Prenatal

Je kunt je niet 100% voorbereiden op de bevalling: maar dit kun je wél doen

Niet zelden is een bevalling meteen een oefening in jouw flexibiliteit als ouder: zo’n kleintje vindt het maar wát leuk om vanaf minuut één de boel op stelten te zetten. Je komt dus hoe dan ook voor verrassingen te staan. Toch zijn er ook best dingen die je wél kunt doen om je voor te bereiden op de bevalling. Wij zetten er 5 op een rij.

Je kunt je niet 100% voorbereiden op de bevalling: maar dit kun je wél doen1. Kies jouw soort muziek om bij te ontspannen of juist om je op te peppen

Een mooi klusje voor tijdens je verlof nadat je alle babykleertjes al drie keer hebt gewassen én opgevouwen: stel twee muzieklijsten samen. Eentje met muziek waarbij jij goed ontspant, en eentje met wat meer opbeurende muziek voor tijdens het persen (“You got it, yeah, baby, you got it!” – bijvoorbeeld dan hè). Disclaimer: bevallingshormonen kunnen rare dingen met je doen. Er is een goede kans dat je tijdens het moment suprême gewoon wil dat iedereen z’n kop houdt, inclusief de panfluit-man uit jouw ontspanlijstje. Is ook goed.

2. Neem een kijkje in het ziekenhuis waar jij wil bevallen

Ook als je thuis wil bevallen is het slim om alsnog een kijkje te nemen in het ziekenhuis waar je zou bevallen als er complicaties optreden. Bijna alle ziekenhuizen houden speciale informatieavonden waarop je een VIP tour door de kraamkamers krijgt. Zo weet je waar je terechtkomt, of de krokketten een beetje goed uit het vet komen, en wat voor service je verder kunt verwachten. Vraag ook aan je verloskundige naar welk ziekenhuis jullie zouden uitwijken als er geen plek is in je eerste keuze (dit kan gebeuren!), zodat je die route alvast kunt inplannen in je routeplanner. Als je in een geboortehotel wil bevallen is er meestal al een intake vooraf om alles te bespreken.

3. Stel een geboorteplan op

Nee, je kunt niet inplannen dat jouw baby om precies om 21.00 uur bij kaarslicht en volle maan geboren wordt, maar je kunt absoluut wensen bespreken met je verloskundige. Zo kun je aangeven dat je het licht gedimd wil hebben in de kraamkamer, dat mensen niet te veel kletsen, of dat iemand een aantal foto’s neemt, bijvoorbeeld. Een geboorteplan is ook een goede aanleiding om na te denken over jouw wensen en angsten: praat hierover met je verloskundige en je partner. Praat ook over de medicatie-opties, zodat je weet wat er kan. Als jij hevig aan het puffen bent, is het belangrijk dat jouw partner óók het woord voor jou kan voeren en weet wat jij wel en niet wil. Je verloskundige zal op tijd het geboorteplan met je bespreken.

4. Kijk eens naar de verschillende bevallingshoudingen

Er is een goede kans dat je een bevallingscursus doet: de een kiest voor twee avonden, de ander doet een 6-weekse cursus. Wat je ook doet, het is slim om verschillende bevallingshoudingen te onderzoeken. In de meeste Hollywood-films bevallen vrouwen liggend op een bed, maar dit is niet voor iedereen de beste houding. Zo kun je een Roma-rad gebruiken (een soort stellage waar je in kunt hangen of schommelen) of een baarkruk. Sommige ziekenhuizen hebben ook een speciaal bad om in te bevallen. Vaak heb je van tevoren al een idee waar jij een ‘klik’ mee hebt, maar houd er rekening mee dat je soms van houding of plek moet veranderen als het toch niet helemaal lekker werkt. Check ook bij het ziekenhuis waar jij wil bevallen welke opties zij voorhanden hebben: zo is een Roma-rad of bad niet overal aanwezig.

5. Boek alvast een reisje naar oordeel-vrij gebied

Wij Nederlanders kunnen nogal prat gaan op de bevalling zonder ruggenprik of andere pijnmedicatie: hartstikke leuk, maar zorg dat jij alvast weken voor je bevalling met jezelf, je verloskundige en partner hebt kortgesloten dat je gewoon gaat doen wat goed voelt. Het maakt namelijk niet uit wat je kiest, zolang je maar zorgt dat dit het beste is voor jou en je kindje. Een absolute reistip voor iedereen die binnenkort gaat bevallen is en tripje naar een oordeel-vrij gebied, waar verkeerde keuzes niet bestaan en schuldgevoel niet voorkomt. Boeken dus!

Meer artikelen over Zwanger

Negenmaandenbeurs: kom je ook naar hét baby-event van het jaar?

Van woensdag 15 t/m zaterdag 18 februari kun je op de Negenmaandenbeurs weer volop genieten, inspiratie opdoen, de nieuwste producten uitproberen en je laten...

Lees meer

12 handige Vaderdagcadeaus voor papa’s (to be)

Vaderdag staat voor de deur! Tijd om alle papa's én papa's to be in het zonnetje te zetten en te verwennen met leuke cadeaus...

Lees meer

Kerstdagen + zwanger = snel deze tips lezen!

Misschien waggel je al rond als de Kerstman, of misschien kun je er juist nog niks van zien. Hoe dan ook: deze feestdagen wordt...

Lees meer