Prenatal

Voel je je angstig tijdens je zwangerschap? Met deze 7 tips kom je er vanaf

Angstig
De eerste periode van je zwangerschap ben je waarschijnlijk enthousiast, blij en zielsgelukkig. Maar er kan ook een moment komen dat de angst toeslaat. De bevalling is niet niks en daar kun je je zorgen over maken. Heel begrijpelijk! Hier 7 tips om er vanaf te komen.

1. Bespreek het met je partner en met de verloskundige
Houd je angsten niet voor jezelf, want dan blijf je er langer mee zitten. Bespreek het met je partner en verloskundige zodat zij je kunnen helpen er vanaf te komen.

2. Lees je in over de verschillende vormen van geboortes
Misschien dat je rustiger wordt, als je weet wat je te wachten staat. Zoek informatie over de verschillende manieren van bevallen en probeer te bedenken welke manier het beste bij jou past.

3. Doe onderzoek naar verschillende manieren van pijnbestrijding
Als je bang bent voor de pijn die de bevalling met zich meebrengt, bedenk je dan dat pijnbestrijding in Nederland een doodnormale keuze is. Praat hier over met je verloskundige en laat je goed voorlichten.

4. Volg een bevallingscursus
Bij bevallingscursussen zijn vaak andere moeders in spé aanwezig die met dezelfde vragen kampen als jij. Het kan helpen om met hen te praten over wat jullie te wachten staat. En de verloskundige of doula die de cursus geeft is vaak ook goed in staat om je angsten weg te nemen. De meeste vrouwen voelen zich na een cursus een stuk zekerder en minder angstig.

5. Maak een bevallingsplan
Maak samen met je partner en verloskundige een bevallingsplan. Zet hierin wat je wel en niet wil. Wil je pijnbestrijding, vermeld dan welke je wel en niet zou willen gebruiken. Een goede voorbereiding zorgt voor wat rust in je hoofd.

6. Vergelijk niet
Dat vriendin A een bevalling had van 24 uur, betekent niet dat jij dat ook zal hebben. En ook vriendin B die het in twee uur deed, is geen voorbeeld voor jou. Elke bevalling is anders. Het is niet te zeggen hoe lang of kort jouw bevalling gaat duren en hoe veel of weinig pijn je zult hebben. Probeer je te focussen op jouw eigen situatie en houd je niet bezig met andere bevallingen.

7. Rust goed uit
Rust is belangrijk! Hoe meer rust je lichaam heeft, des te meer rust in je geest. Dus zoek de zen versie van jezelf en probeer daar tot aan de bevalling in te blijven!

Hoe houd of hield jij jezelf ontspannen in aanloop naar de bevalling?

Meer artikelen over Zwanger

Negenmaandenbeurs: kom je ook naar hét baby-event van het jaar?

Van woensdag 15 t/m zaterdag 18 februari kun je op de Negenmaandenbeurs weer volop genieten, inspiratie opdoen, de nieuwste producten uitproberen en je laten...

Lees meer

12 handige Vaderdagcadeaus voor papa’s (to be)

Vaderdag staat voor de deur! Tijd om alle papa's én papa's to be in het zonnetje te zetten en te verwennen met leuke cadeaus...

Lees meer

Kerstdagen + zwanger = snel deze tips lezen!

Misschien waggel je al rond als de Kerstman, of misschien kun je er juist nog niks van zien. Hoe dan ook: deze feestdagen wordt...

Lees meer