Philippine Dankelman van Me-to-We weet het nog zo goed: de ongemakken die bij een zwangerschap horen! “Ik was ze na de eerste helemaal vergeten, tot ik zwanger werd van kind nummer twee. Oh ja… dacht ik toen.”
“Toen ik voor de tweede keer zwanger was, kwamen de zwangerschapskwaaltjes waar ik last van had weer als ‘o-ja’-momentjes naar boven. Want alle irritante dingen die bij een zwangerschap horen had ik na de geboorte van mijn eerste kind uit mijn hoofd verbannen. Het enige dat ik had onthouden was dat ik de komende maanden in het middelpunt van de belangstelling zou staan, bergen cadeaus voor mijn nieuwe baby zou krijgen en zonder excuus met mijn benen omhoog op de bank kon gaan liggen om series te kijken, terwijl ik mijn vriend naar de keuken of winkel dirigeer voor een fruitsalade, thee met slagroomsoezen, patat met extra veel mayo, een portie kibbeling of zure matten. Want ja, ik was nu eenmaal zwanger. Allemaal leuk en aardig, maar helaas zijn er ook een paar dingetjes die iets minder gemakkelijk waren en die je er gratis en voor niets bij krijgt. Nummer 5 bijvoorbeeld, super irritant, weet je die nog?”
1. Hangend boven de wc
Als je pech hebt, hang je al boven de wc zodra je een zwangerschapstest hebt gedaan (of is dit hint nummer 1 dat er een baby in je buik gaat groeien). En als je echt heel erg veel pech hebt, verandert die ‘gewone’ zwangerschapsmisselijkheid bij jou in Hyperemesis Gravidarum. Maar bij de meeste vrouwen verdwijnt de ergste misselijkheid na een week of 12. Overigens hoeft het feit dat je misselijk bent niks over het geslacht van je baby te zeggen, zo bleek ook bij mij maar weer. Tijdens de zwangerschap van mijn eerste kind was ik welgeteld een halve dag misselijk. Deze keer moest ik wat vaker een sprintje naar de wc trekken en ’s nachts stond er een emmer naast mijn bed. Volgens het fabeltje zou ik dus een dochter verwachten. Mis. Weer een jongetje!
2. De wc is sowieso je beste vriend
Ja, dat de wc je beste vriend is tijdens je zwangerschap daar ontkom je niet aan. Hing je tot en met week 12 erboven, vanaf het tweede trimester zit je er gewoon heel veel op. Je buik groeit, waardoor je baarmoeder – en later de baby – tegen je blaas aan drukt. En daardoor moet je heel vaak plassen. Tot op het irritante af.
3. Aambeien
Aambeien, daar hebben alleen bejaarden last van toch? Fout! Ook als je zwanger bent – of helemaal straks na de bevalling door het persen – kun je te maken krijgen met deze jongens. Zwangeren hebben namelijk meer last van obstipatie en verslapping van bekkenbodemspieren, waardoor aambeien kunnen ontstaan.
4. Lekkende borsten
Scenario: je bent rond de 24 weken zwanger en Er. Komt. Vocht. Uit. Je. Borsten.! Geen paniek, dit is heel normaal, want dat betekent dat de melkproductie al in volle gang is gezet.
5. Jeuk!
De cassière van de supermarkt ziet mij louter schurftend aan mijn buik in de rij bij de kassa staan. Het lijkt wel of ik hoofdluis heb, maar dan op mijn buik zegmaar. Mega irritant! Als je buik groeit, rekt je huid mee, en dat kriebelt nu eenmaal. De één heeft er meer last van dan de ander. Een beetje mentholpoeder kan soms helpen.
6. Waggelen
Ben je voor het eerst zwanger? Dan groeit je buik naar jouw idee waarschijnlijk de eerste helft van je zwangerschap veels te langzaam. Maar wacht maar, want vanaf een week of 20 maakt je buik ineens een ‘groeispurt’, waardoor je op een punt komt dat een dikke buik van mooi en leuk in ongemakkelijk verandert. Dit kun je namelijk allemaal niet meer (of in ieder geval een stuk moeilijker): 1. Je veters strikken of sowieso je schoenen aandoen, 2. Je teennagels knippen en lakken, 3. Je benen en je bikinilijn scheren (je ziet überhaupt je hele onderkantje niet meer), 4. In een vloeiende beweging omhoog komen vanuit je bed/het bad/de bank, 5. Een normaal robbertje seks met je man (als je dat dan al deed), 6. Normaal fietsen (dit moet opeens wijdbeens), 7. Gauw iets van de grond oprapen, 8. Oh en door die buik ga je ook heel raar lopen. Wedden dat ook jij jezelf erop betrapt te waggelen?
7. Slapeloze nachten
Zwangere vrouwen zijn controlfreaks. Alles moet tot in de puntjes in orde zijn. En voordat dat zover is, ben je een hoop vragen, keuzes, dilemma’s en rampscenario’s verder. En dat veroorzaakt dus een hoop slapeloze nachten (nu al, en de baby is er nog niet eens, help!). Bij kind nummer één was ik de allergrootste paniekfreak die er bestaat (zelfs mijn vriend – die niet gauw van zijn stuk te brengen is – werd er bang van). Nu, na nummer twee weet ik dat het allemaal wel losloopt en dat die commode van dat ene merk, of dat specifieke rompertje van biologisch katoen geen voorwaarde is voor een tevreden baby. Maar goed, ben je voor het eerst zwanger? Dan kun je jezelf gek maken door deze vragen te stellen: waar wil ik bevallen, hoe ga ik bevallen, wat moet ik in godsnaam aan tijdens de bevalling, welke naam kiezen we voor ons kind, naar welke crèche gaat hij/zij, wat voor geboortekaartje gaan we sturen en naar wie, zal ik een goede moeder zijn voor mijn kind, kan ik het ouderschap wel aan, hoeveel hydrofielluiers/rompertjes/spenen moet ik aanschaffen, welke kamer wordt omgetoverd tot babykamer, welk bedje/commode/kast willen we, welke kleur moet er op de muur, moeten we een wipstoeltje van BabyBjörn of van Stokke aanschaffen, verdienen we wel genoeg, moeten we verhuizen, hoeveel dagen blijven we werken etc, etc, etc. HELP!
8. Kramp in je kuiten
En zo kan het zijn dat je door al dat gepieker pas rond een uur of 03:00 in slaap valt om vervolgens om 05:00 uur alweer gillend wakker te worden vanwege kramp in je kuiten!
Me-to-We is een online magazine over het ouderschap, maar dan over hoe het écht is. Met gegarandeerd rommelige huizen, boze peuters, kinderen die niets lusten en ouders die alles kunnen op heel weinig slaap! Alles wat ook jij dagelijks (hebt) mee(ge)maakt, lees je op Me-to-We.