Prenatal

Duurzaam omgaan met kleding: 4 tips

Je kleintje laten opgroeien in een duurzame wereld: dat is waar wij, en ongetwijfeld jullie als ouders, ons sterk voor willen maken. Wist je dat we bij Prénatal gebruikmaken van GOTS gecertificeerde kleding? Dit staat voor Global Organic Textile Standard en is één van de belangrijkste standaard als het gaat om kleding, gemaakt van biologische grondstoffen. Om zelf zo duurzaam mogelijk om te gaan met je eigen kleding én die van je kindje hebben we vier tips verzameld. Lees je mee?

GOTS

Mix en match

Ga eens een middag grondig en kritisch door de kledingkast van jou en je kindje en maak een selectie. Wat zijn mijn favorieten? Wat verdient een tweede leven en wat kan er écht weg? Vaak kom je items tegen waarvan je niet eens meer wist dat je ze had. De kunst is om je favoriete aankopen te mixen en matchen met de items die jij of je kindje vrij weinig draagt. Probeer nieuwe combinaties, printjes en kleuren met elkaar te combineren en varieer ook eens met accessoires. Je zult verbaasd zijn over wat er mogelijk is en wat voor leuke nieuwe outfits daaruit voortkomen!

Bewust shoppen

Heeft je kindje dat broekje nu wel écht nodig of heeft je kleine niet al een jurkje in die print? Shoppen is heerlijk en geeft je een ultiem geluksgevoel, maar het maakt je achteraf minder happy als je kindje het uiteindelijk nooit heeft gedragen. Daarnaast kun je ook kijken of het merk waar je de kleding koopt bewust bezig is met duurzaam produceren, dit scheelt al veel in de belasting voor het milieu. Bij Prénatal herken je onze duurzame katoenproducten aan de volgende logo’s:

Global Organic Textile Standard

Global Organic Textile Standard (GOTS) is het meest vertrouwde keurmerk voor textiel gemaakt van biologisch geteelde grondstoffen. Producten met dit label zijn bovendien bij elke stap in de keten gecertificeerd op diverse milieu en sociale criteria. Ze bestaan uit minimaal 70% biologisch materiaal (“Made with organic”) of uit minimaal 95% biologisch materiaal (“Organic”).

Prénatal label

Producten met dit label zijn gemaakt van biologisch katoen dat is gecertificeerd door internationale standaarden. Het katoen is geteeld zonder chemische bestrijdingsmiddelen en met aandacht voor waterverbruik, biodiversiteit en het ecosysteem.

Kledingruilparty

Wist je dat we jaarlijks zo’n 14 kilo kleding weggooien? Zonde toch? Denk daarom goed na voordat je iets wegdoet. Is je kindje uit een bepaalde maat gegroeid of ben je zelf niet meer zwanger maar heb je thuis nog leuke zwangerschapskleding liggen? Organiseer dan eens een kledingruilparty! Nodig je vriendinnen uit die zwanger zijn of al een kindje hebben en zorg ervoor dat zij ook kleding meenemen. Zo maak je iemand anders blij met kleding die jij toch niet meer draagt en scoor je zelf hopelijk ook nog leuke items voor jezelf of voor je kindje. Daarnaast is het ook nog eens super gezellig om elkaar te zien en kunnen je kindjes gezellig samen spelen!

Geef kleding een tweede kans

Heeft je kindje gemorst op zijn of haar shirtje en krijg je deze vlek er niet meer uit? Of is je eigen jeans wat aan de korte kant? Wees creatief en kijk hoe je kleding kunt hergebruiken. Van een te korte jeans maak je heel eenvoudig een supertof kort broekje door de pijpen eraf te knippen. En als je handig bent met een naaimachine maak je van twee oude shirtjes misschien wel een te gek nieuw shirtje. Daarnaast kun je jouw oude kleding natuurlijk ook inleveren bij speciale punten die de kleding gaan recyclen of een tweedehands winkel bij jou in de buurt. Heb je nog babyspullen liggen die je graag een goed tweede leven wilt geven? Of heb je nieuwe babyspullen liggen? Doneer de babyspullen dan bij een van de inzamelpunten van Stichting Babyspullen. Zij zamelen landelijk gebruikte en nieuwe babyspullen in en maken daar babystartpakketten van. Deze pakketten verstrekken ze via diverse instanties gratis aan (aanstaande) ouders in Nederland die het financieel moeilijk hebben. Zo draag ook jij je steentje bij!

Loading

Meer artikelen over kinderkleding

Duurzaam omgaan met kleding: 4 tips

Je kleintje laten opgroeien in een duurzame wereld: dat is waar wij, en ongetwijfeld jullie als ouders, ons sterk voor willen maken. Wist je...

Lees meer