Prenatal

1 Week zwanger

Ingewikkelde zwangerschaps-algebra

In week één ben je nog niet echt zwanger, toch begint de kalender hier. Hoe zit dit? En als je niet terugdeinst voor een rekensommetje: zó reken je zelf uit wanneer je (waarschijnlijk) zwanger bent geraakt.

Verwachtingen deze week

Start nieuwe cyclus

De kalender begint voordat je écht zwanger bent. Hè? Hoe zit dat nu precies? In deze week zijn je meest vruchtbare dagen en de kans is dan ook groot dan je aan het eind van deze week of in het begin van week 2 de vrijpartij hebt die leidt tot de bevruchting. We weten namelijk nooit precíes wanneer je zwanger bent geraakt en rekenen veertig weken vanaf de laatste dag dat je ongesteldheid was. Gebeurt de bevruchting aan het begin van je cyclus, dan komt je baby waarschijnlijk eerder dan de uitgerekende datum. Vindt de bevruchting aan het einde van je cyclus plaats, dan valt de geboorte misschien iets later. Het precieze moment blijft dus – meestal – een verrassing. Met de volgende zwangerschaps-algebra bereken je zélf wanneer je (ongeveer) zwanger bent geraakt: ga uit van de eerste dag van je laatste ongesteldheid en tel hier twee weken bij op. Eitje, toch? Hoe voel jij je in week 1? De zaadcel en het eitje moeten elkaar nog ontmoeten; jij voelt je niet anders dan normaal. Dit was voorlopig wel je laatste ongesteldheid…

Tips 1 week zwanger:

  • Shop-tip: begin met het slikken van (extra) foliumzuur of multivitamines speciaal voor als je zwanger wilt worden. Verkrijgbaar in onze winkels.
  • Met de zwangerschapstest moet je nog even geduld hebben…
  • Als jij en je partner zwanger proberen te worden, is het misschien slim om dit nog even voor je te houden. Zo voorkom je constante vragen van je omgeving.
Hoe ervaar jij deze week van je zwangerschap? Of heb je tips voor andere mama’s voor deze week?  Laat het hieronder weten!