Prenatal

5 tips voor een rustig slaapje

Als er één onderwerp is wat ouders veel bezig houdt, is dat wel: ‘hoe krijg ik mijn kindje (weer) in slaap’? Het is namelijk heel gewoon dat je wel eens (of zelfs vaker) wakker wordt gehouden door je kleintje. Hierdoor zijn er dan ook enorm veel tips en methodes ontstaan rondom slapen. Maar met welke tips kun jij nu echt aan de slag? Wij zetten de tips van échte papa’s en mama’s op een rijtje voor jou.

1. Geduld, heel veel geduld

Veel nieuwe ouders vinden het lastig om hun kindje te laten huilen. En dat kunnen wij ons heel goed voorstellen. Geduld is echter wel een schone zaak: wacht heel even voordat je gaat kijken. Als je gaat kijken, is het belangrijk dat je niet te veel praat en het licht uit laat. Maar een aai over de bol of lieve woordjes zijn natuurlijk altijd fijn voor je kindje.

2. Een vast slaapritueel

Herhaling en een vast slaapritueel zorgen voor een ontspannen baby. Een heerlijk badje, de laatste fles- of borstvoeding, even knuffelen en met een volle buik het bedje in. Neem hiervoor je tijd en geniet van dit moment: zing slaapliedjes of lees je kleintje voor. Dan sust hij of zij vast snel in slaap. Wordt je kindje onrustig als jij de kamer verlaat? Overweeg dan een muziekdoosje, zodat je kindje elke avond met het zelfde deuntje in slaap valt.

3. Inbakeren voor een rustig gevoel

Inbakeren: het klinkt niet fijn voor je baby, maar dat is het vaak wel. Omdat je kindje nog wel eens wakker kan worden van zijn eigen lichaam en bewegingen kan inbakeren een uitkomst zijn. De Puckababy wordt vaak genoemd als de ideale inbakerslaapzak. Heb je vragen over inbakeren, dan raden we je aan om altijd deskundig advies te vragen voor je hiermee aan de slag gaat.

4. Speentje

Sommige ouders houden er niet van, anderen zweren erbij. Een speentje kan soms heel geruststellend zijn voor je kleintje. Zorg er echter wel voor dat je kindje niet afhankelijk wordt van de speen. Valt deze ’s nachts uit zijn of haar mond, zal je kindje namelijk alsnog wakker worden en gaan huilen.

5. Zing een liedje door de babyfoon

Niet iedereen heeft er een: een babyfoon met terugspreekfunctie. Soms is je kleintje onrustig maar helpt het niet als je zelf gaat kijken in de babykamer. Terugpraten of een liedje zingen in de babyfoon kan daarbij goed helpen. Jouw stem is namelijk vaak al een grote geruststelling!

Luister naar je gevoel

Een laatste tip die natuurlijk voor elke papa of mama geldt. Luister naar je gevoel: ieder kind is anders en jij kent jouw eigen baby het allerbest. Voel je je nog onzeker? Raadpleeg dan altijd deskundig advies.

Loading

Meer artikelen over Je kindje en slapen

Babykamer inrichten? Dit zijn dé babykamertrends

Het inrichten van de babykamer is een leuke, maar flinke klus en kan je aardig wat dillema’s opleveren. Welke kleuren kies je? Wat voor...

Lees meer

Van slaapschema tot gebroken nachten: ouders aan het woord over de slaapjes van hun kleintje

Uren kun je ernaar staren, dat kleine hummeltje in je armen. Onbetaalbaar, maar die gebroken nachten... Nooit geweten dat moeheid zo heftig kon zijn....

Lees meer

5 tips voor een rustig slaapje

Als er één onderwerp is wat ouders veel bezig houdt, is dat wel: ‘hoe krijg ik mijn kindje (weer) in slaap’? Het is namelijk...

Lees meer