kan dat niet wat zachter? Dit kunnen die oortjes van je baby – en van die van jezelf – toch helemaal niet aan? Tja, als je net uit je babybubbel stapt lijkt de wereld opeens erg luidruchtig en druk. Het is ook best een vreemde gewaarwording dat jouw leven compleet anders is geworden, terwijl er voor die jongen in je favoriete koffiezaak niks veranderd is. Ergens wil je tegen iedereen die het maar horen wil zeggen “KIJK! Ik heb een baby gemaakt, en dit is ‘m!” (Van ons mag het.)

5. Er moet geshopt worden!

En dan rond week 5, als er een beetje ritme in je leven zit, voel je opeens een enorme drang om… te gaan shoppen! Voor jezelf, welteverstaan. Al die zwangerschapsgewaden, joggingbroeken, hoodies, grote T-shirts en voedingsbeha’s waar je nu al weken in rondloopt – je bent het helemaal zat. Onze grootste tip is dan ook: parkeer je baby éven bij je partner, of een familielid, en trek een paar uurtjes voor jezelf uit. Je had het nog nooit zó verdiend. Vind je zelf ook niet? (Bonustip: plan ook een afspraak in bij de kapper voor extra feel good punten.)

Hoe waren de eerste weken met je baby voor jou? Deel je ervaringen of tips hieronder!

Meer artikelen over Relatie en leven

Deel jouw geluk met Moeders voor Moeders

Wist je dat in Nederland maar liefst één op de zes stellen te maken krijgt met vruchtbaarheidsproblemen? Samen met Moeders voor Moeders kun jij...

Lees meer

Voor het eerst alleen met je baby? Voel je niet schuldig over deze 5 dingen

Je bent voor het eerst alleen met je baby na de kraamweek. De kans bestaat dat je ’s avonds huilend op de bank zit...

Lees meer

5x tips om alle mama’s (to be) in het zonnetje te zetten

Alle partners opgelet: op zondag 10 mei is het weer Moederdag. Dé dag waarop alle mama's extra in het zonnetje gezet mogen worden. Wij...

Lees meer