Prenatal

4 Weken zwanger

De week van De Waarheid

Dit is de week van de waarheid: vanaf week 4 is de zwangerschapstest betrouwbaar. Voor jou begint het nu pas écht, maar in je buik is de embryo zich al druk aan het ontwikkelen. Wat gebeurt er? En waar komen die huilbuien toch vandaan?

Verwachtingen deze week

Je kunt vanaf nu gaan testen

Je bent overtijd. Als je zwanger bent, heb je inmiddels een overschot van het zwangerschapshormoon hCG in je lichaam en kun je een test doen. Heb je hier niet stiekem de hele week naar uitgekeken? Openscheuren die verpakking, en snel een beetje! Is de test positief, dan ben je natuurlijk de gelukkigste persoon op aarde. Of, niet helemaal? Naast blij word je wellicht ook een beetje zenuwachtig: het komt wel héél dichtbij. Daarnaast heb je misschien last van kwaaltjes zoals misselijkheid en stemmingswisselingen (bedankt hormonen – sorry geliefde, collega’s en mevrouw van de klantenservice). De embryo is nu zo groot als een zandkorrel: bij elkaar nog geen millimeter. Ook worden de placenta en de navelstreng deze week gevormd. Al snel zullen het hoofdje, de ruggenmerg en hersentjes volgen. Een mini-mensje in je buik, hormonen, blijdschap, onzekerheid – jouw emoties zijn een achtbaan. Gelukkig groeit je kindje ongestoord verder. (En de kwaaltjes nemen ook snel af, beloofd).

Tips 4 weken zwanger:

  • Eindelijk tijd voor de zwangerschapstest. Spannend!
  • Shop-tip: Yay! Je kunt je zwangerschap bijhouden in het boek ‘Mijn 9 maanden dagboek‘.

Hoe ervaar jij deze week van je zwangerschap? Of heb je tips voor andere mama’s voor deze week?  Deel je reactie onderaan de pagina!

Loading