Prenatal

6x Kerst situaties zonder én met kinderen

Kan jij het je nog herinneren? Die ontspannen kerstdagen zonder kids, waar uitslapen en fancy kerstdiners de normaalste zaak van de wereld waren. Tja, Kerst vóór en nadat je kinderen had is nu eenmaal een wereld van verschil. Wij zetten de meest herkenbare voor je op een rij én je maakt kans op een zwangerschapsjurk!

Moeder en kind in kerst outfit

De kerstboom optuigen

Voor kinderen: Je denkt al weken na over welke kleur ballen het dit jaar gaan worden en hoe deze verdeeld moeten worden over de Instagram-waardige boom. Dan is het moment eindelijk daar: de kerstboom wordt zorgvuldig versierd met smaakvolle (lees: breekbare) ballen en ornamenten. Uiteraard netjes gerangschikt van boven naar beneden.

Na kinderen: De ballen die je nog hebt weten te redden uit de handen van je kleine boef hangen op een hoogte waar je kindje niet (we herhalen niet) bij kan. Ook is het kleurenschema volledig zoek met zelfgemaakte kerst-knutselwerken en Frozen of Spiderman kerstballen die per sé in de boom moeten. Om in het Frozen thema te blijven: let it gooo!

Kerstcadeaus kopen

Voor kinderen: Jij en je partner trekken er een dag voor uit om urenlang te slenteren in de stad, op zoek naar de mooiste en origineelste cadeaus voor jullie dierbaren. Tussendoor lekker lunchen en de dag afsluiten met een warme glühwein om alvast in de kerstsfeer te komen.

Na kinderen: Eén woord: online.

Kerstboodschappen doen

Voor kinderen: Op je gemak ’s avonds en in het weekend foodblogs afstruinen op zoek naar de perfecte gerechten voor het kerstdiner. Daarna langs de beste speciaalzaken om al die bijzondere ingrediënten in huis te halen voor gerechten met minstens 2 uur bereidingstijd. O, en hadden we het al gehad over de bijpassende wijnen die je zorgvuldig per gang hebt uitgezocht bij de plaatselijke slijterij?

Na kinderen: Zwoegend door een drukke supermarkt, met zeurende kinderen op sleeptouw waarbij je maar snel wat Bonusaanbiedingen in je kar gooit. Hup, snel een blik knakworsten en diepvriespizza’s: zolang je kinderen íets eten tijdens het kerstdiner, ben jij al blij.

Wakker worden op Eerste Kerstdag

Voor kinderen: Weet je nog, die tijd dat je een uurtje of 10.00 uur je bed uitrolde op kerstochtend? In alle rust samen uitgebreid ontbijten, kerstmuziekje op de achtergrond en tussendoor cadeautjes uitpakken die perfect ingepakt onder de boom liggen.

Na kinderen: Au! Iemand springt op je. Het is jouw kind. En het is 4 uur ’s nachts. “Is het al tijd om cadeautjes uit te pakken?” “Nee, ga terug naar bed!”. Dit herhaalt zich ongeveer ieder uur tot het een ‘redelijke’ tijd is om op te staan en je kids uitgelaten naar beneden rennen om de cadeautjes vervolgens zonder enige volgorde open te scheuren (en je woonkamer binnen no time omtoveren tot chaos).

De jaarlijkse familiefoto maken

Voor kinderen: “Cheese”! Even lachen met z’n allen voor de versierde boom of aan tafel tijdens het diner. Je had alle tijd om je op je mooist op te doffen voor de jaarlijkse kerst-familiefoto en iedereen stond er in één keer goed op.

Na kinderen: Proberen om de perfecte familiefoto te maken als je kleine kinderen hebt, is op z’n zachtst gezegd onmogelijk. Mission impossible. De kans dat jij wild zwaaiend op de foto staat in een poging je kleine doerak in het gareel te houden (en te voorkomen dat hij of zij in beeld een sprintje trekt richting die kerstkransjes) is groot.

Onthoud: ondanks alles is kerst magisch als je kinderen hebt. Het is gewoon íets anders dan hoe het vroeger was. En eerlijk is eerlijk: je zou het niet anders willen. Laat je dus niet gek maken en vier het lekker op jouw manier!

Kerstoutfit shoppen

Voor kinderen: Al weken van tevoren ben jij alle webshops aan het afspeuren op zoek naar de perfecte party outfit. Gelukkig was het al die moeite waard en was jij helemaal ready voor kerstavond, het kerstdiner én had je een heerlijke comfy outfit gescoord voor Tweede Kerstdag.

Na kinderen: Ach, die jurk van een paar jaar geleden kan vast nog wel toch? Als de kleintjes er maar feestelijk bij lopen dan is jouw missie al geslaagd. En stiekem trek je het liefst iedere dag die comfy outfit van toen aan met foute kerst sokken om het af te maken.

Meer artikelen over Ouderschap

6x Kerst situaties zonder én met kinderen

Kan jij het je nog herinneren? Die ontspannen kerstdagen zonder kids, waar uitslapen en fancy kerstdiners de normaalste zaak van de wereld waren. Tja,...

Lees meer

Valentijnsdag guide voor (kersverse) ouders

Je zweeft waarschijnlijk al een poosje op een roze wolk door de komst van je kleintje of kijkt toe hoe jouw kroost zich razendsnel...

Lees meer

Kraamvisite of kraamfeest: de voor- en nadelen

Het moment is dan eindelijk daar: jullie kleine wondertje is geboren en natúúrlijk willen al je vrienden en familie de baby komen bewonderen. Kiezen...

Lees meer