Prenatal

3 Weken zwanger

Werk aan de winkel

Deze week heeft je lichaam het druk: de bevruchting vindt plaats en daarna maakt de bevruchte eicel het zichzelf zo comfortabel mogelijk in je baarmoeder. Benieuwd naar alle ontwikkelingen? Een biologielesje staat voor je klaar.

Verwachtingen deze week

Nog een weekje wachten

In week 3 vindt het spannendste moment plaats: de bevruchting. Even terug naar de biologieles, zit je klaar? Aan het begin van deze week bevrucht de spermacel de eicel, dit noemen we de conceptie. Vanaf dat moment reist de eicel in zo’n zes à zeven dagen naar de baarmoeder om een comfortabel plekje te zoeken: de innesteling. Tijdens dit tripje vermenigvuldigt de eicel zich tot een bolletje microscopisch kleine cellen, de blastocyste – een bundeltje dat kleiner is dan de punt achter deze zin. De naam ‘blastocyste’ kun je weer vergeten, wél belangrijk is dat de binnenste cellen in week 4 zullen uitgroeien tot de embryo. De buitenste vormen uiteindelijk de vruchtvliezen en de placenta. Werk aan de winkel dus, voor je eileiders en je baarmoeder. Jij zult er niet veel van merken, maar het kán zijn dat je al een beetje last krijgt van misselijkheid en gevoelige, of jeukende, borsten.

Tips 3 weken zwanger:

  • Sommige vrouwen verliezen wat bloed tijdens de innesteling. Maar meer vrouwen ervaren dit níet, dan wel. Maar schrik dus niet als er een beetje bloed vrijkomt (en verwar dit niet met een ongesteldheid…).
  • “Ben ik zwanger? Of niet?” Probeer er niet constant aan te denken; laat het rusten en vertrouw op je lichaam.

Hoe ervaar jij deze week van je zwangerschap? Of heb je tips voor andere mama’s voor deze week?  Deel je reactie onderaan de pagina!