Prenatal

Borstvoeding, kolven én een baan: het kan!

Je verlof is voorbij, je gaat weer aan het werk en je geeft nog borstvoeding. Als je kiest voor borstvoeding en dit combineert met werk lijkt dat een hele uitdaging, maar gelukkig valt dat met de juiste voorbereiding best wel mee. Wanneer je kleintje 3 maanden oud is ga je meestal weer aan het werk, dan kan kolven op je werk een goede oplossing zijn. Na 3 maanden is je borstvoeding waarschijnlijk goed op gang en zitten jij en je kleintje in een goed ritme. Wij geven je 5 tips die je kunnen helpen borstvoeding en werk succesvol te combineren! 

Borstvoeding, kolven én een baan: het kan!

1: Breng je werkgever van te voren op de hoogte

Als je borstvoeding geeft is het fijn dat je werkgever van te voren op de hoogte is dat je graag melk af wilt gaan kolven voor je baby. Op deze manier heeft je werkgever genoeg tijd om te zorgen voor een kolfruimte waar je in alle rust kunt kolven, je kolfspullen schoon kunt maken en een koelkast om je melk te bewaren.

2: Gebruik een dubbele borstkolf

Je kleintje moedermelk geven is natuurlijk ontzettend waardevol, maar kolven kost nu eenmaal tijd, en hoe combineer je dit met jouw werkzaamheden? Bijvoorbeeld door te kolven met een dubbele borstkolf. Daar zitten een aantal voordelen aan. Het levert je een behoorlijke tijdsbesparing op, je bent namelijk 2x zo snel klaar. Daarnaast is het bewezen dat je met dubbel kolven tot 18% meer melk uit je borsten haalt, wat de melkproductie weer bevordert. Bovendien is deze melk vetter en bevat deze meer calorieën waardoor het voedzamer is voor je kleintje!

3: Houd je moedermelk koel

Na het kolven bewaar je de afgekolfde moedermelk in de koelkast op het werk, of in een handig koeltasje waarmee je de afgekolfde melk ook veilig naar huis kunt vervoeren. Thuis bewaar je de moedermelkflesjes in de koelkast of vriezer. Wil je meer ruimte besparen in de vriezer, kies dan voor de moedermelkbewaarzakjes. Je kolft rechtstreeks in het bewaarzakje en sluit deze met de handige afsluitstrip. Extra handig: in de vriezer is moedermelk wel 6-12 maanden houdbaar.

4: Laat je kleintje wennen aan een flesje

Wanneer je borstvoeding geeft raakt je kleintje meestal niet in één keer gewend aan een flesje. Daarom is het belangrijk om op tijd te oefenen om je baby uit een flesje te laten drinken. Calma is het voedingssysteem van Medela, dat speciaal is ontwikkeld om baby’s op dezelfde manier als aan de borst te laten drinken. Dit maakt het makkelijker voor je kleintje om uit de fles te drinken en het geeft een vertrouwd gevoel. Wanneer je baby enkel borstvoeding krijgt is het natuurlijk helemaal gewend aan jou. Wanneer je weet aan het werk gaat zal jij niet de enige zijn die je kleintje voedt. Laat het flesje daarom voor dat je aan het werk gaat ook eens door iemand anders geven, bijvoorbeeld door papa of opa en oma, zodat je kleintje hier aan kan wennen.

5: Houd je kolfspullen schoon

Het is belangrijk om de kolfspullen die in aanraking komen met moedermelk dagelijks schoon te maken met afwasmiddel. Dit is belangrijk om het vettige laagje goed te verwijderen. Steriliseren doe je gemakkelijk op je werkplek met de Quick Clean magnetronzakken. Binnen 3 minuten is 99,9% van alle bacteriën gedood. Bovendien neemt de magnetronzak weinige ruimte in beslag en kun je ieder zakje 20x gebruiken.

Heb jij zelf nog tips over het geven van borstvoeding? Laat hieronder een reactie achter! 🙂

Loading

Meer artikelen over Borst- en flesvoeding voor je baby

9 dingen die je van tevoren moet weten over borstvoeding

Borstvoeding geven – het líjkt zo simpel. Hongerige baby, tepel erin, even sabbelen = tevreden baby. Helaas is deze formule zelden van toepassing. Vooral...

Lees meer

Alles wat je wilt weten over borstkolven

Even over (borst)kolven.. we gokken zo dat je daar nog niet echt mee bezig bent/was tijdens je zwangerschap, maar niet geheel onbelangrijk! Wellicht weet...

Lees meer

Keep calm… Even over borstvoeding

De zwangerschapstest liegt niet: je bent zwanger! Waarschijnlijk ben je de eerste periode vooral bezig met fantaseren en leef je van echo naar echo:...

Lees meer