Prenatal

Met deze 5 tips wordt je baby een echte groentefan

De eerste hapjes zijn een mijlpaal, maar brengen ook een hoop nieuwe vraagstukken met zich mee. Hoe bied je het aan? En hoe zorg je dat je baby straks zingend de erwtjes naar binnen werkt? Wij vroegen een van de schrijfster van het kindervoedingsboek Easy Peasy om tips: zó maak je van je kleine een groenteliefhebber.

“Ik lust geen groene stukjes in de macaroni!” Tja. Wie wil er niet een kindje dat altijd alles zonder mokken opeet? Gelukkig is een goed begin is het halve werk. De schrijfsters van het boek Easy Peasy, Vera van Haren en Claire van den Heuvel, weten waar ze het over hebben – want allebei moeder én een achtergrond in psychologie en voeding – en geven in hun boek simpele tips voor een gezonde start met je baby. Wij vroegen Vera om vijf tips voor de eerste hapjes.

Is je baby klaar voor een maaltje?

Denk je eens in hoe het is om voor het allereerst iets anders te proeven dan borst- of flesvoeding. Structuur, smaak, kauwen – alles is nieuw. Vera wil dan ook benadrukken rustig te beginnen en goed naar je kindje te kijken. Is je baby er klaar voor?

Vera: “We adviseren om te starten met de eerste hapjes tussen de vier en de zes maanden. Je kindje geeft zelf ook signalen af om te laten zien dat hij er klaar voor is. Is hij nieuwsgierig als jij eet? Opent hij zijn mondje als je een lepel geeft? En kan hij zijn hoofdje goed rechtop houden? Dat zijn allemaal tekenen dat hij er klaar voor is. Wees ook niet bang als het hij niet meteen hele maaltijden naar binnen werkt. Probeer het gewoon de volgende dag weer. Of wissel van hapje.”

Erwtjes eerst – en 4 andere tips

Niet in paniek raken dus als je kindje af en toe dingen weigert, dat werkt averechts. Wat kun je nog meer doen om voor een blije baby aan tafel te zorgen?

  1. Begin met groentes

Omdat baby’s in de basis van zoete smaken houden, vinden ze fruit vaak sowieso lekker. Begin daarom met groentes, is het advies van Vera, dan kunnen ze daar aan wennen. “Geschikte eerste groentes zijn bijvoorbeeld zoete aardappel, bloemkool, courgette, wortel, broccoli, erwtjes en avocado. Bied drie dagen achter elkaar dezelfde groente aan. Het kan maar zo zijn dat je baby op dag drie wél dol is op bloemkool. Begin pas met het mixen van verschillende groentes als je zo’n twee weken verschillende groentes apart hebt aangeboden.”

  1. Geef meteen een lesje groenvoer

Vera: “Wil jouw kleine ook alles vasthouden en in z’n mondje stoppen tijdens het eten? Maak gebruik van deze nieuwsgierigheid en geef naast zijn (gepureerde) prakje ook een stronkje gestoomde bloemkool, stukje wortel, of wat er dan ook die dag op het menu staat, om mee te spelen. Zo leert je kindje dat zijn gepureerde hapje van deze groentes komt en herkent hij het later als je grotere stukken gaat aanbieden.”

  1. Bied verschillende structuren aan

Stukjes aanbieden is best griezelig: baby’s hebben een sterk ‘kokhalsreflex’ (gelukkig maar!) en dat ziet er enger uit dan het is. Vera: “Kindjes kunnen goed kauwen, ook zonder tandjes, en het is belangrijk om gaandeweg meer structuren aan te bieden. Pureer de hapjes dus steeds ietsje minder glad en bied ook eens een andere structuur aan: bijvoorbeeld een rijstwafel met avocado of hummus erop.”

  1. Leren eten zonder knorrend maagje

Vera: “Het is de eerste maanden een beetje zoeken naar de balans tussen fles- of borstvoeding en hapjes. Als je net begint is melk nog steeds de belangrijkste voeding. Het beste kun je de eerste hapjes ongeveer drie kwartier na de fles aanbieden; leren eten met een enorm knorrend maagje is niet prettig. Na een paar weken kun je  dit langzaam omdraaien – mits je kindje goed eet – en juist de fles ná het eten aanbieden. Dit is echter wel anders voor elke baby, overleg daarom altijd met het consultatiebureau als je twijfelt.”            

  1. Laatste tip: vertrouw op je kindje

“Je bepaalt wat en wanneer je kindje eet, maar je kindje bepaalt hoeveel. Vertrouw erop dat hij de juiste keuzes maakt, anders wordt het een eeuwige strijd. Het kan wél een goed idee zijn een warm prakje ’s middags aan te bieden, in plaats van ’s avonds. Soms zijn kindjes ’s avonds te moe om goed te eten, zeker als alles nieuw is, en daarbij is de spijsvertering ’s middags een stuk actiever.”

Heb jij nog tips voor kleine smulpapen? Deel ze hieronder!

Meer artikelen over Eten en drinken

Ontdek het gemak van HelloFresh

Het is zo ver: je kleintje begint te wennen aan vast voedsel. Grote kans dat er veel vragen opborrelen bij jou als papa of...

Lees meer

Welkom in onze wereld

Als er een kleintje komt, gaat er een wereld voor je open. Gelukkig ben je niet de enige en zijn al vele ouders jou...

Lees meer

4 stappen voor de eerste hapjes van je kleintje

Het is zo ver: je kleintje begint te wennen aan vast voedsel. Dit is natuurlijk leuk en spannend tegelijkertijd, maar er is een heuse...

Lees meer