Prenatal

Goed smeren… kun je leren: de beste smeerseltjes voor jou en je kindje

Blog Sanny Smeerseltjes

Je huid krijgt een behoorlijke optater tijdens je zwangerschap (lees: wordt opgerekt tot maatje skippybal), dus wil je de boel verwennen met een fijn smeerseltje. Je kindje heeft vooral het eerste jaar ook een gevoelig huidje en een fijne crème doet dan wonderen. Welke opties zijn er allemaal? Wij duiken in de wereld van de smeerseltjes.

Voor mama’s

Vanaf ongeveer drie maanden begint je buik langzaam te groeien. Wat kun je dan verwachten zodra je naar beneden kijkt? Door de spanning op je huid kan deze gaan jeuken. Ook krijgen veel vrouwen last van striae door het snelle oprekken, én – om het rijtje compleet te maken – ontstaat er een mooie, donkere lijn vanaf je onderbuik tot aan je navel. Omdat bijna alle zwangere vrouwen te maken krijgen met een van de bovenstaande symptomen, of alle drie tegelijk, zijn er veel crèmes om je huid soepel te houden tijdens je zwangerschap.

Symptomen en de smeerseltjes

Jeuk
Jeuk kan komen door een droge huid én doordat er plots een hoop spanning op komt te staan. Houd je huid soepel met een verzorgende olie of lotion, bijvoorbeeld van Weleda, douche niet te heet en spoel zeep of douchegel grondig af. Schrob na het douchen je huid niet hard droog met een handdoek, maar wees lief voor jezelf: rustig deppen dus.

Striae
Tja, de leukste van het rijtje. Striae ontstaat doordat onderhuids bindweefsel scheurt. Dit kan leiden tot rode striemen, die na je zwangerschap veranderen in witte littekens. Maar als je er op tijd bij bent kun je wellicht de striae beperken. Je huid is je grootste orgaan, dus is het zaak je lichaam ook vanbinnen gezond te houden. Veel bewegen, gezond eten en voldoende water (acht glazen per dag) dragen hier aan bij. Begin nog voordat je buik de vorm van een strandbal aanneemt met smeren; hoe eerder, hoe beter. Het liefst met een olie die goed hydrateert. 90% van de vrouwen krijgt in meerdere of in mindere maten last van striae: voor een echt grondige behandeling kun je altijd een specialist bezoeken.

Zwangerschapsmasker
Nee, helaas, dit is niet een lekker maskertje van de schoonheidsspecialiste omdat je dit enorm verdient tijdens je zwangerschap. Een zwangerschapsmasker wordt veroorzaakt door hormonen oestrogeen en progesteron die ervoor zorgen dat de cellen in het gezicht meer pigment aanmaken, waardoor (donker)bruine vlekken kunnen ontstaan. Vooral na het zonnebaden kan dit ontstaan. Het verdwijnt meestal weer na je zwangerschap, maar flink smeren met een fijne zonnebrand helpt. Ook is er speciale pigmentcrème van Biodermal.

Voor je kleintje

Helaas krijgen ook tere babyhuidjes te maken met verschillende kwaaltjes. Dit zijn de twee meest voorkomende:

Luieruitslag
Dit kan een hardnekkige zijn. Luieruitslag ontstaat door urine, ontlasting en wrijving met de luier. Gevolg? Rode en pijnlijke uitslag rondom de billetjes. Gelukkig zijn er veel fijne crèmes, zoals de natuurlijke Naïf Baby Diaper Creme met verzachtende katoenzaadolie, of de super-verzorgende Weleda Billenbalsem met zinkoxide.

Droge huid
Babyhuidjes zijn gevoelig en een warm badje mét zeep is dan ook echt niet elke dag nodig. Beter is het om regelmatig een badje met babyolie te doen, zoals de Balneum badolie of de heerlijk geurende Zwitsal badolie.

Veel van de hier genoemde producten zijn na 19 januari weer te koop in onze winkels

Loading

Meer artikelen over Zwanger

Negenmaandenbeurs: kom je ook naar hét baby-event van het jaar?

Van woensdag 15 t/m zaterdag 18 februari kun je op de Negenmaandenbeurs weer volop genieten, inspiratie opdoen, de nieuwste producten uitproberen en je laten...

Lees meer

12 handige Vaderdagcadeaus voor papa’s (to be)

Vaderdag staat voor de deur! Tijd om alle papa's én papa's to be in het zonnetje te zetten en te verwennen met leuke cadeaus...

Lees meer

Kerstdagen + zwanger = snel deze tips lezen!

Misschien waggel je al rond als de Kerstman, of misschien kun je er juist nog niks van zien. Hoe dan ook: deze feestdagen wordt...

Lees meer