Prenatal

Hoe Sanny’s zoontje uiteindelijk tóch zindelijk werd (en 3 tips)

De zindelijkheidstraining – het was pas nadat ik andere moeders hoorde klagen over kinderen die niet wilden poepen en andere ongein toen het kwartje viel: oh wacht, die luier moet natuurlijk ook ooit uít. Na de slaaptraining wilde ik het hoofdstuk ‘trainen’ voorgoed afsluiten, maar helaas, zindelijk worden ze niet vanzelf. Hieronder deel ik daarom mijn ervaringen en dingen die wij beter niet hadden kunnen doen. Ik kan je absoluut nul garantie geven dat dit ook voor jouw kind werkt, want kinderen en zindelijkheidstraining zijn net zo veranderlijk als het Nederlandse weer. Maar ik kan je wel een hart onder de riem steken, dus bij dezen.

170306-PRN-kamertjes__170412-SALE-SOC_162483-Printonline15150

Beter niet doen #1: Halfbakken pogingen

Het potje stond al weken, zo niet maanden, in de badkamer. Ik vroeg regelmatig met een lief stemmetje of hij er niet eens een keertje op wilde zitten (“Nee!”). Dacht ik dan echt dat hij uit zichzelf wel een keertje op dat potje ging? Natuurlijk niet! Die luiers gaven hem uitstekende Premium Protection, hij werd altijd acuut verschoond door dan wel mama, dan wel papa, dus waaróm zou hij enige haast maken? Ik weet dat er kindjes zijn die uit zichzelf heel nieuwsgierig zijn naar het potje – en nee, ik zeg expres niet meísjes, want dit geldt net zo goed voor sommige jongetjes – maar niet onze man. En als dit ook voor jouw kindje geldt, dan moet je zorgen dat het menens is vanaf de dag dat je besluit om de luier uit te doen. Hoe meer jij overtuigd bent van de succesfactor, hoe meer je kind er ook in gelooft. Wij deden uiteindelijk meerdere halfbakken pogingen en het werd een enorme langgerekte, stressvolle periode.

Beter niet doen #2: Wachten tot je kind er klaar voor is

Dat hoor je vaak: wacht tot je kind er klaar voor is. Tja, wanneer is dat dan? Vroeger waren kindjes veel jonger zindelijk dan vandaag de dag, en volgens experts is de ideale leeftijd tussen de 18 en 24 maanden. Had ik dát eerder geweten, dan was ik eerder begonnen. Dat is namelijk nog best jong. Maar voor je het weet sta je te debatteren met een gewiekste 3 of 4-jarige die resoluut zijn of haar (luier)kont tegen de krib gooit. En dan wordt het een mentale strijd in plaats van een fysieke training. Dus als je kind bijna twee jaar is of net twee jaar geworden, plan je een lang weekend in en ga je er helemaal voor (zie ook punt 1). Slingers, stickers, dansjes, cadeautjes – je zult zien dat het werkt. Jezelf inlezen is ook een goed idee, met dit boekje bijvoorbeeld. Mijn vriendin K. had veel succes met een zindelijkheidstraining box die je kunt bestellen op internet.

Beter niet doen #3: De moed verliezen

Feit: alle kinderen worden een keer zindelijk. Tijdens een van onze halfbakken pogingen las ik een horrorverhaal over een kind dat met zeven jaar nog niet zindelijk was. Meteen kreeg ik ’s nachts enge dromen van mijn grote zoon die klaar was om op kamers te gaan – met een luier aan. Onzin natuurlijk, maar er komen wellicht momenten dat je het licht aan het einde van de tunnel even niet ziet. Toch kijk je er over een paar jaar waarschijnlijk lachend op terug, want alle kinderen worden zindelijk. En hoe meer druk wij erop leggen als ouders, hoe langzamer het gaat. Houd het dus positief, prijs goed gedrag, maar – zeker bij oudere kindjes – kun je best consequent optreden als je kind expres niet naar het potje wil. Laat je kind helpen met het verschonen van zijn broek bij een ongeluk, zeg niet telkens dat het ‘oké’ is, maar zeg ‘volgende keer proberen we te plassen/poepen op het potje’. En kijk uiteindelijk vooral naar wat werkt bij jouw kind. Grote kans dat je het best aanvoelt als je kind ‘expres’ niet heel erg zijn best doet.

3 zindelijkheidstraining must-haves:

  • Een mooi potje en toiletverkleiner zijn uiteraard onmisbaar. Laat je kind het potje zelf uitzoeken. Of kies deze PottyChamp: een potje, brilverkleiner en opstapje in één!
  • Wat voor beloning je geeft is volledig afhankelijk van je kind en waar jij je als ouder comfortabel bij voelt. Stickers werken vaak goed, maar wij hadden tegen de tijd dat hij 3,5 jaar oud was iets zwaarder geschut nodig. Dus kwamen er een op afstand bestuurbare auto en M&M’s aan te pas. Het is hoe dan ook een goed idee om van een aantal kleinere beloningen naar een groter cadeau toe te werken, bijvoorbeeld na een succesvolle week.
  • Ondergoed! Laat je kind zelf leuk ondergoed uitzoeken en zorg dat je een flinke stapel hebt.

You got this!

Loading

Meer artikelen over Verzorging van je kleintje

Waterpret: alles over fris en veilig badderen

Een perfect onderdeel van een knus bedritueel: een badje ’s avonds. Je kindje leert spelenderwijs omgaan met water en het zorgt voor een hoop...

Lees meer

Hoe Sanny’s zoontje uiteindelijk tóch zindelijk werd (en 3 tips)

De zindelijkheidstraining – het was pas nadat ik andere moeders hoorden klagen over kinderen die niet wilden poepen en andere ongein dat het kwartje...

Lees meer