5x Dit wil je nou écht voor Moederdag

Moederdag

Of het nou je eerste Moederdag is, of je al je derde of vierde: je hebt vast al eens gefantaseerd over de ideale Moederdag. Vaak pakt het in de praktijk alleen anders uit. Daarom, om nog even lekker weg te dromen, vijf keer hoe je het liefst zou willen dat het gaat (maar ga er maar vanuit dat het nooit gebeurt).

1. Uitslapen. Maar dan écht.

“Uitslapen… Uit – slapen… Hm, dat woord zegt me niks. Wat betekent het?” Uitslapen tot een uurtje of tien: je bent er simpelweg lichamelijk niet meer toe in staat. Want zelfs als partnerlief op Moederdag de ouderlijke taak een ochtend alleen op zich neemt, kun jij óf niet slapen omdat je lichaam gewoonweg niet begrijpt wat je in vredesnaam nog in horizontale positie doet, óf je ligt stiekem wakker omdat je moedervoelsprieten je vertellen dat je koter(s) beneden de boel afbreken en papa dit niet doorheeft omdat hij op zijn iPad aan het pielen is. Dus sla je de deken weg en ga je ook maar naar beneden, zelfs als het Moederdag is.

2. Een ontbijt op bed met een schone keuken als toetje

Grote kans dat je op Moederdag een ontbijtje op bed krijgt: geserveerd door trots kroost bedekt onder plakkerige jamvlekken en daarachteraan een minstens zo trotse papa, want oh, oh wat heeft hij je verwend! Jij klaagt niet natuurlijk en geniet intens van je lauwe kopje thee, beschuitje en hardgekookte ei. Maar zodra je de trap afkomt blijkt dat de weg naar dit ontbijt toe gepaard ging met een ‘we trekken alle kastjes open en laten overal klodders boter, jam en eieren vallen’ ritueel. Daarom aan alle vaders: de keuken opruimen is óók onderdeel van het Moederdagontbijt. (En misschien nog wel een groter cadeau.)

3. Een mooi, persoonlijk, sieraad – helemaal voor jou alleen

Op jouw ideale Moederdag word je dus gewekt met een heerlijk ontbijtje bestaande uit een hete cappuccino, een vers croissantje (dat om mysterieuze redenen níet kruimelt in bed), een jus d’orange, een eitje precies gekookt zoals jij dat wil én een lachende man en baby/peuter/kinderen die niet zeuren om tekenfilms of vragen wanneer het Kinderdag is (jullie: “Het is elke dag Kinderdag!”). Tot zover dus het ontbijt. Vervolgens haalt jouw man een klein doosje uit zijn ochtendjas, prachtig ingepakt, met daarin een mooi sieraad van Proud Mama (want dat ben je tenslotte!), een ring, diamanten oorbellen of iets anders in die categorie. Jij straalt van oor tot oor, en daarna spreekt hij de magische woorden: “Ik heb het bad laten vollopen. Ga jij lekker badderen, dan ga ik met de kinderen even naar buiten.” Ja, ja, jáá! (De realiteit is waarschijnlijk dat je van je man een bos bloemen krijgt die je zelf in een vaas moet zetten en dat hij daarna voorstelt om met z’n allen naar de speeltuin te gaan waarna je alsnog megadruk bent met brood smeren, kinderen aankleden etcetera.)

4. Een uur ongestoord in de badkamer

Om nog even door te gaan op het onderwerp ‘badderen’: het liefst, beste papa’s, willen we een uur ongestoord in de badkamer. En dan ook écht ongestoord, dus niet dat we door de dichte deur allerlei aankleedworstelingen en andere strubbelingen horen, waardoor je alsnog om de zoveel tijd iets moet schreeuwen in de trant van “Jelle wil nu altijd zijn liga met wat melk, daarom is hij zo drammerig!”. Ga dus even het huis uit papa, stop de baby in de draagzak, trek de peuter aan z’n haren de zandbak in en laat mama een heel uur alleen in de badkamer tutten. Zodat ze naast de gebruikelijke ‘kam door het haar en lik gezichtscrème’, ook eens een maskertje kan nemen, of wat van het (nog steeds aanwezige) wintervachtje kan wegsnoeien.

5. ’s Avonds uitgebreid borrelen en wijn drinken met partner

Weet je nog, die vrijdagavonden dat jullie een fles wijn opentrokken, wat kaasjes hadden, en dan al kletsend het avondeten gingen maken, wat dan vervolgens ook nog ’s echt lekker was? Nu komt het avondeten waarschijnlijk regelmatig neer op ‘dan maar weer een wokgerecht’ met een kant en klaar sausje en voorgesneden groente. Geeft niks, maar zo’n avond borrelen en koken: zou lekker zijn toch? Regel dus, papa, alvast dat de kinderen op Moederdag zo rond een uurtje of vijf naar een logeeradresje gaan. En als dat niet haalbaar is, in ieder geval een paar uurtjes naar opa en oma.

Fijne Moederdag allemaal!

Disclaimer van de redactie: ook een Moederdag zonder badderen en wijn drinken, maar vol plakkerige kusjes, knutselwerkjes en kruimels in bed is natuurlijk geweldig. #zouhetvoorgeengoudwillenmissen

  • Miranda
    12 mei 2019 at 11:00

    Wat een stereotyp stukje zeg… alsof papa’s niet in staat zouden zijn om normaal voor hun kroost te zorgen zonder een bende van het huis te maken. Ik snap echt wel dat eea met een knipoog geschreven is, maar het is zo jammer dat in dit soort blogs bijna altijd deze negatieve stukjes naar de papa’s moeten zitten.