Prenatal

7 momenten dat je kindje jouw als mama écht nodig heeft (en stiekem vind je dat maar wat fijn)

Laten we even teruggaan naar je eigen puberteit: kun jij je nog momenten herinneren dat je briesend van woede de achterdeur dichtsmeet, om naar een vriendin te fietsen, en daar uit te roepen “Mijn moeder is zó vermoeiend! Ik wil écht op kamers!” Ergens weet je wel dat dit moment ook gaat komen met jouw nu nog kleine koter… maar zolang hij jou nog regelmatig héél hard nodig heeft, kun je de volgende zeven momenten maar beter met heel je hart koesteren.

1. Als de oppas je kleintje niet stil krijgt… maar jij wel

Natuurlijk zou jij het ook príma vinden als de oppas jouw kindje ook meteen stil krijgt, zodat jij lekker nog een wijntje kan nemen tijdens een avondje uit. Maar stiekem is het best fijn dat je kindje pas een beetje bedaart als jij thuiskomt. Je kleine stort zich vol overgave in jouw armen zodra je de voordeur opent en jij voelt een soort gekke tweestrijd tussen ‘Sneu voor de oppas en jammer dat we eerder naar huis moesten’ en ‘Ha, er is maar één moeder en dat ben ik, ik, ik!’.

2. Als je kleintje enthousiast op je afrent op de opvang

Je komt binnen op de opvang en je kleine is nog fanatiek met een pop/auto (doorhalen wat niet van toepassing is) in de weer, maar dan… krijgt hij jou in het vizier. Meteen valt alles uit zijn handen en klinkt er een enthousiast “mama!”. Is dat niet het mooiste moment van jouw dag? (Disclaimer: het kan maar zo dat je over een paar maanden je kind niet naar huis kan slepen omdat er op de opvang nou eenmaal véél meer lol te beleven valt dan thuis. Geniet er dus van!)

3. Als je kindje opeens trots ‘mijn mama’ zegt tegen een wildvreemde

Je loopt gezellig met je kleine in de winkelstraat, komt de buurvrouw tegen en opeens zegt je koter uit het niets “Mijn mama!” en wijst met zijn kleine vingertje in jouw richting. Ja, ik ben jouw mama, en daar ben ik maar wat blij mee. Gloei!

4. Als je kindje al best goed doorslaapt maar soms ’s nachts een knuffel wil

Was ‘doorslapen’ ook maandenlang jouw nummer-één levensdoel? Nu je in het paradijs bent gearriveerd, is dat uiteraard hartstikke fijn. Maar soms, heel soms, kan je stiekem nog genieten van een nachtelijk knuffelmomentje. Als je kleintje opeens een enge droom heeft gehad. Of om niet per se verklaarbare redenen gewoon zijn mama even wil zien. Een knus momentje in het holst van de nacht, daar kun je weer weken op teren. (En nee, dit hoeft daarna dus niet élke nacht, drie keer op rij te gebeuren.)

5. Als je kindje niet wil dat jij weggaat

Nee wacht, dit is eigenlijk nooit echt leuk, ook niet een beetje. Als je kindje van elk afscheidsmoment een drama maakt waarbij zelfs de meest verschrikkelijke scenes uit de film ‘Titanic’ verbleken. Het went nooit en het helpt ook niet bij het mama-schuldgevoel. Ook al weet je dat hij hoogstwaarschijnlijk na vijf minuten vrolijk gaat spelen. Laten we het dus bij de omgekeerde versie houden: die ene waarbij je kleintje blij is zodra je térug komt.

6. Als je kindje een groot afstapje af moet en naar jouw hand reikt

Zelfstandigheid is een schitterend opvoeddoel. Maar des te mooier is het als je kleine nog nét niet van de hoge glijbaan durft, maar wel als jij zijn handje vasthoudt. Of dat stoepje toch wel een tikkie hoog oogt en hij zoet zijn kleine, mollige handje naar je uitsteekt. Ook weer zo’n moment dat voor je het weet omschakelt naar een peuter die mijlenver van je vandaan rent, terwijl jij er puffend achteraan hobbelt. Dat hele loslaten hè, best een dingetje.

7. Als je kleintje ziek is en jouw wereld even stilstaat

Rode wangetjes, hangerig, dikke snottebellen: je kindje is ziek. Hoewel je in eerste instantie misschien denkt ‘Neeee… ik moet vandaag nog dit, dit en dit doen’ heeft het ook iets moois. Iedereen zal begrijpen dat jij thuisblijft bij je kindje, en het is het beste excuus om met z’n tweetjes onder een dekentje te kruipen en de boel de boel te laten. Dit zijn ook de momenten waarop jij als mama extra hard nodig bent. Natuurlijk wel met de hoop dat je kleintje na een dag of twee weer vrolijk rondrent of kruipt, want zo heb je ‘m uiteindelijk het állerliefst.

Welke momenten als mama koester jij?

Meer artikelen over Ouderschap

6x Kerst situaties zonder én met kinderen

Kan jij het je nog herinneren? Die ontspannen kerstdagen zonder kids, waar uitslapen en fancy kerstdiners de normaalste zaak van de wereld waren. Tja,...

Lees meer

Valentijnsdag guide voor (kersverse) ouders

Je zweeft waarschijnlijk al een poosje op een roze wolk door de komst van je kleintje of kijkt toe hoe jouw kroost zich razendsnel...

Lees meer

Kraamvisite of kraamfeest: de voor- en nadelen

Het moment is dan eindelijk daar: jullie kleine wondertje is geboren en natúúrlijk willen al je vrienden en familie de baby komen bewonderen. Kiezen...

Lees meer