Prenatal

6 Weken zwanger

“Wat stinkt het hier!”

Tedung… tedung… tedung… Deze week gaat het hartje kloppen en is je kleintje uitgegroeid tot maatje doperwt. Jij merkt ook dat er een hoop aan de hand is en spendeert meer tijd óp het toilet dan daarbuiten. Lees snel verder over alle ontwikkelingen. Of moet je eerst éven naar de wc?

Verwachtingen deze week

  • Grootte: 5 mm

Je kindje is zo groot als een erwtje

Al in week 6 wordt het hoofdje gevormd; compleet met ogen, oren, neusje en wangetjes. Vanaf deze week gaat ook het hartje zachtjes kloppen. Je baby is nog heel klein en toch al behoorlijk compleet. Jij ziet er nog niet zwanger uit, maar je gevoel liegt er niet om. Je nieren werken op volle toeren om afvalstoffen te verwijderen én je baarmoeder drukt op je blaas. Gevolg? Plassen! Ook is je neus overgevoelig: sommige geurtjes zijn opeens onverdraagbaar, terwijl andere ón-weer-staanbaar zijn. De wetenschap is er nog niet uit wat de functie van deze super neus is, wél weten we dat het komt door het hormoon oestrogeen. Daarnaast is het helemaal niet gek dat je soms misselijk en futloos bent. Maar, er gloort hoop aan de horizon. In week tien maakt je lichaam een stuk minder van het hCG hormoon aan, dus laat die roze wolk maar komen.

Tips 6 weken zwanger:

  • Heb je last van misselijkheid? Vermijd pittig en vet eten. Nergens last van? Tel je zegeningen!
  • Gebruik je medicijnen? Check met je huisarts of verloskundige welke je mag gebruiken en welke niet.
  • Shop-tip: wil je meer lezen over wat er allemaal in je buik gebeurt? (Ja!) Kruip op de bank met het boek Voor het eerst zwanger.
  • Tip om je zwangerschap van dag tot dag te beleven: koop de ‘Zwanger scheurkalender‘. Elke afgescheurde pagina betekent een dag dichterbij je kindje. Daarnaast krijg je elke dag een handige tip. Laat het aftellen maar beginnen!
  • Wist je dat 1 op de 6 stellen te maken krijgt met vruchtbaarheidsproblemen? Nu je zwanger bent kun jij deze wensouders eenvoudig helpen. Deel je geluk en doe mee met Moeders voor Moeders. aanmelden kan tot en met de 11e week van je zwangerschap.

Hoe ervaar jij deze week van je zwangerschap? Of heb je tips voor andere mama’s voor deze week?  Deel je reactie onderaan de pagina!

Loading