Prenatal

7 tips voor de feestdagen met een baby

Familiebezoeken, grijpgrage tantes, een eindeloze stroom aan adviezen (‘In onze tijd…’): joepie, de feestdagen staan voor de deur! Kon je ‘pre-baby’ nog met een flinke kater bij de zoveelste familiebijeenkomst aanschuiven, ‘post-baby’ is dat een iets ander verhaal. Hoe houd je de feestdagen met (kleine) baby gezellig?

1. Dáág grijpgrage handen, hallo draagzak

Is je kindje (erg) gevoelig voor prikkels? Of wil je je baby gewoon even voor jezelf houden? Dan is een draagzak ideaal. Vooral als je een lopend buffet of ‘sta-feestje’ hebt. Jij kan lekker wiegen met je kindje, de baby voelt zich veilig en slaapt waarschijnlijk als een roos.

2. Houd je baby een beetje voor de gek…

Reizen jullie af naar de (schoon)familie tijdens de feestdagen? Laat je baby dan op locatie slapen door net te doen alsof je thuis bent. Vooruit: die kleintjes zijn vaak iets te slim om daar in te trappen, maar alle beetjes helpen. Heb je een klein wiegje, dan kun je dit misschien meenemen. Of laat je baby in zijn of haar kinderwagenbak slapen; dit voelt vertrouwd. Zorg ook voor eigen dekentjesslaapzakje en misschien het muziekje dat je altijd afspeelt. Wanneer je je kindje voor het eerst in een reusachtig campingbedje legt bij oma, komt er van slapen waarschijnlijk niet zoveel.

3. Baby = perfect excuus om op tijd te vertrekken

Voordat je oom voor de zoveelste keer dat verhaal oprakelt over zijn laatste campervakantie of je verre achterneef nog eens zijn kattenvideo’s met je deelt, heb jij een goed excuus om te vertrekken: baby-bedtijd! Geen speld tussen te krijgen en jij bent voor 21.00 uur de deur uit.

4. Laat mensen naar jou komen

Goed, er zijn baby’s die je overal kunt neerleggen en toch wel slapen. Het kan ze allemaal niet spannend genoeg zijn en ze geven geen kick als je ze van hot naar her sleept. Er zijn óók baby’s die daar wat minder goed onder gedijen. Kijk goed naar je kindje en besluit zo hoeveel uitstapjes je wilt maken met de feestdagen. Hele jonge baby’tjes merken nog zeer weinig van hun omgeving, maar hoe ouder ze worden, des te alerter. Wil je je baby niet overprikkelen, zorg dan dat mensen vooral richting jullie huis komen voor de gezelligheid. Dat wil zeggen: mensen zonder kinderen met enorm veel keuzevrijheid.

5. Geniet van alle kinderloze mensen die graag jouw baby vermaken

Eerlijk is eerlijk: een hoop mensen in één kamer die allemaal met je baby willen spelen heeft ook z’n voordelen. Leg je baby lekker bij oma, broer, zus of wie dan ook, en geniet van dit lichte gevoel: even geen baby aan je lichaam! Wat een bewegingsvrijheid: je kunt gewoon naar het toilet wanneer je dat zelf wilt! Of een toastje krabsalade eten zonder dat je op het hoofdje van je baby morst! (Trouwens, wedden dat je na een halfuur je kindje weer terug wilt?)

6. Ga naar buiten

Heeft je baby even genoeg van alle kerstwarmte of nieuwjaarsfestiviteiten? Met andere woorden: blijft je kleine jengelen als een slechte kerst-cd? Maak een wandeling! Frisse lucht zal jullie allebei goed doen. Je baby is waarschijnlijk in no-time onder zeil, jij verbrandt ondertussen wat kerststol- en rolladecalorieën en kan er weer even tegenaan.

7. 2e Kerstdag betekent: op de bank.

Natuurlijk wil je niemand te kort doen en de families van beide kanten verblijden met een bezoek, maar wist je dat Tweede Kerstdag in andere landen helemaal niet bestaat? Misschien lukt het je om alle bezoekjes op kerstavond en Eerste Kerstdag te plannen, dan kun je Tweede Kerstdag gebruiken om op de bank te hangen met baby en restjes kalkoen, chocoladeletter of ijstaart. Het heerlijk avondje is gekomen!

Loading

Meer artikelen over Ouderschap

6x Kerst situaties zonder én met kinderen

Kan jij het je nog herinneren? Die ontspannen kerstdagen zonder kids, waar uitslapen en fancy kerstdiners de normaalste zaak van de wereld waren. Tja,...

Lees meer

Valentijnsdag guide voor (kersverse) ouders

Je zweeft waarschijnlijk al een poosje op een roze wolk door de komst van je kleintje of kijkt toe hoe jouw kroost zich razendsnel...

Lees meer

Kraamvisite of kraamfeest: de voor- en nadelen

Het moment is dan eindelijk daar: jullie kleine wondertje is geboren en natúúrlijk willen al je vrienden en familie de baby komen bewonderen. Kiezen...

Lees meer