Prenatal

Wat je écht nodig hebt als je in het ziekenhuis gaat bevallen (en waarover niemand je vertelt)

Barbara, founder van Me-to-We, was totaal niet voorbereid op haar ziekenhuisbevalling, want Morris kwam een maand te vroeg. Ze moest een hele week in het ziekenhuis blijven en er lag helemaal niks klaar. Maar als ze achteraf al die lijsten bekijkt van wat je mee moet nemen, ontbreekt er nogal wat! Dit zijn haar tips!

Tja. Dat ik een kamerjas, een nette nachtjapon, een Maxicosi en een tandenborstel mee moest nemen, dat kon ik ook wel verzinnen. Maar deze items vond ik nergens op de lijstjes die je meekrijgt voor ziekenhuisbenodigdheden…

1. Een verlengsnoer

Je telefoon en tablet worden een paar dagen lang je aller-aller-beste vrienden. Alleen: het stopcontact zit gewoon in de muur en die snoertjes zijn best wel kort. Daarnaast is het zo – ik wil je niet bang maken – dat  als je in het ziekenhuis moet blijven de kans groot is dat je een wond hebt, ergens. Dan wil je niet steeds je helemaal moeten strekken naar je telefoon, die steeds leeg dreigt te gaan omdat je ‘m gebruikt als leeslamp, als communicatiemiddel én als boek. Dus: neem een snoer mee, dan kan je de telefoon/tablet lekker op je bed laten liggen terwijl hij oplaadt.

2. Een koptelefoon

Je ligt meestal op zaal, wat betekent dat er dunne gordijntjes zitten tussen jou en de buurvrouwen. Als je baby ‘avonds slaapt en jij niet kunt slapen, kun je dan nog even proberen een serie te kijken. Maar wel met koptelefoon. Ssssstttttt.

3. Een iBook

Je dag wordt gevuld met borstvoeding, kolven, wegen, bezoekjes van artsen/verpleegkundigen, temperatuur opnemen, kraamvisite, eten, koffietijd. En toch is het echt waar: er zitten momenten tussen dat je opeens niets te doen hebt.Dan wil je niet altijd iets kijken, want soms ligt je baby lekker op je en dan doe je geen koptelefoon op. Download dus vooraf een boek op je telefoon, die kun je met één hand vasthouden boven je baby.

4. Een deken

Ik weet niet waarom ze het doen, maar die ziekenhuisdekentjes zijn me een partij dun! Niet dat het echt koud is, maar je bent gewend aan wat gewicht op je als je slaapt. Neem dus een dekbedje mee, die je over het ziekenhuisdeken heen kan leggen. Lekker.

5. Schoeisel (maar geen pantoffels!)

Dat is een moeilijke: ik draag thuis van die dikke sokken met een antisliplaagje. Dus ik dacht: die doe ik aan in het ziekenhuis. Na anderhalve dag gingen de verpleegkundigen me toch een beetje kritisch erop wijzen dat ik ‘op sokken’ liep, terwijl ik vond dat ik op pantoffels liep. Maar pantoffels zijn weer niet echt gemaakt om met sokken in te glijden. En ik had al gezegd dat je waarschijnlijk een wond hebt en niet houdt van te veel diepe buigingen, dus de hele dag sokken aan en uit wil je ook niet. Ten einde raad vroeg ik mijn man dan maar mijn Birkenstocks mee te nemen, maar dat ziet er echt niet uit: sokken in Birkenstocks. Ik zou sokken meenemen en misschien van die klompen waar je zo instapt. Dan hoef je én niet te bukken én je kan je sokken lekker aanhouden.

6. Vaseline

Je voeten worden kurkdroog in een ziekenhuis. Al tijdens de bevalling vroeg ik of iemand mijn voeten wilde insmeren met Vaseline. Dat was een beetje overdreven, maar lekker op je bed even je voeten inwrijven met vaseline en dan sokken erover, was voor mij echt weldadig.

7. Een grote pot crème

Niet alleen je voeten drogen uit, je hele gezicht ook. Zet een grote pot naast je neer waarmee je je lekker kunt insmeren.

8. Rompertjes maat prematuur

Die eerste dagen passen de meeste baby’s zelfs geen maat 56. Bij sommige winkels hebben ze maatje prematuur voor die eerste dagen. Hoeft niet, maar het ziet er wel lekker uit als ze hun kleertjes passen.

9. Heel lekker douchespul

Je lichaam voelt raar, je omgeving is vreemd en er ligt steeds een baby op je. Er komt een moment dat je echt heel uitgebreid wilt douchen. En dan het liefst ook weer wil ruiken zoals thuis. Neem dus echt je eigen douchegel en shampoo mee, dat is heerlijk!

10. Een groot glas

Je hebt dorst. Heel veel dorst. De hele dag door. En in het ziekenhuis hebben ze alleen van die heel kleine glaasjes. Neem dus lekker een groot glas mee. En weet je: misschien zelfs een karaf of een fles zodat je jezelf steeds kunt bijvullen.

11. Neusdruppels

Als je uitdroogt, wordt je neus ook zo droog. En dat voelt niet alleen naar, maar je gaat er misschien ook een beetje van snurken, wat je heel gênant vindt als je op zaal ligt. neem dus maar twee flesjes mee – ook voor degene die naast je ligt ;-).

12. Theezakjes

Ziekenhuisthee is echt niet te zuipen! Neem theezakjes mee. En laat je thee in dat grote glas schenken. Neem daar dus ook maar gelijk twee van mee.

13. Een thermoskannetje

Je kan niet op alle momenten dat het jou uitkomt koffie krijgen. En geloof me: je hebt behoefte aan koffie. Vaak. Laat je thermoskannetje ’s morgens dus vullen met koffie, dan zit je voor een paar uur goed.

14. Het adres van de beste takeaway in de omgeving van het ziekenhuis

Ziekenhuiseten is écht héél vies. Ik had de mazzel op zaal te liggen met een Marokkaanse vrouw met een heel lieve man die elke dag een kom harira (soep) voor haar meenam – en voor mij! Als je weet in welk ziekenhuis je terecht zult komen, google dan vast of er een afhaaltentje in de buurt zit en vraag al je bezoek daar even langs te gaan voor ze bij jou komen.

Me-to-We is een online magazine over het ouderschap, maar dan over hoe het écht is. Met gegarandeerd rommelige huizen, boze peuters, kinderen die niets lusten en ouders die alles kunnen op heel weinig slaap! Alles wat ook jij dagelijks (hebt) mee(ge)maakt, lees je op Me-to-We.

Loading

Meer artikelen over Zwanger

Weeën alarm! Wat neem je mee in je vluchtkoffer?

Al weken kijk je uit naar de ontmoeting met je kleintje en nu is het zover. De weeën zijn begonnen! Als je ervoor hebt...

Lees meer

5x tips om alle mama’s (to be) in het zonnetje te zetten

Alle partners opgelet: op zondag 10 mei is het weer Moederdag. Dé dag waarop alle mama's extra in het zonnetje gezet mogen worden. Wij...

Lees meer

5 tips bij het kopen van zwangerschapskleding

Je hebt net jullie blijde nieuws wereldkundig gemaakt en ja, om eerlijk te zijn ga je dat buikje nu ook wel steeds meer zien....

Lees meer