Prenatal

Vliegreis met baby? Deze 9 tips gaan je helpen!

De tickets zijn geboekt en het gaat echt gebeuren: jullie gaan de wereld over vliegen met je kleintje. Behoorlijk spannend, want waar moet je allemaal aan denken? Reporter Sanny heeft inmiddels twee lange vluchten achter de rug en verzamelde haar 9 tips!

1. Reserveer op tijd een babybedje

Is je kindje lichter dan 10 kilo? Dan kun je een babybedje in het vliegtuig reserveren. (Let op: het maximum gewicht kan iets verschillen per maatschappij.) Dit is vaak een ‘wie het eerst komt, eerst maalt’ systeem, dus zodra de tickets geboekt zijn kun je het beste meteen de vliegmaatschappij bellen en een optie hierop nemen. Loop zodra je bij de gate bent meteen naar de servicebalie en vraag nogmaals of jullie het babybedje kunnen bemachtigen. Dan heb je tenminste tijdens de reis af en toe je handen vrij om jezelf wat wijn bij te schenken uit zo’n koddig klein wijnflesje.

2. Wees niet verlegen

Vliegen met een baby is niet te vergelijken met gewoon met z’n tweetjes op stap gaan, maar heeft ook zo z’n voordelen: je mag namelijk bijna overal legaal voordringen. Wees dus niet te verlegen en gooi je charmes (en baby) in de strijd bij de paspoortcontrole, security check, tijdens het instappen – eigenlijk overal waar zich een rij vormt en mensen zonder baby het stúkken makkelijker hebben.

3. Zorg voor goede plekken

Het vliegtuigpersoneel is nog wel eens geneigd om mensen met een kleintje achterin te plaatsen, dichtbij de toiletten, omdat dit handig zou zijn tijdens het luiers verschonen. De praktijk is dat het vaak een enorm lawaai is bij de toiletten en als je baby wil slapen ben je beter af ergens in het midden. Probeer dit dus te regelen voor het instappen. (Dit geldt alleen als je geen babybedje hebt, deze zijn maar op een paar plekken in het vliegtuig beschikbaar.)

4. Geef een nieuw zoethoudertje cadeau

Is je baby iets ouder en al geïnteresseerd in speeltjes? Geef je kleintje dan een nieuw speeltje zodra je op reis gaat. Zo is je kleine gegarandeerd een poosje zoet.

5. Zorg voor compacte babyaccessoires

Een opblaasbare speelmat en opblaasbaar babybadje: superhandig om mee te nemen en lekker compact. Ben je op weg naar een zonnige bestemming? Natuurlijk smeer je je baby goed in met zonnebrand, maar dit (strand)tentje zorgt nog net voor wat extra bescherming. Als je kindje al goed zelfstandig kan zitten is een buggy vele malen compacter en lichter dan een kinderwagen, en deze mag je altijd meenemen in het vliegtuig.

6. Hoe jonger, hoe makkelijker

Neem het er van als je baby nog een kleine uk is: hoe jonger je kind, hoe makkelijker je ‘m overal mee naartoe kunt nemen. Je hoeft nog geen eten en speeltjes mee te zeulen, en je baby slaapt het grootste gedeelte van de dag. (En waarschijnlijk het liefst op jouw schoot; ideaal dus in het vliegtuig)

7. Hap, hap, hap…

Als je baby al vast voedsel eet, dan moet je dit zelf meenemen. Neem in plaats van glazen potjes, ‘knijpzakjes’ mee, dat scheelt een hoop gewicht en troep. Daarnaast is een compact voedingsbakje (met daarin al een vork en lepel) handig, samen met een voorraadje wegwerpslabbetjes. Ook ideaal zijn de sabbelzakjes met bijvoorbeeld bevroren fruit, daar kan je baby lekker lang mee doen. Je kunt flesjes niet schoonmaken in het vliegtuig: neem er dus voldoende mee in je handbagage. Zorg ook voor minstens twee extra kledingsetjes voor je kleine vlekkenmonster. Bonustip: neem ook een schoon shirtje voor jezelf mee, dat doet wonderen na een lange reis!

8. Draagzak is must

Na het inchecken wil je zo compact mogelijk ‘tax-free’ shoppen natuurlijk, dus is het slim om een draagzak mee te nemen. Je kleintje kan dan lekker slapen en jullie hoeven niet met buggy of kinderwagen te manoeuvreren tussen de parfumflesjes en Toblerone-repen.

9. No panic…

Die kleintjes voelen jouw stemming haarfijn aan, dus hoe relaxter jij bent, hoe makkelijker het wordt. Probeer dus niet te veel in paniek te raken en denk gewoon: ‘ooit is deze vliegreis voorbij’ en ‘dan zie ik deze mensen nooit meer’. En wat inpakken betreft: gek genoeg komen in álle landen baby’s voor, dus de kans is klein dat je vergeten spul niet in het land van bestemming kunt kopen. (Alleen de paspoorten wil je níet vergeten!)

Heb jij nog tips voor vliegen met een kleintje?

Loading

Meer artikelen over Samen op pad

Welkom in onze wereld

Als er een kleintje komt, gaat er een wereld voor je open. Gelukkig ben je niet de enige en zijn al vele ouders jou...

Lees meer

Erop uit met de kleine: 7 tips

Wanneer je erop uit gaat met de kleine, kan het nog wel eens gebeuren dat het eindigt in één grote chaos. Oeps! Daarom zetten...

Lees meer

We gaan op reis en nemen mee… Handige checklist!

It's vacation time! Op vakantie met je kleintje is erg leuk, even heerlijk family time met je mini-me! Maar wat neem je allemaal mee?...

Lees meer