Prenatal

7x dit willen toekomstige vaders echt voor Vaderdag

Vaderdag: een mooi moment om papa’s in het zonnetje te zetten. Een geknutselde stropdas van papier, ontbijt op bed – leuk natuurlijk, maar hieronder nog wat zaken die vaders écht graag willen.

1. Een kraamverzorgster die begrijpt dat het voor jou ook allemaal nieuw is

Er zijn twee type kraamverzorgster: de struise dame die het allemaal al honderd keer heeft gezien en de kersverse vader constant met gefronste wenkbrauwen aankijkt met ogen die zeggen ‘Ach gossie, gaat dat wel goed komen?’, óf de kraamverzorgster met engelengeduld die alles met liefde drie keer laat zien en je totaal niet het idee geeft dat je veel te hard aan het armpje trekt. Of je een uilskuiken laat voelen als je de luier voor de tweede keer verkeerd om aan doet. Wij wensen alle nieuwe vaders deze laatste toe.

2. Een woordenboek waarin nieuwe begrippen uitgelegd worden

Kolf, hydrofiel, achtermelk, spruw, fontanel – say what?! Elke kersverse ouder zal beleefd knikken als een verkoopster benadrukt dat ‘de hydrofiel’ echt onmisbaar is (“Goh, nee, nou!”). Of als de kraamverzorgster vertelt dat  moeder en kind moeten oppassen voor spruw (“Ja, die kun je beter buiten de deur houden!”). Maar na dit baby-dictee trekt hij zich snel terug op het toilet om onbekende begrippen te googelen. ‘Wat doet een hiedrofiel? Hydroviel?’

3. Een toverstaf zodat je kindje in één keer verschoond en aangekleed is

Nieuwe Vader Worsteling Nummer 1: het kindje verschonen en aan- en uitkleden. Alles is zo buigzaam! En klein! En op het hoofdje zit een enge zachte plek die beweegt! En waarom heeft een babypakje zoveel drukknoopjes? (En heb ik er altijd eentje over zodra ik bij de voetjes ben?) Wat zou een toverstafje fijn zijn waarmee je in één keer – pief paf poef – je kindje verschoont en aankleedt.

4. Een kindje dat uit de buik meteen kan voetballen

Laten we eerlijk zijn: voor een vader valt er de eerste weken weinig lol te beleven aan zijn spruit. Spuitpoep, krampjes, boertjes, en verder, nou ja, lígt hij of zij daar maar een beetje. Het wordt al iets leuker als de baby gaat lachen, maar de lol begint pas echt als je baby een bal kan vasthouden of zelfs terugrollen. Eindelijk: interactie! Stiekem wenst papa een baby die uit de buik meteen een lekker potje kan hooghouden. Geduld papa’s! (En onthoud: misschien gaat jouw spruit liever macrameeën, en dat is ook oké.)

5. Een meisje dat nooit naar de kroeg wil

Jullie hebben een wolk van een dochter gekregen. Als vader ben je apetrots op je mooie meisje, dat nu nog koddig uit een tuitbekertje haar melk drinkt. Maar o wee, als dit prinsesje ooit naar een bar wil (Bier! Barmannen! Bah!) en een jongen het ook maar in zijn hoofd haalt om haar met één vinger – ja, één – aan te raken. Dan krijgt hij met jou te maken. Wat je dan precies gaat doen weet je nog niet, maar je hebt gelukkig nog een jaar of vijftien om hier op te broeden. Voor de zekerheid kijk je haar speelvriendje op de opvang alvast af en toe heel indringend aan.

 6. Een luiertas die er wél stoer uitziet

Wacht even, deze wens kan gewoon in vervulling gaan, want ze bestaan! Kijk maar.

 7. Eén boek waar alles in staat

Je bent een man, en je houdt van efficiëntie. Van twee vliegen in één klap. Van waarom moeilijk doen als het makkelijk kan. Dat werk. Dus ga jij niet elke avond vijf verschillende baby-blogs lezen. Of eerst een boek over de bevalling, en daarna eentje over baby’s ontwikkeling. Kan dat niet makkelijker? Gewoon een boek waar alles in staat? En dan het liefst een beetje vermakelijk. Tuurlijk: wij hebben er één voor je in de aanbieding. Namelijk deze van Kluun (pas op: zeer grappig), een baby-bijbel voor vaders dus!

Loading

Meer artikelen over Voor de - toekomstige en kersverse – partner

5x: de grappigste, irritantste en meest verfrissende verschillen tussen vaders en moeders

Tijdens het kindvrije bestaan was het nog niet zó merkbaar dat jullie van twee verschillende planeten komen, maar met kind is dat een ander...

Lees meer

7 dingen die een nieuwe vader denkt

Het is geen geheim dat sommige nieuwe vaders (of: het merendeel) een béétje in hun rol moeten groeien. Onderling delen verse papa’s misschien minder...

Lees meer

5 dingen die je als partner moet weten over de bevalling

In de aanloop naar de bevalling komt er veel informatie op je af, maar die richt zich vooral op de draagster van het kind. Daarom...

Lees meer