Prenatal

8 Weken zwanger

Baby’s echo-première

Een klein framboosje van zo’n twee centimeter; zo groot is je kindje nu. Voel je al iets rommelen in je buik? Lees hoe dat komt én bereid je voor op een echte mijlpaal: de eerste echo.

Verwachtingen deze week

  • Grootte: 2 cm

Je kindje is zo groot als een framboos

Deze week gaat je baby de hersentjes gebruiken en wordt het skeletje, dat nu nog volledig uit zacht kraakbeen bestaat, steviger. Hierdoor gaat je baby een beetje bewegen – het zijn nog geen rake trappen, meer reflexmatig. Voel je ook een pijn in je onderbuik? Geen zorgen, dit wordt bandenpijn genoemd. De banden die je baarmoeder op z’n plek houden worden door de groei opgerekt. Het kan voelen als een stekende pijn die wat langer aanhoudt; een warme kruik op je buik helpt. Span ook je buik aan tijdens het staan, zo ondersteun je de baarmoeder. Je baarmoeder is nu zo groot als een softbal, dus reken maar dat je broeken strakker zitten. Je hebt deze week waarschijnlijk ook een afspraak met de verloskundige voor je allereerste echo. Je gaat het hartje horen en je baby zien! Neem je partner of een dierbare mee en geniet ervan. De verloskundige zal uitleggen wat vanaf nu de volgende stappen zijn.

Tips 8 weken zwanger:

  • Heb je geen zwangerschapskwaaltjes en maak je je daar een beetje zorgen over? Nergens voor nodig, geniet ervan!
  • Door de extra hormonen kun je last krijgen van puistjes. Leuk is anders, gelukkig is het voor een goed doel.
  • Wist je dat 1 op de 6 stellen te maken krijgt met vruchtbaarheidsproblemen? Nu je zwanger bent kun jij deze wensouders eenvoudig helpen. Deel je geluk en doe mee met Moeders voor Moeders. Aanmelden kan tot en met de 11e week van je zwangerschap.

Hoe ervaar jij deze week van je zwangerschap? Of heb je tips voor andere mama’s voor deze week?  Deel je reactie onderaan de pagina!