Prenatal

Een kijkje achter de schermen: 5 vragen aan onze designafdeling

Iedere maand verschijnen er weer nieuwe collecties in onze winkels en op onze webshop, maar wie zitten er eigenlijk achter al deze fashionable baby- en kindermode? Designer Dick beantwoordt de 5 meest gestelde vragen en vertelt hoe het er achter de schermen aan toe gaat op onze designafdeling.

5 vragen aan designafdeling

Waar en hoe doen jullie inspiratie op voor nieuwe collecties? 

Dick: “Eerst kijken we naar de belangrijkste trendontwikkelingen via verschillende trendbureaus. Zij zetten de algemene trends op een rij, bijvoorbeeld qua kleur en materiaal. Vervolgens filteren we hier de bruikbare elementen uit voor onze eigen collecties. Vóór corona gingen we na dit proces shoppen in verschillende steden in binnen- en buitenland om het straat- en winkelbeeld in ons op te nemen.

Verder doen we veel nieuwe ideeën op via social media. Van bekende influencers tot kleine boetiekjes: het is allemaal interessant en bruikbaar! We moeten alles ook net een stapje voor zijn, want we werken met onze collecties ongeveer zes maanden tot een jaar vooruit. Op dit moment zijn we bezig met de collecties voor volgend jaar zomer.”

Designafdeling Dick

Hoe worden jullie collecties ontworpen en hoe gaat dat proces in zijn werk? 

“Nadat we alle trends hebben verzameld kijken we wat we geschikt vinden voor Prénatal. Ook kijken we wat in het verleden goed heeft verkocht en wat niet. Zodra we aan de slag gaan met een collectie maken we een moodboard en vervolgens maken we een voorstel voor materialen, kleur en prints. Dit voorstel bespreken we met onze categoriemanagers. Zij zijn onder andere verantwoordelijk voor het uitzetten van onze ontwerpen bij leveranciers. Na deze bespreking kan het soms voorkomen dat er nog wat aanpassingen nodig zijn.

Voor bepaalde collecties die bijvoorbeeld helemaal op elkaar zijn afgestemd, leggen we alle samples bij elkaar om te kijken of alles mooi met elkaar te combineren is

Als een collectie eenmaal staat qua ontwerp moet het technisch uitgewerkt worden op een tekening. Zo kan de leverancier het ontwerp gaan produceren. De leverancier gaat er vervolgens mee aan de slag en stuurt dan een eerste sample op die we beoordelen qua afmeting, materiaal, kleur en print. Het kan soms zijn dat er een nieuw sample moet komen totdat het item helemaal naar wens is. Uiteindelijk komt er een sample waarbij alles klopt. Voor bepaalde collecties die bijvoorbeeld helemaal op elkaar zijn afgestemd, leggen we alle samples bij elkaar om te kijken of alles mooi met elkaar te combineren is.”

Designafdeling

Wat is het verschil tussen het merk Prénatal en Sweet Petit?

“We willen graag dat Prénatal voor iedereen toegankelijk is. Daarom ontwerpen wij alle collecties met het oog op de diverse smaken van onze klanten. Met ons eigen Prénatal merk maken we items waarbij we letten op de makkelijke combineerbaarheid binnen de collecties. Hierbij zorgen we ervoor dat de kleur, het materiaal en de silhouetten on trend zijn.

Met ons eigen exclusieve fashionlabel Sweet Petit willen we juist meer een fashion statement maken, bedoeld voor mensen die het leuk vinden net even wat anders te kopen voor hun kindje. Dit ‘anders’ kan in kleur zijn, maar ook in vorm of dessin. Voor onze Sweet Petit collecties laten we ons inspireren door de natuur. Dit zie je vooral terug in de prints en kleuren. Alle items zijn gemaakt met oog voor detail. Bij Sweet Petit kun je een eigen stijl creëren met de items binnen de collectie.”

Wordt jullie kleding duurzaam geproduceerd?

“Wij willen er graag voor zorgen dat jouw kleintje kan opgroeien in een duurzame wereld. Daarom hebben we onze normen en waarden voor een verantwoorde productie vastgelegd. Al onze leveranciers ondertekenen én houden zich aan dit beleid. We controleren al onze fabrieken op de arbeidsomstandigheden en werken samen met de leveranciers om verbeteringen door te voeren.

Onze ambitie is om in 2024 twee derde van ons katoen biologisch te produceren

Ook zetten we in op GOTS-certificering. Dit is een keurmerk die niet alleen garant staat voor biologisch katoen, maar ook voor een duurzaam productieproces. Het stelt verschillende eisen aan hoe een fabriek moet omgaan met water, energie, chemicaliën en afvalwater. Dit is goed voor het milieu en voor de gezondheid van fabrieksarbeiders. In 2020 was 20% van ons katoen biologisch. Onze ambitie is om in 2024 twee derde van ons katoen biologisch te produceren.”

Met hoeveel mensen wordt er aan nieuwe collecties gewerkt achter de schermen?

“We hebben veel verschillende collecties die worden ontworpen; van newborn tot zwangerschapskleding, maar bijvoorbeeld ook pyjama’s en zacht speelgoed. In totaal bestaat het ontwerpteam uit zeven personen en heeft iedereen de verantwoordelijkheid over een bepaalde groep.

Maar eigenlijk draagt iedereen binnen Prénatal een steentje bij aan de nieuwe collecties. De categoriemanagers zorgen ervoor dat alles kan worden ingekocht en er is een afdeling die ervoor zorgt dat de collecties naar Nederland worden verscheept en vervolgens op de juiste manier naar de winkels en webshop worden verdeeld. De marketingafdeling zorgt ervoor dat onze nieuwste collecties op alle kanalen onder de aandacht worden gebracht. En niet te vergeten: onze verkoopmedewerkers in de winkel die alle klanten zo goed mogelijk adviseren. Kortom, teamwork van het hele bedrijf!”

Shop onze nieuwste collecties direct online of doe inspiratie op met onze lookbooks

Loading

Meer artikelen over Babykleding

Veilig in de zon…hallo UV-bescherming!

Hoe jouw zomer er ook uit gaat zien, het zonnetje komt je tegemoet! Komende zomer brengen we extra veel tijd door in de tuin;...

Lees meer

Hoe kleed ik mijn baby aan in het voorjaar?

Iets wat (aanstaande) ouders vaak nog wel een beetje lastig vinden aan een lentebaby is; hoe kleed je ze aan? Met een winterbaby is...

Lees meer

Tips bij het kopen van kleding voor je kleintje

Een hip pakje, een zacht mutsje: er is weinig leuker dan de allereerste kleertjes shoppen als je zwanger bent. Maar terwijl je zo’n mini-broekje...

Lees meer