Prenatal

28 Weken zwanger

Kijk, een nieuw kunstje!

Inmiddels schopt en zwemt er een baby van bijna één kilo rond in je buik. Niet zo gek dat je soms wakker ligt ’s nachts; de baby beweegt het liefst als jij ligt (of lag…) te dromen. Er is ook heel leuk nieuws: je baby knipoogt naar je.

Verwachtingen deze week

  • Grootte: 35 cm
  • Gewicht: 900 gr

Je kindje is zo groot als een bloemkool

Je baby leert elke week iets nieuws in het derde trimester van je zwangerschap. Deze week gaan de oogjes open en kunnen knipperen. Veel valt er nog niet te zien in je baarmoeder, maar dat geeft niks, het is een goede oefening voor straks. Blijf vrolijk babbelen tegen je baby, dat werkt rustgevend. Langzaam beginnen er ook haartjes op ‘t hoofdje te groeien. Wordt het een flinke haardos of een paar sprietjes? Dát blijft nog even een verrassing. En hoe gaat het met jou? Obstipatie? Kortademig? Jij kan last krijgen van nieuwe zwangerschapskwaaltjes die horen bij dit stadium. Een kwaaltje dat je misschien liever niet met de hele wereld deelt, maar héél veel voorkomt, is aambeien. Schaam je niet: 85% van de vrouwen krijgt hier last van tijdens een zwangerschap. Blijf vezelrijk voedsel eten, drink genoeg water en ga naar je huisarts voor de juiste behandeling. Als je baby er eenmaal is, ben je het zó weer vergeten!

Tips 28 weken zwanger:

  • Je baby voelt met je mee in deze fase; voorkom stress en rust voldoende uit. Héél vervelend, inderdaad, al die filmavondjes op de bank…
  • Heb je last van rugpijn? Neem een lekker warm bad en vertroetel jezelf.
  • Shop-tip: het moment om een geboortekaartje uit te kiezen komt steeds dichterbij, heb je er al eentje uitgezocht?

Hoe ervaar jij deze week van je zwangerschap? Of heb je tips voor andere mama’s voor deze week?  Deel je reactie onderaan de pagina!