Prenatal

3 Weken zwanger

Werk aan de winkel

Deze week heeft je lichaam het druk: de bevruchte eicel maakt het zichzelf zo comfortabel mogelijk in je baarmoeder en groeit uit tot een embryo. Benieuwd naar alle ontwikkelingen? Een biologielesje staat voor je klaar.

Verwachtingen deze week

Nog een weekje wachten

In week 3 heeft de bevruchte eicel zich razendsnel gedeeld tot een bal van cellen, de blastocyste. In deze week bereikt de blastocyste de baarmoeder om daar een veilig plekje te zoeken en zich in te nestelen in de baarmoederwand. Even terug naar de biologieles, zit je klaar? Vorige week bevruchtte de spermacel de eicel, dit noemen we de conceptie. Vanaf dat moment reist de eicel in zo’n zes à zeven dagen naar de baarmoeder om een comfortabel plekje te zoeken: de innesteling. Tijdens dit tripje vermenigvuldigt de eicel zich tot een bolletje microscopisch kleine cellen, de blastocyste – een bundeltje dat kleiner is dan de punt achter deze zin. De naam ‘blastocyste’ kun je weer vergeten, wél belangrijk is dat de binnenste cellen deze week zullen uitgroeien tot de embryo. De buitenste vormen uiteindelijk de vruchtvliezen en de placenta. Werk aan de winkel dus, voor je eileiders en je baarmoeder. Jij zult er niet veel van merken, maar het kán zijn dat je al een beetje last krijgt van misselijkheid en gevoelige, of jeukende, borsten. Op dit moment is het geslacht ook al bepaald. Krijg je straks een jongen of een meisje?

Tips 3 weken zwanger:

  • Sommige vrouwen verliezen wat bloed tijdens de innesteling. Maar meer vrouwen ervaren dit níet, dan wel. Maar schrik dus niet als er een beetje bloed vrijkomt (en verwar dit niet met een ongesteldheid…).
  • “Ben ik zwanger? Of niet?” Probeer er niet constant aan te denken; laat het rusten en vertrouw op je lichaam.

Hoe ervaar jij deze week van je zwangerschap? Of heb je tips voor andere mama’s voor deze week?  Deel je reactie onderaan de pagina!