Prenatal

30 Weken zwanger

Hallo nesteldrang!

Nog maar tien weken te gaan… De nesteldrang bereikt een hoogtepunt: ramen, deurposten en keukenkastjes – niks is meer veilig voor de poetslap. Maar je kleine zit ook niet stil. Wat gebeurt er deze week?

Verwachtingen deze week

  • Grootte: 38 cm
  • Gewicht: 1300 gr

 

Je kindje is zo groot als een aubergine

Alles. Moet. Schoon. Nesteldrang is een oerinstinct en zelfs de grootste sloddervos ontkomt er niet aan. Maak het niet te gek: laat ramenlappen lekker aan een ander over: die ladder ga je voorlopig niet op. Je voelt je verder steeds minder mobiel met die enorme buik, en met een beetje pech heb je ook meer last van bandenpijn, slapeloosheid en opgezwollen enkels. Houd nog even vol, je kunt bijna je kindje vasthouden. Terwijl jij je steeds vergeetachtiger voelt, wordt je baby met het uur intelligenter; er wordt druk gewerkt aan het hersensweefsel. Ook heeft je baby nu nog een paar weken om te draaien in je buik. Zo’n 96% van de baby’s wordt geboren met het hoofdje naar beneden (kruinligging). Eigenwijze exemplaren blijven met het hoofdje naar boven liggen (stuitligging) of liggen lekker dwars (dwarsligging). Jij gaat elke week naar de verloskundige en zij houdt dit scherp in de gaten.

Tips 30 weken zwanger:

  • Dat geboorteplan, lukt ‘t een beetje? Om er zeker van te zijn dat je niks vergeet – dat gebeurt namelijk nog wel eens tijdens je zwangerschap – is het slim om dingen op te schrijven. Onze reporter Sanny heeft tips voor het schrijven van je plan.
  • Tijdens een zwangerschapscursus krijg je handige tips voor tijdens je zwangerschap en de bevalling – ook je partner kan mee.
  • Shop-tip: bij opruimdrang horen opbergmanden. Zo behoud je het overzicht en weet je precies wat je al in huis hebt en wat niet.

Hoe ervaar jij deze week van je zwangerschap? Of heb je tips voor andere mama’s voor deze week?  Deel je reactie onderaan de pagina!

Loading