Prenatal

5 keer: dit doe je alleen als je zwanger bent

ZwangerschapNegen maanden. Een kindje dat je nog niet hebt ontmoet maar toch al zo van jou voelt. Altijd die gezellige schopjes, zelfs tijdens de saaiste vergadering. Een zwangerschap is bijzonder, maar vliegt eigenlijk voorbij. Gelukkig zijn de herinneringen voor altijd. Óók aan die eigenaardige momenten. Wij zetten vijf dingen op een rij die je echt alleen doet als je zwanger bent.

1. Eindeloos babykleertjes bekijken

Babykleertjes shoppen is één ding, maar sneak je ‘s avonds ook telkens de babykamer in om alle kleertjes in de commode nog eens te bekijken? En nog eens? En nog eens? Opvouwen, setjes maken, alles weer netjes terug leggen – en ondertussen fantaseren over dat kleine, mollige lijfje dat er straks in zit. Zucht.

2. Lachend over straat lopen

Persoonlijk vond ik het altijd een beetje vreemd: als zwangere vrouw trek je de aandacht op straat. Waarom? Joost mag het weten, want je bent toch echt niet de eerste of enige vrouw ter wereld die zwanger is. Ondanks dat vinden mensen dat het iets speciaals heeft – en daar zit natuurlijk wat in. En daarom werpen ze je regelmatig een glimlach toe. Als vanzelf liep ik daarom na een poosje ook met zo’n glimlach rond. Hand op mijn buik en maar quasi vriendelijk grijnzen naar iedereen. Ach, zolang niemand ongevraagd je buik aanraakt of met adviezen begint te strooien (“Levertraan helpt enorm tegen de misselijkheid!”) is het allemaal best knus.

3. Alles wat klein is schattig vinden

Je wordt toch een beetje een weekdier tijdens je zwangerschap, ongeacht de boss lady die je daarvoor was. Ik vond alles in het klein enorm lief. Maar dan ook echt alles. Zo stond ik een keer bij het groenteschap liefkozend te staren naar de cherrytomaatjes. Een tomaat! Maar dan in het klein. Te zoet. Kijk dat groene kroontje en die blozende rode wangetjes. Zonde om op te eten eigenlijk, vind je niet? (Antwoord: nee. Maar dat kwam pas weer na mijn zwangerschap.)

4. De hormonen-struggle is real

Tranen met tuiten huilde ik bij een documentaire over het Nederlands Elftal. Er was een zwart-wit foto van het team van lang geleden, er was meeslepende muziek en hop, de waterkraan ging open. Mijn vriend keek me vragend aan: was ik opeens enorm fan? Een nostalgisch moment misschien? Nee, gewoon hormonen. Vermijd ook alles met kinderen, puppies en tragedie, want het is gewoon niet te doen als je zwanger bent. Zodra je kindje een jaar of één is kun je dat weer een beetje aan, maar eigenlijk kun je het beter je hele verdere leven schrappen. Stiekem zijn alle ouders enorme weekdieren, dan weet je dat ook meteen.

5. Alle hoekjes schoonmaken, desnoods met een wattenstaafje

In het begin van je zwangerschap lees je vast een keer iets over ‘nesteldrang’. Een vreemd oerinstinct dat ervoor zorgt dat je het hele huis, je nestje dus, wil klaarmaken voor de baby. Meestal vertaalt dit zich in enorme poets aanvallen. Wellicht denk je nu nog dat die gekkigheid jou wel overslaat. Kom op zeg, schoon is schoon hoor. Sure, totdat week 37 nadert en je partner je opeens met je hoofd in een keukenkastje vindt omdat het tot in de verste uithoeken schoongemaakt moet worden. Bij ondergetekende kwamen er zelfs wattenstaafjes gedrenkt in chloor aan te pas om in de kleinste kiertjes te komen. Niet dat je baby daar ooit komt, maar het is dat instinct hé. Dat soort oerkrachten kun je beter niet tegenwerken. Wel heb ik een waarschuwing in deze categorie voor je: ga geen meubels verplaatsen omdat je opeens vindt dat het allemaal niet goed staat. Geloof me, ik ken de neiging, maar wacht rustig tot je partner thuis is of iemand anders met grotere spierballen, en geef orders vanaf de bank. Als je zwanger bent mag dat.

Meer artikelen over Featured

5x tips om alle mama’s (to be) in het zonnetje te zetten

Alle partners opgelet: op zondag 10 mei is het weer Moederdag. Dé dag waarop alle mama's extra in het zonnetje gezet mogen worden. Wij...

Lees meer

Ledikantmatras Panda – nieuw natuurlijk ademend matras van ABZ

Als (aanstaande) papa of mama wil je dat je baby rustig en vooral veilig kan slapen. Een goed matrasje is daarbij essentieel, want je...

Lees meer

Je kindje altijd dichtbij met de babyfoons van Luvion

Met de babyfoons van Luvion hoef je je geen zorgen meer te maken over de situatie van je kindje. De babyfoons hebben een goed...

Lees meer